frankrijk.nl

Franse klassiekers: shirts en truien van Breton Stripe

Josee nam een kijkje in het pakhuis van een 100% Nederlands merk dat typisch Bretonse streepjestruien fabriceert. Een kledingstuk dat nooit uit de mode raakt en dat even leuk staat bij mannen, vrouwen en kinderen. Met lezersaanbieding!

Hoe kan het toch dat de Bretonse streepjestrui altijd leuk en modern blijft? Coco Chanel lanceerde de Bretonse streep in 1919 als mode-item in de vorm van haar tijdloze marinière. Brigitte Bardot droeg er een. Jean Paul Gaultier trok hem nooit meer uit. En ook sterren van nu, zoals Leonardo di Caprio, Kate Moss, Taylor Swift, zijn erin te spotten… Door de jaren heen is de trui en het shirt hét kledingstuk gebleven dat zowel een modieuze als een sportieve uitstraling heeft. Kortom, een regelrechte klassieker.

Breton Stripe truien en shirts

Nederlands bedrijf met een streepje voor

Moet je helemaal naar Bretagne voor een streepjestrui of -shirt van kwaliteit? Mais non. Wij ontdekten Breton Stripe, een puur Nederlands textielbedrijf gevestigd in IJmuiden, waarvan de Bretonse streep al jarenlang de rode draad is in dames, heren en kindercollecties. Eigenaar Mark is een door de wol geverfde ondernemer die zijn passie voor textiel met de paplepel ingegoten kreeg. Zijn overgrootvader stichtte in 1887 een fabriek voor hoeden, petten en kant in Amsterdam. Marks vader specialiseerde zich vervolgens in katoenen bovenkleding en Mark begon in 2011 zijn eigen label: Breton Stripe.

Eigen fabricaat, ambachtelijk gemaakt 

Als ik hem bezoek in IJmuiden vertelt Mark enthousiast dat zijn bedrijf het volledige productieproces, van de draad tot het kledingstuk, zelf in de hand heeft. Breton Stripe koopt katoen in dat voldoet aan de Eco Tex-standaard. Vervolgens wordt het katoendraad in de eigen fabriek gebreid tot een rol, waarna de gestreepte stoffen worden geconfectioneerd. En daarna niet zomaar even in elkaar genaaid, nee, er wordt zorgvuldig op gelet dat elk artikel ‘streep op streep’ in elkaar gezet wordt.

Het pakhuis in IJmuiden

Ik loop door het pakhuis en voel me als een kind in een speelgoedwinkel Met verbazing kijk ik naar de vakken vol met sokken, truien, shirts, sweaters, vesten, rekken met jurken en jassen en hoe schattig, die manden met babymutsjes, sjaaltjes, en slabbetjes. En alles met een streep: rood-wit, blauw-wit, rood-blauw, roze-blauw of andersom.

Breton Stripe

Als ik hem vraag wat nu het meest populaire item is, dan ben ik niet verrast als hij de blauwwit gestreepte shirts en sweater aanwijst. Want tja, zeg nou zelf, heb jij die ook niet ergens in de kast liggen, of gehad? Met zo’n kledingstuk kun je elk jaar weer voor de dag komen. Verveelt nooit!

collection Breton Stripe 2021-1

Van mini tot maxi

Bijzonder is trouwens de brede maatvoering: van XS tot 5XL (als in: extra extra extra large). En ik noemde het al eerder, je hebt dus ook die hele lieve baby- en kindercollectie, met maatjes voor pasgeboren baby’s tot de stoere meiden en jongens van een jaar of 12.

Breton Stripe collectie voor kinderen 2021

Lezersaanbieding Breton Stripe: 10% korting op hele collectie

Breton Stripe biedt lezers van frankrijk.nl 10% korting bij elke online aankoop van elk product uit de collectie. Gebruik bij bestelling de kortingscode: frankrijk2022. Kijk op bretonstripe.com voor een volledig overzicht en verwen jezelf, al is het ook leuk om cadeau te geven!

 Breton-Stripe-Josee

Josee zag toch nog iets wat ze gewoon even móest passen; een kekke regenjas. Gestreept uiteraard!

LEES OOk:
10 dingen waar je een Bretonse aan kunt herkennen

Tekst: Josee Schouten. Beeld: Josee Schouten, Breton Stripe

Eén reactie op “Franse klassiekers: shirts en truien van Breton Stripe”

  1. Carla Kotter schreef:

    Is er in de driehoek. Rotterdam – Den Haag – Zoetermeer. Een winkel waar de Bretonse strepen te koop zijn ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.