frankrijk.nl

Actieve natuurvakanties met kinderen

Komende zomer eens echt iets doén tijdens de vakantie? Dit zijn leuke gezinsvakanties waarbij je samen met je kinderen het avontuur aangaat. Een weekje wandelen met een ezel. Fietsen van badplaats naar badplaats langs de Atlantische kust. Of helemaal los met tieners in de bergen. Tips!

Zou het niet fijn zijn om actief zijn een centrale plek te geven in je volgende vakantie? Kinderen de natuur in krijgen is dankzij corona makkelijker geworden. Iedereen heeft behoefte aan extra buiten zijn. Liefst in een weidse en ongerepte omgeving.  Je kunt natuurlijk gewoon een middagje gaan wandelen of fietsen vanuit het vakantiehuis of vanaf de camping. Maar met het hele gezin een sportief doel hebben, waar je een week of langer mee bezig bent, da’s extra leuk! Zie hier onze tips voor actieve familiereizen in Frankrijk:

1. Wandelvakantie met of zonder ezel

In Frankrijk vind je in steeds meer gebieden meerdaagse wandeltochten met ezels. Zo leuk! Zoals ook te zien is in die recente Franse speelfilm Antoinette dans les Cevennes. Allereerst is het enorm gezellig, met zo’n dier op stap. Binnen 1 uur heeft je nieuwe reisgezel al ieders hart gestolen! Maar voor ouders van kinderen tussen 6 en 10 jaar is er nog een ander groot voordeel.

Wandelvakantie Ezel Frankrijk Familie

Door alle aandacht voor de ezel vergeten kinderen helemaal hoe ver ze lopen. Dat betekent dat ze kilometers doorstappen zonder dat jij “is-het-nog-ver?” hoort. En ook heel handig: het dier draagt je (dag)bagage. Bij zo’n georganiseerde reis is verder alles gereld: de slaapadressen onderweg (B&B’s, herbergen, berghotels) en ook maaltijden liggen al vast. Overigens kun je zulke meerdaagse wandeltochten (met overnachtingen en bagagevervoer per auto) natuurlijk ook zonder ezel doen als je dat leuker vindt.

Voorbeelden ezel/wandeltochten voor gezinnen:
Ezeltocht door de Mercantour
Trektocht door de Queyras – met/zonder ezel

Ezel Familie Vakantie

2. Multi-actieve vakantie in de bergen

Zeg je: mijn kinderen zijn al wat ouder en die willen tijdens de vakantie echt meer actie dan alleen wandelen? Dan is een multi-actieve vakantie in een berggebied een goeie optie. Mountainbiken, bergklimmen, canyoning, wildwateraften… Al dat soort activiteiten kun je afwisselen in avontuurlijke outdoorvakanties voor gezinnen met kinderen vanaf 8 of 10 jaar. En Via Ferrata, nog zo’n leuke activiteit: samen klauteren over een rotsparcours, of een nachtje bivakkeren onder de sterren. Ervaringen genoeg om het afgelopen jaar van binnen zitten weer een beetje in te halen!

Actieve familievakantie in de natuur Bergen Pyrénées

Dit soort veelzijdige buitenvakanties voor gezinnen worden onder meer aangeboden in de Franse Alpen, de Pyreneeën en ook in wat lagere gebieden, zoals de Drôme (kajakken, boomklimparcours). Met een camping (ingerichte tenten) of een chambres d’hôtes als uitvalsbasis.

Voorbeeldreizen met kids in de bergen:
Multi-actieve vakantie in de Drôme
Outdoorweek met tieners in de Pyreneeën

bergen Pyrénées

3. Meerdaagse fietsvakantie

Een andere leuke mogelijkheid is samen een weekje de fiets pakken! Er zijn in Frankrijk zoveel mooie en veilige fietsroutes tegenwoordig! Vooral langs de Atlantische kust zijn de omstandigheden ideaal voor gezinnen. Je hebt hier de Vélodyssée, die van Bretagne tot de Spaanse grens loopt. Een geweldige fietsroute over goed onderhouden fietspaden die bijna overal even vlak zijn. Ook loopt de route vaak door dennenbossen (schaduw!) en onderweg kun je bijna overal pauzeren op het strand of stoppen in een leuke badplaats.

Actieve familievakantie in de natuur fietsen

Kinderen vanaf 7 jaar zijn prima in staat om op dit traject dagtrips van circa 30 km af te leggen (en Nederlandse kinderen al helemaal!). Jongere kinderen kun je vervoeren op aanhangfietsen of -karren. Langs de Franse Westkust zijn er georganiseerde gezinsfietsreizen (met bagagevervoer en hotels) in onder meer de Vendée en Charente-Maritime. Daarbij maak je ook overtochten naar de diverse mooie eilanden voor deze kust!

Voorbeelden fietsvakanties voor families:
Fietsen en eilandhoppen in de Vendée
Over de Vélodyssée fietsen naar Ile d’Oléron

LEES OOK:
Fietsvakantie in Frankrijk? Doen!

Beeld: SNP Natuurreizen, familiefietsbeelden © Gijs Hardeman, Zout Fotografie, Shutterstock, Toine Hermans (ezel). Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SNP Natuurreizen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *