frankrijk.nl

11 heerlijke Franse geitenkaasjes

Ook kaas is een seizoensproduct: geitenkaas smaakt het lekkerste in de lente. Frankrijk produceert de mooiste ‘chèvres’ en dit elftal wil je zeker eens geproefd hebben.

Kaas is het hele jaar te krijgen maar toch verandert de smaak met de seizoenen. Vooral in rauwmelkse kazen kun je goed proeven of de melk afkomstig is van vee dat gras en verse kruiden eet in de wei of dieren die hooi krijgen in de stal. Bij geitenkazen proef je dat verschil parallel aan de seizoenen, omdat ze een veel kortere rijping hebben dan de meeste kazen van koeien- en schapenmelk. De eerste geitenkaas van ‘buitenmelk’ is in de lente meteen al te koop. Ook is het voorjaar waarop geitenmelk het romigst is, omdat geiten in februari en maart kleine geitjes krijgen.

geitenkazen

Echte lentekaas

Vandaar dat elke Franse kaasboer je zal vertellen: het beste seizoen voor geitenkaasjes is het voorjaar. Dan heeft geitenkaas zijn volste smaak en fijnste aroma. Maar ook in de zomer, als de dieren nog steeds van verse kruiden en gras profiteren, zijn geitenkazen rijker van smaak dan in de herfst en winter.

1. Crottin de Chavignol (Cher/Loirevallei)

Dit bekende kleine ronde geitenkaasje met AOC-label komt uit de Cher, uit de omgeving van Sancerre. Het is een relatief hard geitenkaasje met een heerlijke smaak: vleugjes kruiden, fruit en hazelnoot. En wist je dat de crottin de chavignol het lekkerste is als je hem schaaft?

2. Valençay (Loirevallei)

Geitenkaas in de vorm van een piramide met een afgeknotte punt. Met een verfijnd romig binnenste dat vooral dit seizoen licht naar bloemen en vers gras ruikt. Best pittig ook! 

3. Saint-Maure-de-Touraine (Loirevallei)


De bekende cilindervormige geitenkaas met een aslaagje, uit de omgeving van Tours. Relatief zacht van smaak maar toch onmiskenbaar een geitenkaas.

4. Pouligny-Saint-Pierre (Loirevallei)

Nog een piramide-kaasje uit de Loirevallei, een van de oudste AOC-kazen uit die regio. Pouligny is witter (van buiten) én net wat boerser van smaak dan de hierboven genoemde valençay.

5. Couronne Lochoise (Loirevallei)

Franse geitenkazen

Deze geitenkaas heeft (nog) geen AOC maar we wilden hem absoluut noemen: wat een geweldige smaak én textuur! Zo zacht (al bij gemiddelde rijping) dat het bijna een mousse lijkt: proberen als je de kans krijgt! De kaas is bovendien makkelijk te herkennen aan zijn wielvorm met een gat in het midden.

6. Selles-sur-Cher (Loirevallei)

ge

Weer een goddelijk geitenkaasje uit de Cher. Het is gemaakt van melk van de Poitevine, een geitenras met lange donkere haren.

7. Chabichou de Poitou (Poitou-Charentes/Nouvelle Aquitaine)

geitenkas uit de Poitou

Die geitensoort vind je ook in de Poitou waar deze heerlijk frisse chèvre vandaan komt. Met een relatief zachte korst: je mes glijdt er doorheen!

8. Rocamadour (Lot/Occitanië)

De rocamadour, ook wel cabécou genoemd, is gemaakt van de rauwe melk van geiten die op het kalksteenplateau van de Quercy grazen. Deze arme grond zorgt voor de specifieke smaak van dit smeuïge geitenkaasje.

9. Banon (Provence)

Top 10 Franse kazen

Geitenkaas die eerst wordt gewassen in eau-de-vie en daarna gerijpt in een kastanjeblad. Dat blad geeft extra smaak mee aan deze romige kaas die van zichzelf ook al tamelijk kruidig is. Banon-kaas bestaat overigens al sinds de middeleeuwen! 

10. Picodon (Drôme en Ardèche)

Franse geitenkazen pi

Dit geitenkaasje is de uitzondering op de regel: op z’n best in de winter! Het wordt in de Drôme en Ardèche traditioneel gemaakt van stalmelk. Het is daardoor een relatief droog kaasje, dat steeds harder wordt naarmate het rijpt.

11. Pélardon (Languedoc-Roussillon/Occitanië)

Dit kleine ronde geitenkaasje komt al sinds het begin van de jaartelling uit de omgeving van Nîmes. In de Gallo-Romeinse tijd was de pélardon bekend tot in Rome (Plinius de Oude was fan)! Zeker naar uitkijken op de markt als je in de Aude, Gard of Hérault op vakantie bent, want ook deze geitenkaas is heerlijk van smaak (met aroma’s van hazelnoot en kastanje!)

LEES OOK:
Origineel Frans borrelhapje met geitenkaas: cake au chèvre et épinards
De 15 Franse kazen die je geproefd moet hebben
Hartige tarte tatin met witlof en geitenkaas

Beeld: hoofdfoto (Unsplash), crottin (CC-BY/Sunny Ripert), chabicou, pouligny (CC-BY Coyau), pélardon (CC-BY x1klima), sainte-maure (CC-BY Jeremy Cherfa), banon (CC-Stijn Nieuwendijk), rocamadour (CC-BY Myrella), valençay (CC-BY Rebecca Siegel), picadon (CC-BY (Frédérique Voisoin), couronne lochoise (FB les nouvelles fromagers).

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het op je Pinterest!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *