frankrijk.nl

10x doen in Bordeaux dit voorjaar!

Veel cultuur, mooie winkels, prachtige architectuur: Bordeaux is écht een leuke stad om te bezoeken! GROTE aanrader dus voor een tripje in het voorjaar. En dankzij de snelle TGV-verbinding vanaf Parijs is dit zelfs een duurzame treinbestemming.

1. Oesters eten aan de Garonne

De oceaan is dichterbij dan je denkt en dat geldt ook voor het Bassin d’Arcachon, waar oesters gekweekt worden. Vanwege die nabijheid vind je overal in Bordeaux restaurantjes met verse oesters‘frais du Bassin’ – zoals Cabane 101 in de wijk Chartrons. Ook kun je ’s weekends bij de Marché des Chartrons, op de rivierkade aanschuiven bij oesterkramen met terrassen, voor een bord oesters (of garnalen) en een glas wijn.

Eten op de zondagsmarkt in BordeauxMarché des Chartrons

oester eten in bordeaux

2. Naar het Bassin des Lumières: kunst in een onderzeebootbunker

We schreven eerder al over deze waanzinnige plek in Bordeaux: La Base sous-marine (de duikbootbunker), waar nu artistieke lichtshows worden gegeven zoals straks ook in de Fabrique des Lumières (vanaf april 2022) in Amsterdam. Nieuw dit voorjaar op de locatie in Bordeaux: een show over Venetië, die prachtig weerspiegelt in de bassins waar ooit U-boten aangemeerd lagen.

bassin des lumières expo venetie

bassin des lumières expo venetie

3. Op een rooftop genieten van het uitzicht op ‘La Ville Blonde’

Bordeaux heeft diverse bijnamen: La Porte de la Lune (naar de halve maan-vorm van het centrum) en ook La Ville Blonde, vanwege de prachtige goudgele steen van de gebouwen. De architectuur van Bordeaux kun je in vogelperspectief bewonderen vanaf de diverse dakterrassen die de stad rijk is. Zoals op het hippe dakterras van Mama Shelter (met uitzicht op de kathedraal) of de luxe rooftop van het InterContinental Hotel (uitzicht op het Grand Théâtre en de binnenstad). Vlak naast de natte doks (bassins à flots) kun je ook naar de trendy rooftop van het nieuwe Renaissance Hotel in een vroegere silo.dakterrassen in BordeauxDe dakterrassen van het InterContinental (uitzicht boven), Mama Shelter (links) en Renaissance Hotel (rechts)

4. Tapas eten in de zon

Bordeaux ligt op maar 2 uur rijden van de Spaanse grens. Dat merk je niet alleen aan de zuidelijke sfeer van de architectuur maar ook aan de vele bodegas en tapasbars die je in de stad vindt. Vaak is het een mix van Spaanse pintxos en Baskische tapas (charcuterie en kazen) die het uitstekend doen in een lekker lentezonnetje! Je kunt ze ook proeven bij de Foodhallen van Bacalan of op de overdekte Marché des Capucins.

Bordeaux tapas

5. Bordeaux ontdekken op de fiets 

Bordeaux is een echte fietsstad. Er zijn veel aparte fietspaden en op in de binnenstad vind je diverse stallingen op straat met V’Cubs, de stadsfietsen van Bordeaux, die vrij makkelijk te leen zijn met een creditcard. Ook staan er her en der in het centrum deelfietsen van aanbieders als Lime en Dott. p de stoep die je met een app hun huren. Heerlijk om in de lente, als het nog niet zo heet is, al fietsend de leukste wijken van Bordeaux te ontdekken of met wapperende haren over de kades van de Garonne te toeren. En dit zijn de door Unesco beschermde highlights van Bordeaux die je daarbij niet wilt missen

fietsen in bordeaux

6. Dagje naar het Bassin d’Arcachon 

Vanuit Bordeaux is het maar 50 minuten met de trein naar Arcachon, een badplaats uit de Belle Epoque, gelegen aan de gelijknamige oesterbaai. Neem het veerpontje naar jetset-oesterdorp Cap Ferret aan de overkant van het Bassin, vanwaar je ook naar de prachtige stranden van de oceaan kunt lopen.

Bassin d'arcachon bordeauxCap Ferret

7. De grote Picasso-expositie zien in het Cité du Vin

In het grote recente wijnmuseum van Bordeaux opent dit voorjaar een unieke Picasso-tentoonstelling (15 april tot eind augustus 2022), waarbij geleende werken van de meester in relatie worden gebracht met thema’s uit de wijnwereld. Belooft bijzonder te worden!

Picasso expositie cité des vins

Cite du VIn wijnmuseum in Bordeaux

8. Naar Saint-Emilion, half uur met de trein

In een half uur trein je van Bordeaux naar het charmante wijndorp Saint-Emilion. Prachtig plaatsje om te bezoeken en bomvol wijnbars en wijnwinkels. Ook kun je vanaf Saint-Emilion diverse fotogeniek wandelingen maken door de omliggende wijngaarden, die deze tijd van het jaar frisgroen zijn. Lees ook: workshop wijnproeven in Saint-Emilion

saint-emilion-bij-bordeaux wijndorp

9. Gin en gympen kopen bij Darwin, bruisende plek in vroegere kazerne

Aan de overkant van de Garonne, in een van de jongste wijken van de stad is ‘Darwin’ al enkele jaren een begrip. Deze friche, een vroegere militaire kazerne, huisvest nu hippe bars, winkels (Veja-gympen, Patagonia, slijter met gin-merken uit heel Frankrijk), een reisboekenwinkel en een overdekte skatehal. Leuk om rond te kijken, alleen al vanwege de mooie graffiti en een sfeer die doet denken aan de NDSM-werf in Amsterdam.

Darwin in Bordeaux friche kazerne leuke winkels

Darwin in Bordeaux terras lunchen

10. Feesten tijdens het wijnfestival van Bordeaux in juni

Geweldig om eens mee te maken: Bordeaux fête le vin, een 4-daags wijnfestival waarbij heel de stad in één feestelijke wijnproeverij veranderd! Met veel kramen van wijnmakers uit de omgeving, ook op de kades van de Garonne, waar meestal prachtige driemasters aangemeerd liggen voor de gelegenheid. Ook hebben de meeste restaurants hebben speciale tapas en menu’s. Dus wijn, eten, muziek, animaties…. la fête quoi! Koop vooraf een festivalpas met een eigen proefglas (incl. draagtasje) en een strippenkaart voor proeverijen.

wijnfeest van Bordeaux

Bordeaux, een treinbestemming!

Goed nieuws voor wie op zoek is naar een schuldgevoel-vrije stedentrip: Bordeaux is vanuit Nederland en België prima bereikbaar met de trein. Je doet daar vanuit Nederland circa 6,5 uur over inclusief overstap. Dat is wat langer dan met het vliegtuig (KLM-Air France heeft rechtstreekse vluchten naar Bordeaux van 1,5 uur), maar hé, je moet wat over hebben voor het milieu. Nicky heeft het traject al meermaals gedaan sinds ze in Bordeaux woont: Thalys pakken naar Parijs (3 uur). Vanaf Gare du Nord met de metro naar Gare Montparnasse (20 min.). En daarna rijd je in 2 uurtjes (!) naar deze mooie zuidelijke stad. Voor een weekendje is die totale reistijd misschien aan de lange kant. Maar nu veel mensen hun werk ook ‘mee’ kunnen nemen, is de treinreis ook te gebruiken voor wat werken onderweg. En je kunt er makkelijk een stedentrip van 4 of zelfs 5 dagen van maken… Genoeg te doen in Bordeaux!

LEES OOK:
15 tips voor een stedentrip Bordeaux
De leukste wijken van Bordeaux
Slaapadressen in Bordeaux

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Nicky Bouwmeester, Pierre Suze, Mathieu Peinturaud (Cap Ferrat), Mama Shelter, Renaissance Hotel Bordeaux, Bordeaux Fête le vin, Pexels, Unsplash 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *