frankrijk.nl

Trouwen in Frankrijk, ervan dromen of gewoon doen?

Zou het niet fantastisch zijn om je bruiloft te kunnen vieren op een droomlocatie in je lievelingsland? Ja, Frankrijk staat bij vele aanstaande bruidsparen hoog op het trouwlijstje. Mission impossible of prima te doen?

Trouwen in Frankrijk

Laat je niet verrassen door alle paperassen

Ja, een trouwerij plannen is best wel een hele organisatie, zeker als dat buiten onze landsgrenzen gaat plaatsvinden. En ook al is Frankrijk niet zo heel ver weg, c’est un autre pays! Dus check zowel in Nederland (gemeente) als in Frankrijk (ambassade) bijtijds welke documenten je nodig hebt, zeker als je de officiële trouwceremonie in Frankrijk wilt laten uitvoeren. Makkelijker is om hier in Nederland de officiële registratie te doen en vervolgens ter plaatse de ceremonie met ambtenaar, jawoord en ringen op je Franse trouwlocatie te laten plaatsvinden.

Oui ou non?

Het laatste wat je wilt is dat iemand niet begrijpt wat je wensen zijn. Of dat jij niet begrijpt wat de ambtenaar van de gemeente nu precies van je wilt.  Dus als je zelf een en ander gaat regelen en de taal niet helemaal machtig bent, zorg dan voor een talenback-up. Vooral bij het regelen van de details van de bruiloft is het belangrijk om geen miscommunicatie te hebben. En echt, de fransosen en françaises van tegenwoordig spreken inmiddels best een aardig mondje Engels maar het zijn de details die juist belangrijk zijn bij elke keuze die je maakt.

Weddingplanner

Niet alleen de papiermolen, de taal en het cultuurverschil vragen veel aandacht en een goede voorbereiding, ook het kiezen (en regelen) van de trouwlocatie, de inrichting, de decoratie, de gastenlijst, de coördinatie met alle leveranciers, het maken van een draaiboek mag niet worden onderschat. Als je bruiloft in Frankrijk plaatsvindt dan kan je dit moeilijk allemaal neerleggen bij je ceremoniemeester. Onze tip: kies een weddingplanner die is gespecialiseerd in bruiloften in Frankrijk. Zij of hij kan je in dit hele proces begeleiden en diverse operationele zaken uit handen nemen en het voor je regelen.

trouwen in Frankrijk

Ohlala, de jurk

Ja op zo’n dag wil je dat alles klopt. Dus ook die trouwjurk, waar je in Nederland al ja tegen hebt gezegd, moet in onberispelijke staat aankomen op die droomlocatie in Frankrijk. Dus, zorg voor je jurk tijdens je reis. Dit doe je door de jurk in een goede kledingzak op te bergen en plat op de achterbank van je auto neer te leggen. Voeg daarnaast nog wat zijdepapier tussen de laagjes die gevouwen zijn van de jurk. Zo vermijd je zoveel mogelijk de kans dat de jurk schade oploopt.

Marriage à la francaise

Als je dan toch in Frankrijk trouwt, is het ook leuk om een Frans thema te kiezen voor je bruiloft. Zo maak je jouw trouwfeest extra memorabel door typisch Franse tradities toe te voegen tijdens de ceremonie. Denk bijvoorbeeld aan de bruidskinderen die witte linten op straat leggen. Deze knip jij dan door, volgens traditie. Ook een bruidssluier is typisch Frans. Samen met een witte bruidsjurk en wat bloemen in je haar zie je er echt Frans uit. Vergeet daarnaast niet om voor een croquembouche te serveren als nagerecht of eventueel als bruidstaart. Dat is een kegelachtige toren van met room gevulde soesjes, met karamel aan elkaar verbonden en wordt in Frankrijk vaak bij bruiloften geserveerd. Kies voor jouw bruiloft precies welke Franse tradities jij in acht wilt nemen.

Palombaggia-strand-Corsica-frankrijk_nl

De bestemming

De plek. Misschien wist je het a heel lang. Misschien zat die locatie al in je hoofd nog voordat de partner er was. Ook ik heb heel wat vakanties verzuchtend geroepen: als ik OOIT ga trouwen dan is het op deze plek. Sterker nog: ik riep het vorig jaar nog toen ik over het hagelwitte Plage de Palombaggia liep in de baai van Porto Vecchio op Corsica. Maar wil je toch nog wat inspiratie dan hebben we hier nog een paar suggesties.

trouwen in frankrijk

Parijs

Natuurlijk, niet voor niets the city of love. En zoveel plekken die ultieme romantiek uitstralen: de Tuilerieën, Place des Vosges, Jardin de Luxembourg, Palais de Chaillot, Champ de Mars bij de Eiffeltoren. Bijkomend voordeel voor al je gasten is dat de stad natuurlijk goed te bereiken is per trein, auto of vliegtuig en er een keur aan verblijfsmogelijkheden zijn.

Vind hier meer inspiratie over mooie plekken in Parijs

Nice & het achterland

Deze stad heeft zich in de afgelopen jaren echt ontwikkeld als de ideale stad&strand bestemming. Met een authentiek centrum, een keur aan prachtige monumenten en een kilometerlange boulevard met glamoureuze hotels enerzijds en trendy strandtenten anderzijds een beloftevolle bestemming voor de grote dag. Je leest er hier meer over.

Vela Plage in Nice

En wil je de cityglamour combineren met de Provençaalse charme dan zijn er tal van idyllische dorpjes op minder dan een half uur van het centrum om uit te kiezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze wijngaard net buiten het centrum, met een eigen kapel?

Dichterbij: Champagne-Ardennes

Oke, we willen ook de praktische kant niet vergeten want wellicht zoek je een trouwlocatie die goed per auto bereikbaar is. Een perfecte kortbij-bestemming met een hoog romantiek-gehalte is de Champagne-Ardenne regio. Vooral in de herfst laten de wijngaarden zich van hun meest kleurrijke kant zien. Bovendien vind je er naast de echte Champagne steden als Reims en Epernay tal van pittoreske stadjes en dorpen die het perfecte decor bieden voor een bruiloft à la c(h)ampagne.

De locatie

Wordt het een kasteel, een mooi hotel, een historisch monument, een unieke plek in de natuur of een kleinschalig vakantiedomein? Alles is mogelijk tegenwoordig, maar alles valt of staat met het budget wat je er voor over hebt. Wil je een en ander privatiseren? Denk dan ook aan de trouwdatum want in het hoogseizoen betaal je de hoofdprijs. Wens je ook dat er voor al je gasten onderdak wordt geregeld op of vlakbij je trouwlocatie, maak bijtijds goede en duidelijke afspraken voor kamerreserveringen.

Mercues Chateau Frankrijk

Conclusie; het kost meer voorbereiding, meer administratief gedoe en misschien onderweg wat culturele hick-ups, maar als trouwen in Frankrijk is je droom is dan hoeft er niets in de weg te staan om dat waar te maken!

Tekst: Josee Schouten Beeld: trouwbeelden Pexels Dimitri Kiliuk, L. Kivaka, S. Crepulja, Y.Borz, Mercues Chateau Occitanië, Palombaggia ACT Corse,

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.