frankrijk.nl

Wintersporten in La Plagne maar dan anders

Skiën blijft onbetwist de activiteit nummer één van het wintersportgebied van La Plagne. Maar voor wie van extra avontuur in de natuur houdt, zijn er nog veel meer uitdagingen, ontdekten wij.

Toerskiën voor experts én dummies (zoals wij) 

Alsof gewoon van de piste skiën niet genoeg is, maakten wij kennis met dé nieuwe trend in de bergen: toerskiën. Of – zoals de Fransen zeggen – ski randonnée. Andere ski’s, andere dresscode (veel laagjes!) en ander conditieniveau. Want toerskiën betekent dat je met speciale ski’s bekleed met stijgvellen bergopwaarts loopt/glijdt in de vrije natuur, ver van de gebaande pistes.

La Plagne Ski Randonnée Carole

Niet moeilijk (oké een bochtje maken vereist wel enige oefening, hé Carole?) maar vooral inspannend. Al snel gaat de jas om de heup. Maar oh, wat genoten wij van de omgeving met maagdelijke sneeuw en dikbesneeuwde bomen! Eenmaal aangekomen op het eindpunt wacht de beloning: stijgvallen afdoen en afdalen! Superleuk om eens te proberen! De skischool ESF organiseert diverse tours voor beginners en gevorderden.

Toerskien La Plagne

Klimmen in een toren van ijs

Het is een stralende dag in maart. De ijstoren glinstert ons tegemoet. We zijn in Champagny-le-Haut en we maken ons klaar om te gaan ijsklimmen. Gids Damien zorgt dat we goed zijn uitgerust: bergschoenen, klimijzers, harnas, touw, achtjes, pikhouwelen en helm. Na een kleine demonstratie volgt het echte werk: we prikken de punten van de klimijzers in het ijs voor houvast.

La Plagne Ijsklimmen

Idem voor de houweel: stevig in de hand houden, je arm tot achter je schouder draaien en met een fikse zwaai mikken in het ijs. Liefst in een kleine instulping of reeds bestaand gat. Appeltje, eitje, toch? Nou dat valt best tegen. Sla je te hard dan zit ie moervast. Kost aardig wat gewrik om het weer los te krijgen. Maar oefening baart kunst en langzaam maar zeker winnen we hoogte. We zijn goed gezekerd en Damien en helper trekken het reddingstouw bij elke stap omhoog weer strak. Best inspannend, maar absoluut adrenaline-verhogend. Geldt ook voor de afdaling – het abseilen – waardoor we in een paar seconden weer met beide benen op de grond staan. Kicken!

IJsklimmen Champagny, van 23/12 tot 23/03/19, prijs beginnersles €40.

Met 130 km naar beneden suizen!

In 1992 was La Plagne host voor de bobsleewedstrijden tijdens de Olympische Winterspelen. Na afloop van de Spelen bleef de bobsleebaan en je kunt als toerist zelf een afdaling maken in een aangepaste viermansbob of – sinds afgelopen seizoen –in een soort van skeleton. Onder het mom van alles eens proberen, waagden wij ons aan deze laatste discipline. Wij lagen echter niet op onze buik maar op onze rug op de bodem van de gekooide slee. Veiligheidsriemen vast en gaan, dankzij een duwtje van het personeel.

via GIPHY

 

Daarna is het een regelrechte achtbaanervaring! Alle sensaties komen voorbij en geloof me, er zit adrenaline van je tenen tot in je kruin. Echt een ervaring waarmee je kunt thuiskomen enne… het duurt maar 1 minuut . Oja, en diepe diepe buiging voor onze Nederlandse skeleton atlete Kimberley Bos. Wij wensen haar veel succes op de Olympische Spelen! 

Bobsleebaan La Plagne, afdalen in 4-pers. bobslee (€38 p.p.) of skeleton (€93).

Meer informatie over alle activiteiten in La Plagne, ga naar la-plagne.com.

LEES OOK:
La Plagne, 10 redenen waarom je daar wilt skiën
La Plagne, de leukste restaurants op de piste
Doe eens gek en slaap een nachtje in een iglo of pistenbully! 

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten, Carole Goelitz, OT La Plagne en portretten ijsklimmen: Eric Delapierre/La Plagne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *