frankrijk.nl

HAUTE COUTURE: handgemaakte feelgood

Een nieuwe Franse speelfilm neemt je mee achter de schermen van Maison Dior in Parijs. Een hoofdnaaister van het modehuis besluit een dievegge uit de metro het vak te leren, vlak voordat zij zelf met pensioen gaat. 

In HAUTE COUTURE draait alles om Esther (Nathalie Baye), die aan het einde staat van haar carrière als hoofdnaaister in het atelier Dior op Avenue Montaigne, en Jade (Lyna Khoudri), een werkeloze 23-jarige vrouw, die met haar moeder in zo’n deprimerende buitenwijk van Parijs woont. Esther werkt aan haar laatste collectie bij Dior en op weg naar haar werk in de metro steelt Jade haar handtas. Als het meisje de inhoud van de tas ziet (vol tekeningen voor de modeshow), krijgt ze spijt en besluit ze de tas terug te brengen. Esther vergeeft haar en vraagt haar verrassend genoeg of ze geen stage wil lopen in het atelier.

Franse speelfilm Haute Couture

Savoir-faire en zelfvertrouwen

En zo neemt hoofdnaaister Esther Jade onder haar vleugels. Ze ziet in de jonge vrouw de kans om haar vaardigheden door te geven, want voor haar is er niets mooiers dan het ambacht van het kleermaken. Ook wil ze Jade een toekomst bieden in haar tot dan toe kansloze leven. Gaat dat lukken? Natuurlijk lukt dat. HAUTE COUTURE is een feelgoodfilm die laat zien hoe je door vertrouwen in jezelf én in anderen geluk kunt vinden.

Franse speelfilm Haute Couture

Dior achter de schermen

In de film staat de menselijke relatie tussen Esther en Jade dus centraal: eentje die met veel ups en downs voortborduurt…  Maar voor de modeliefhebbers (zoals ik) is het bovenal heerlijk genieten van zo’n binnenkijker in het naaiatelier van een groot modehuis. Ongelooflijk hoeveel precisie, vakkundigheid en vooral verfijnd handarbeid aan de basis staan van elke topcreatie. Dat in dit ‘upperclass’ decor twee totaal verschillende culturen samenkomen doet denken aan het scenario van Intouchables. In die wereldwijde succesfilm krijgt een kansloze delinquent ook plots toegang tot een voor hem tot dan onbereikbare wereld. Maar daar houdt de vergelijking ook meteen op, want HAUTE COUTURE is minder lichtvoetig.

Nathalie Baye, hoofdrolspeelster van formaat

De hoofdrol van Esther wordt overigens vertolkt door Nathalie Baye, al meer dan 40 jaar een gevierd actrice in Frankrijk. Ze speelde in meer dan 100 films en won in haar carrière 4 Césars, de Franse Oscars. Ook was ze een tijdje getrouwd met rockmuzikant Johnny Halliday, samen hebben ze een dochter, de eveneens bekende actrice Laura Smet.

HAUTE COUTURE gaat 24 februari 2022 in première in een tiental steden in Nederland en is ook te huur als VOD.

Franse speelfilm Haute Couture

LEES OOK:
Franse bioscoopfilms waar we naar uitkijken in 2022

Tekst: Josee Schouten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *