frankrijk.nl

Franse klassieke recepten makkelijker en met ‘n twist

De Franse keuken is wereldwijd geliefd. De verschillende gerechten staan erom bekend zeer verfijnd en traditioneel te zijn. Toch kun je de gerechten ook prima vereenvoudigen en met een kleine twist aanpassen.

Veel mensen vragen zich dagelijks weer af: ‘wat eten we vandaag?’. Het is ook lastig om elke dag opnieuw iets te verzinnen en gevarieerd te blijven eten. De Franse keuken kan heel uitgebreid zijn en soms is het ook heerlijk om uren in de keuken te staan. Maar op dagelijkse basis kies je liever voor een eenvoudig en snel gerecht zodat je ook nog tijd overhoudt om andere dingen te doen. Kies dan eens voor deze snelle twist op ratatouille of een eenvoudige uiensoep.

Een makkelijke twist op ratatouille 

Je kent vast wel het bekende plaatje van de klassieke ratatouille waarbij de groentes in een prachtige ronde vorm in dunne plakjes worden opgediend. Maar ratatouille is eigenlijk eenvoudig gezegd een stoofschotel van verschillende groente. De klassieke manier vergt wat meer werkt omdat je veel moet snijden en de voorbereiding wat langer duurt. Door de groente allemaal samen in één keer in de oven te doen, kost het je nauwelijks tijd en laat je de oven het werk doen. En door het juist anders op het bord te presenteren geef je dit gerecht meteen een culinaire twist. Succes verzekerd!

ratatouille

Ingrediënten voor 2 personen: 

1 courgette
1 aubergine
2 (punt) paprika’s
Een stuk of 10 trostomaatjes (nog aan de tros)
1 ui
3 teentjes knoflook in schil
Verse basilicum
(verse) rozemarijn en tijm
Olijfolie
Peper en zout

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Snij de ui in vieren en de courgette, de aubergine en de paprika in plakken.

3. Verdeel alle groente en de knoflook over een bakplaat of grote braadslee en besprenkel met olijfolie, rozemarijn en tijm en flink wat peper. Schep alles om.

4. Ze het geheel in de voorverwarmde oven voor ongeveer 45 minuten. Check tussentijds of er geen groente aanbranden en schep zonodig alles weer even om.

5. De groente zijn nu heerlijk zacht geworden. Verwijder de velletjes van de knoflook en schep of stapel de groente – met behulp van een kookring – tot een mooi torentje op het bord.

6. Et voilà! Klaar om te serveren.

Serveer hierbij een frisse salade, rijst of bijvoorbeeld stokbrood. Je kunt ook kiezen voor pasta of rijst. Uiteraard kun je dit gerecht aanvullen of variëren met andere groente zoals wortel, pastinaak, zoete aardappel en/of bleekselderie. Wat voor ingrediënten je ook gebruikt,  dit is een geweldig gezond groentebommetje in één maaltijd!

Eenvoudige uiensoep

Een andere echte Franse klassieker is de bekende uiensoep. Zo’n heerlijke dampende kom soep met de zoetige smaak van uien en de knapperige en pittige twist van het stuk stokbrood met kaas bovenop. Een gerecht dat voor velen niet versmaden is. Uiensoep moeilijk te maken? Je kunt ervoor kiezen om het ‘ingewikkeld’ te maken, maar een eenvoudige versie is eigenlijk net zo lekker. Het enige dat je nodig hebt is een beetje tijd, zodat de uien lekker zacht worden, dat duurt nu eenmaal wat langer. Dan kun je ondertussen nog iets voor jezelf doen, terwijl de uien lekker staan te pruttelen. Maar moeilijk? Dat hoeft het zeker niet te zijn!

uiensoep

Ingrediënten voor 2 personen:

400 gram ui
2 teentjes knoflook
2 laurierblaadjes
15 gram roomboter
Verse tijm
1 eetlepel bloem
750 ml bouillon (naar keuze)
Stokbrood
Geraspte kaas naar keuze

Bereiding:

1. Snijd de uien in halve ringen.

2. Verhit de boter in een goede soeppan. Laat de uien op laag vuur zacht worden. Dit kan wel bijna een uur duren. Houd de uien zo nu en dan in de gaten zodat ze niet aanbranden.

3. Voeg de tijm, laurierblad en gehakte knoflook toe.

4. Voeg de bloem toe en roer goed door de uien. Bak dit een paar minuten mee zodat de bloem gaar wordt. Hiermee wordt de soep lekker dik.

5. Schenk nu de bouillon erbij en zorg dat alles goed wordt gemengd. Laat nog ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken.

6. Verwijder de laurierblaadjes en dien de soep op.

Ondertussen kun je in de oven de stokbroodjes met wat kaas bakken tot ze lekker knapperig zijn en de kaas is gesmolten. Leg deze in de kommen boven op de soep als je deze serveert. Je kunt er ook voor kiezen om het brood met de kaas op de soep onder de grill te zetten. Dit is meer de klassieke manier van bereiden.

We zeggen: bon appétit!

Beeld: CC-BY/Amirali Mirhashemian (ratatouille), CC-BY/Dana Devolk (uiensoep)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *