frankrijk.nl

15 authentieke bistro’s in Parijs

Je zoekt een leuk restaurant in Parijs? Niet speciaal heel chic, maar vooral gezellig? Met een goede en typisch Franse keuken? En geen adres voor toeristen, wel een bistro waar de Parijzenaars zelf ook gaan eten? Dit zijn 15 van onze favorieten!

1. Le Bistrot Paul Bert (Bastille/Nation)

Een begrip in Parijs dit sfeervolle restaurantje in een voormalige slagerij. Prachtig interieur met een authentieke zinken bar, (iets te) kleine houten tafeltjes, mozaïektegels, spiegels en oude reclames aan de muur. En een feestje op je bord met onder meer terrines, sint-jakobsschelpen, gebraden duif, entrecote en een Paris-Brest of een soufflé toe. Beetje uit het centrum, in de leuke opkomende wijk achter Bastille, in de gelijknamige Rue Paul-Bert waar nog tientallen goede eettentjes zitten.  Le Bistrot Paul-Bert

Le Paul Bert leuke bistro's Parijs

2. Bistrot Vivienne (Opéra/Palais Royal)

Een bistro met een interieur als uit een Franse film, naast de ingang van de prachtige 19e-eeuwse winkelpassage Galerie Vivienne, vlak achter het Palais Royal. Je krijgt er no-nonsense klassiekers zoals steak-tartare, niertjes met mosterdsaus, salade met warme geitenkaas of haddock (gerookte schelvis) met linzensalade. Op de eerste verdieping is er een romantisch zaaltje met rood pluche en boekenkasten en aan de straatkant heeft Bistrot Vivienne ook een ruim terras. De vorige keer dat wij hier waren zat hier notabene een hoofdrolspeler uit de tv-serie Dix Pour Cent aan een tafeltje binnen! www.bistrotvivienne.com

bistrot Vivienne leuke bistro's Parijs

3. Astier (République/Saint-Martin)

Dit rustieke restaurant zit verstopt in het 11e arrondissement, niet ver van La République en Canal Saint-Martin. Gezellige sfeer en mooie klassieke bistrogerechten als gemarineerde haring, kaassoufflé, eend en baba au rhum en een beroemde kaasplank. Voor €16 kun je hier bijna onbeperkt eten van het kaasplateau met meer dan 15 Franse AOC-kazen! Lees ook ons uitgebreider artikel over Astier

Beroemd kaasplateau van restaurant Astier

4. Les Papilles (Panthéon/Quartier Latin)

Een van onze all-time favorites in Parijs, deze bistro vlak bij Jardin du Luxembourg. Het interieur is niet heel opvallend (veel sport-memorabilia, de eigenaar is een rugbyfan), maar de sfeer is altijd gezellig en het eten is erg lekker (maar machtig!). Het dagverse viergangenmenu (ééntje, dus er is geen keuze!) van €38 mengt de bistrostijl van Parijs met al het goede uit het Zuidwesten van Frankrijk. Denk aan heerlijke stoofpotten en genereuze wijnen die je zelf uit de kast mag pakken. www.lespapillesparis.fr

Bistro les Papilles in Parijs

5. Canard & Champagne (Opéra)

Liefhebbers van eend kunnen hun hart ophalen in deze bistro in de fotogenieke 19e-eeuwse winkelgalerij Passage de Panoramas. Magret de canard, confit de canard, canard à l’orange... Eend in al zijn vormen! En als je wilt, een glas bubbels vooraf! frenchaparadox.paris

Canard et Champagne

6. Bistrotters (Montparnasse)

Bistrotters is een onbekend pareltje in een onopvallend straatje in het 14e arrondissement van Parijs, bij de wijk Montparnasse. In deze oude bistro met een jong team in de keuken kom je  voor de subtiele smaken en leuke verrassingen (zoals gebakken kippenlevertjes met geroosterde venkel en cheesecake van Saint-Nectaire uit de Auvergne!). 3 royale gangen voor €37. www.bistrotters.com

Restaurant Bistrotters in Parijs

Lees ook: Test – hoe goed ken jij Parijs?

7. Chez Renée (Odéon/Saint-Germain)

Pal op de Boulevard Saint-Germain, in een van de luxere delen van Parijs, vind je deze oerklassieke bistro uit 1957 waar zelfs sterren en politici komen (Catherine Deneuve woont vlakbij en Mitterand lunchte hier al met zijn dochter Mazarine). Op-en-top Frans met een verstild jaren-60-sfeertje door de net geklede obers en de ingelijste kunstaffiches aan de muur. Al zeker 35 jaar maakt dezelfde chef hier goede boeuf bourguignon, coq au vin en andere bistrospecialiteiten. En de entrees zijn ook al zo typisch bistro: oeuf-mayonnaise en poireau-vinaigrette. Niet goedkoop, maar een echte ervaring. Facebookpagina Chez René

leuke bistro's Parijs chez rene

8. Chez Marcel (Montparnasse/Jardin du Luxembourg)

Veel informeler qua sfeer is deze kleine en schaars verlichte bistro bij Montparnasse. De tafeltjes zijn netjes gedekt met wit tafellinnen maar verder is het interieur een gezellige bende met overal bric à brac. Wij houden van de traditionele kaart (artisjok, slakken, pot au feu, gebakken kalfslever), het charmante personeel, de vele vaste klanten en de ouderwetse prune bij de koffie. Lees ook Julia’s recensie van dit adres!

Restaurant chez Marcel in Parijs

9. Le Bon Georges

Stijlvolle neobistro in oude stijl, midden in de hippe wijk South Pigalle. Het restaurant ligt vlak bij het romantische Place Georges V, omringd door historische villa’s (gebouwd voor 19e eeuwse courtisanes!) en een theater.  De façade van deze bistro is eveneens een plaatje en hetzelfde geldt voor het interieur én de gerechten. Die laatste zijn top, maar ook niet goedkoop, eerlijk is eerlijk.. Reserveren! www.lebongeorges.paris

bistro Le Bon Georges

10. La Régalade Saint-Honoré (Louvre/Les Halles)

Paté, vlees, wild… De in Parijs bekende chef Bruno Doucet komt uit een jagersfamilie in de Loirevallei, dus deze bistro in de wijk Les Halles (bij Centre Pompidou en Rue de Rivoli) is zeker niet vegetarisch. Toch vindt ook groente een liefdevolle weg in zijn uiterst geraffineerde bistrokeuken, met elegante hoofdgerechten zoals gekonfijte lamsbout en op de huid gebakken vis met groentepuree. Al bijna 10 jaar een ’trendy’ adres in het centrum dus reserveren is een must. Lunchmenu €29. laregalade.paris

20150912_結婚5週年_Popina餐酒館_21_伊比利橡木臘腸_蔬菜湯肉凍_自家胡椒牛肉_手工冷盤

(foto: 挪威 企鵝)

11. Le Petit Rétro (Trocadero/Victor Hugo)

Bistro in de chique wijk rond Boulevard Victor Hugo in het 16e arrondissement (fijn winkelen!) met een prachtig interieur uit 1900. De met bloemen beschilderde tegels op de muren zijn gemaakt door een bekende Art Nouveau-kunstenaar en op de bar staat een vooroorlogse koffiemachine. Dit elegante decor gaat perfect samen met al het lekkers dat je hier eet, zoals half-rauwe tonijn met een sesamkorstje en goede desserts zoals de chocolade-éclair in XL-formaat. www.petitretro.fr

le petit retro(foto: Frédérique Thomas)

12. Chez Janou (Marais)

Altijd druk en gezellig bij deze Provençaalse bistro in de Marais, niet ver van het Place des Vosges. Als er niet meteen een tafel vrij is kun je staand wachten aan de kleine zinken bar, waar ze tientallen soorten pastis serveren. Zonnige kaart zonder veel pretenties, met gerechten als gefrituurde éperlan (spiering), vissoep en ovenschotel van gevulde Provençaalse groenten en mousse au chocolat (die je hier zelf  mag opscheppen uit een grote kom). Minpuntje: akoestiek is erg slecht hier en het altijd vol, dus als je moe bent of met meer dan 2 personen bent, is dat wel echt een nadeel van dit adres. chezjanou.com

bistro's in Parijs leuke authentieke gezellige Chez Janou

13. Café de la Nouvelle Mairie (Quartier Latin)

Mooie bistro om een koffie te drinken of een glas wijn te bestellen op het kleine adres met uitzicht op Place de l’Estrapade aan de Rue des Fossés Saint-Jacques! Nu is dit pleintje bekend als filmlocatie in Emily in Parijs, maar al lang voor die tijd kwamen buurtbewoners en studenten en hoogleraren van de naburige Sorbonne hier wat drinken of eten. Het draait hier in de eerste plaats om de wijnen, maar je kunt hier ook prima eten, echte bistrohappen (rillettes, oesters, boudin-purée). Deze bistro voelt ’typisch Parijs’ en dat geldt helaas ook voor de houding van de bediening trouwens, die niet altijd even ‘warm’ is, zullen we maar zeggen. Facebook 

bistro café la nouvelle mairie

14. Allard (Quartier Latin)

Aan het vintage bloemetjesbehang kun je zien dat Allard al een tijdje meegaat: qua uiterlijk is dit een van de meest klassieke bistro’s van Parijs (vond ook Alain Ducasse, die tegenwoordig eigenaar is). Bijna een culturele ervaring, met die nette obers erbij. Hét huisgerecht is de eend met groene olijven, maar er staan allerlei Franse klassiekers op de kaart. Ga alleen wel voor de lunch (€35 3 gangen, €28 2 gangen), want anders is Allard behoorlijk aan de prijs.  www.restaurant-allard.fr

parijs bistro allard restaurants gezellig authentiek

15. Ma Biche

Een jong (publiek) maar ook een klassiek Frans sfeertje heeft deze bistro in het hippe deel van Montmarte. Het kleine huiskamerrestaurant staat vol rommelmarktmeubels en op tafel vind je mooi brocante-servies (geen bord is hetzelfde!). Ook de gerechten zijn een ode aan vroeger, waarin alles wat langer mocht duren. Denk aan een bijgerecht als groene linzen die uren in rode wijn en ganzenvet gestoofd zijn of ambachtelijke worsten met bio-aardappelpuree (saucisse-purée). Ook is er altijd een goed vegetarisch daggerecht. Klein adres en assez à la mode, dus reserveren, wat overigens voor al deze adressen aan te raden is. Naar Facebookpagina Ma Biche.

bistro's in Parijs leuke authentieke gezellige Ma Biche

TIP!

Als het je niet uitmaakt ga in Parijs dan bij voorkeur LUNCHEN in plaats van dineren bij dit soort bistro’s. Niet alleen heb je dan veel meer waar voor je geld (de lunchkaart is in Franse restaurants vrijwel altijd veel goedkoper dan de avondkaart), je zit ook vaker tussen de Fransen! En dan eet je ’s avonds gewoon wat lekkere kaasjes op je hotelkamer of in je gehuurde appartement, toch?

LEES OOK:
Hotels in de leukste wijken van Parijs
Top25 tips voor Parijs met kinderen
21 praktische tips voor een stedentrip Parijs

Tekst: Nicky Bouwmeester/FR.nl. Eerst verschenen 2016. Laatste update van dit artikel februari 2022. Beeld: Frédérique Thomas (Bistrot Vivienne, Le Miroir, Chez René), Alain Thoma (Chez Janou), Nicky Bouwmeester (Allard), Canard & Champagne

5 reacties op “15 authentieke bistro’s in Parijs”

  1. Ron schreef:

    Wat een leuke lijst met bistro’s ik heb dit artikel meteen een link gegeven in een post over Parijs die ik heb geschreven. 🙂

  2. Ruud Couwenhoven schreef:

    Café Constant is echt super. Iets verderop ligt Les Cocottes van dezelfde eigenaar. Prima keuken en trendy. Altijd druk en gezellig. Aan de overkant kun je prima wijn kopen bij Le Repaire de Bacchus. Leuk voor een picknick bij de Eiffeltoren of langs de Seine. Je kunt er meestal ook in het Nederlands bestellen.

  3. Carole schreef:

    Pssst ! Mijn geheimadresje in Montmartre – Café de la Butte in Montmartre – traditionnel maar zo lekker, vriendelijk, en goedkoop (direct op de voet van de butte Montmarte) 71 rue Caulaincourt – echt reserveren vooral in het weekend : + 33 (0)146064682

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *