frankrijk.nl

De beroemde truffelmarkt van Lalbenque

Elke winterse dinsdag trekt de truffelmarkt van Lalbenque in de Lot van heinde en verre bezoekers. Coen ging kijken en ontdekte een mooie traditie rondom de kostbare delicatesse. Ook vertelt hij hoe je op marktdagen zélf naar truffels kunt zoeken met het varkentje Pupuce.

Je houdt van de smaak of je vindt het niks. Maar het is duidelijk dat de truffe noire, de beroemde zwarte truffel, voor de Fransen een delicatesse is die de gemoederen flink kan bezighouden. Je merkt het goed in de Quercy, de oude streek rondom de stad Cahors. Elke dinsdag, van begin december tot half maart, is het kleine plaatsje Lalbenque in de Lot daar het drukke middelpunt van de truffelhandel. Van heinde en verre komen chefkoks en inkopers naar deze markt om hun slag te slaan.

Marché aux truffes Lalbenque

1 truffel kopen

De Marché aux Truffes is er niet alleen voor professionals. Ook voor de gewone burger is het een leuke attractie. Veel Fransen kopen er een enkele truffel (los verpakt in een transparant zakje) op de marché de détail die aan de marché de gros (groothandel) voorafgaat. Het Office de Tourisme haakt daar leuk op in met een wekelijkse Journée Découverte de la Truffe, een dagarrangement waarin belangstellenden uitleg krijgen over de truffelcultuur. Daar wilden we bij zijn!

zwarte truffel uit de Quercy

Mistige ochtend

Op een mistige ochtend in januari rijden we dus naar Lalbenque, waar we aanschuiven voor een presentatie over truffels en alles wat erbij komt kijken. Bijna 2 uur lang vertelt een bevlogen truffel-‘technicien in het Frans over alle soorten truffels, de vereiste samenstelling van de grond, het benodigde klimaat, de met truffelsporen ‘geïnfecteerde’ jonge boompjes… Een onderwerp waar hij duidelijk nog uren over zou kunnen doorpraten!

Zwarte diamant

Wat leren we er een hoop van! Het is ons nu duidelijk waarom de zwarte truffel uit de Quercy en de Périgord zo ontzettend duur is. Want ondanks het vele onderzoek naar de groei van truffels en ondanks de diverse omstandigheden die je kunt proberen te beïnvloeden, blijft de truffelcultuur een kwestie van enorm veel geduld. Met een beetje geluk vind je 10 jaar na het planten van je boompje de eerste truffel… De prijzen zijn dan ook duizelingwekkend: 1000 euro voor een kilo zwarte truffel is niet ongebruikelijk. Zeker niet rond de feestdagen, als de vraag het grootst is.

marché aux truffes Lalbenque

Mandjes op straat

De hoofdstraat van Lalbenque wordt elke dinsdag afgesloten voor verkeer. Er staan lage bankjes op straat waarop de handelaren hun mandjes met truffels kunnen uitstallen. Het traditionele touw waar de kopers achter moeten blijven is deze winter vervangen door een indrukwekkende rij drankhekken (Covid-19 doet ook de Lot aan…). Een gemeente-ambtenaar roept elk kwartier de geldende coronaregels om. De kopers onderhandelen over de dranghekken heen met de aanbieders. Twee gendarmes kijken vanaf de stoep van de mairie toe of alles ordelijk verloopt.

marché aux truffes Lalbenque startsignaal

Fluitsignaal en een rode vlag

Om klokslag half drie begint de Marché de Gros met een mooi ritueel. De marktmeester blaast op zijn fluitje en zwaait met een rode vlag. De inmiddels al lang gesloten deals worden nu beklonken (zonder handdruk natuurlijk, Covid oblige…) en binnen 10 minuten is het hele gebeuren alweer voorbij. Honderden euro’s armer, maar een mandje zwarte truffels rijker, praten de kopers nog wat na en de net nog overvolle straat loopt langzaam leeg.

truffel zoeken varkentje

Varkentje Pupuce

Het Office de Tourisme heeft nog een leuke extra voor ons in petto: een demonstratie truffels zoeken mét varkentje Pupuce (een koosnaam die letterlijk ‘klein vlootje’ betekent). Op een truffelplantage even buiten Lalbenque laat Pupuce zien hoe ze met haar varkensneus de natte grond besnuffelt op zoek naar truffels. En ja hoor, het werkt! Na een aantal seconden al steekt ze haar neus in de grond. Snel trekt haar begeleider aan het koord en beloont de schatzoeker met wat brokjes en graaft de truffel op. Pupuce kijkt beteuterd toe.. en ziet de mooie grote kostbare zwarte truffel in het mandje van de baas verdwijnen. Pupuce doet nog enkele goede vondsten, maar krijgt er elke keer slechts een handje brokjes voor terug. Ook voor een truffelvarken is het leven niet altijd gemakkelijk!

truffel zoeken varkentje Dordogne

‘Journées Découverte de la Truffe’ in Labenque, elke dinsdag van december tot maart, €14 p.p., op reservering bij het Office du Tourisme.  

truffelmarkt van Lalbenque

truffelmarkt Lot Dordogne

Coen Nihot GastbloggerLEES OOK:
Les Escaliers de la Combe, vakantiedomein voor gezinnen
De 10 mooiste plekken van de Lot

Teskt & beeld: Coen Nihot (behalve close-up truffels: CC-BY/chuttersnap) Openingsbeeld: CRT Occitanie/ Christine Chabanette

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *