frankrijk.nl

5 killerdressings van onze Franse chef

Gezond eten en diëten: in januari letten veel mensen op de lijn. Maar hoe hou je al die salades en rauwkost een beetje leuk en lekker? Egbert, onze Franse chef uit Maastricht, geeft het recept van zijn lievelingsdressings. Pour faire passer la pilule!

Au régime. Op dieet.

Net als sommige zoogdieren zou ik aan een winterslaap moeten doen. Zodra de donkere en korte dagen komen, raak ik in een andere modus: dan ben ik moe, lusteloos en heb ik continu honger. Het resultaat is dat mijn broek niet meer dicht kan, ik elke inspanning mijd als de pest en ik in februari bij de diëtiste moet aankloppen omdat ik weer te zwaar ben.

Egbert Ausems recepten

Winterkilo’s

Vorig jaar hebben de diëtiste en ik ontdekt dat ik inderdaad elke winter 8 kilo aankom en ergens in mei weer op mijn normale gewicht ben. “Egbert, jij hamstert in de koude dagen, dat is jouw probleem. Je moet meer bewegen en minder ongezond eten,” zei de diëtiste. Ik heb besloten om dit jaar te anticiperen. Een beetje opletten en gezond eten. Veel salades, rauwkost (crudités), gegrilde groenten. Maar ja. Daar hoort wel een lekker saus bij…

salad dressing

5 Franse sladressings

Vinaigrette simple (die je in restaurants in Frankrijk bij de salade verte krijgt)

2 el azijn (witte wijnazijn of een andere azijn naar keuze)
2 el goede olijfolie
zout en peper

Klop de twee ingrediënten door elkaar met een garde en breng op smaak met zout en peper.


Vinaigrette à la moutarde (recept uit Lyon)

1 el mosterd
1 el azijn
2 el olijfolie
zout en peper

Klop de ingrediënten door elkaar met een garde en breng op smaak met zout en peper.


Vinaigrette à l’ail et coriandre (deze was bij mij thuis de topper van afgelopen Kerst!)

2 el dille-mosterd sladressing van de supermarkt (ja, soms moet en mag je foetelen)
1 teen fijngehakte knoflook
1 el fijngehakte koriander
2 el olijfolie
zout en peper

Net zoals bij bovenstaande vinaigrettes alles goed door elkaar mengen. Mocht de dressing te dik zijn, dan kun je hem verdunnen met 2 el water.


Vinaigrette de Grand-Mère Josephine (heerlijk bij veldsla!)

1 fijngesneden ui
4 el mayonaise (bij voorkeur Belgische, een beetje zuur mag)
2 el water
verse peterselie

Et c’est reparti! Meng alle ingrediënten samen tot een mooie gladde dressing.


Vinaigrette de Maman  (hoe mijn moeder ooit op deze dressing is gekomen: geen idee maar hij smaakt heerlijk!)

Ca. 150 spekjes in reepjes
1 el olie
6 el balsamico-azijn
1 ei
zout en peper

Bak de spekjes in de olie tot ze mooi bruin zijn. Voeg de azijn toe en laat 1 minuutje sudderen. Breek het ei over de pan, zet het vuur uit en roer alles goed door elkaar. Bij deze dressing mag het mengsel best vloeibaar zijn, een soort van roerei. Schenk dit over botersla en rucola… Smaakt fantastisch!

Dus aan alle mede winterlotgenoten: bon courage & bon appétit!

Egbert Ausems GastbloggerLEES OOK:
Franse mayonaise maak je zo!
Poulet rôti van Tante Door
12 handige kooktips van een Franse chef

Tekst: Egbert Ausems Beeld: CC-BY Jules (vinaigrette), Roman Odintsov/Pexels (salade)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.