frankrijk.nl

Wat doen de Fransen met Oud & Nieuw?

Terwijl wij oliebollen eten en naar de oudejaarsconference kijken, wat doen de Fransen met Oud en Nieuw? Wat eten ze tijdens oudejaarsavond? En hoe heet de jaarwisseling in het Frans? 

1. In Frankrijk heet Oud & Nieuw le Réveillon of la Saint Sylvestre of le Nouvel An. Nieuwjaarsdag ofwel 1 januari is in het Frans le Jour de l’An.

2. Fransen vieren Oud & Nieuw vooral binnenshuis, samen met familie en vrienden. Automatisch de straat op gaan om middernacht en alle buren (of zelfs wildvreemden) gelukkig nieuwjaar wensen, zoals bij ons in Nederland, zie je bijna niet in Frankrijk.

3. Het belangrijkste van de avond is lang en uitgebreid tafelen, tijdens het répas du réveillon. Heel vaak komen daarbij oesters op tafel en foie gras en gerookte zalm zijn ook typische Oud en Nieuw-gerechten. Maar verder zijn er eigenlijk geen specifieke culinaire tradities voor deze avond. Oliebollen bestaan niet, al eten ze  in Noord-Frankrijk wel gaufrettes du Nouvel An, kleine warme wafels.

foie gras

4. Champagne wordt vaak al bij het aperitief geopend: veel Fransen wachten niet tot middernacht, maar vaak gaat er bij het dessert en/of om middernacht weer een fles open.

5. Nieuwjaarszoenen geven de Fransen dus vooral binnenshuis en volgens de oude traditie doen geliefden dat onder een maretak, le gui, die de Amerikanen al voor Kerstmis inzetten.

6. Fransen zeggen Bonne année tegen elkaar (of Bonne année, bonne santé = gelukkig en gezond nieuwjaar) en die wens kun je tot eind januari op een kaart schrijven: nieuwjaarskaarten zijn in Frankrijk namelijk bekender dan kerstkaarten, die sturen de Fransen bijna niet.

7. Weinig vuurwerk in Frankrijk: voor particulieren is het afsteken verboden en slechts weinig Franse gemeenten organiseren vuurwerkshows. Dat geldt overigens niet voor de skioorden in de Franse Alpen, waar de 31ste de meeste jaren relatief veel de lucht in gaat. In Parijs is er gewoonlijk een lichtshow op de Arc de Triomphe die wordt afgesloten met een klein vuurwerk maar dit jaar zijn alle evenementen en vuurwerkshows afgelast op 31 december en 1 januari.

8. De Fransen zitten niet massaal voor de buis op oudejaarsavond, dus er zijn opvallend weinig speciale Oud en Nieuw-programma’s op de Franse televisie. Een oudejaarsconference door een cabaretier zoals bij ons bestaat niet en er is geen enkel live-programma waarin collectief afgeteld wordt.

9. Rond Oud & Nieuw worden ook de étrennes (nieuwjaarsgeld) uitgedeeld. Onder ander aan de gardiens en gardiennes d’immeuble, de vaak nog inwonende conciërges die alle appartementen van post voorzien, de vuilnisbak buiten zetten en het trappenhuis schoonhouden.

10. In Nederland kennen we de Nieuwjaarsduik, in Frankrijk bestaat ook de Oudejaarsduik: le Bain de la Saint-Sylvestre. In diverse badplaatsen in Bretagne gaan de 31ste het ’s middags mensen al in zee bij. Dit jaar is de  verwachte watertemperatuur 7 graden; niet eens veel kouder dan in de Noordzee dus!

Beeld: CC/GUY-BUCHMANN (foie gras) en vintage Franse postkaarten. Champagne: Pexels

LEES OOK:
Oud & Nieuw in Parijs: leuk of niet?
Wat doen de Fransen met Kerst?

Reacties zijn gesloten.