frankrijk.nl

Wat doen B&B-eigenaren buiten het seizoen?

Voorjaar en zomer werken ze keihard. Geen momentje voor zichzelf. Maar wat doen Nederlandse eigenaren van chambres d’hôtes in de stille herfst en winter? Coen interviewde drie collega’s in het Zuidwesten van Frankrijk die buiten het seizoen een tweede roeping hebben!

‘Hoe zijn jullie hier terechtgekomen?’ ‘Missen jullie Nederland niet?’ ‘Was dit altijd al een B&B?’ De eigenaren van vakantiedomeinen, chambres d’hôtes, gîtes of campings zijn eraan gewend dat ze vaak dezelfde vragen gesteld krijgen. Geeft niks, we vertellen tenslotte graag over onze avontuurlijke stap in het ongewisse en ons leven als God in Frankrijk.

Mas den Haut Plattenad naseizoen

Uit eigen ervaring weten we ook dat de vraag ‘En wat doen jullie dan als er geen gasten meer zijn?’ bij menigeen hoog op de lijst staat. De een stelt de vraag met een zekere afgunst en denkt aan zijn vertrokken landgenoten die in de winter lekker de hele dag tuinieren en markten afstruinen en ’s avonds een fles wijn opentrekken bij het haardvuur. Bij de ander klinkt meer een ‘Ik moet er niet aan denken!’ door, en ziet zijn vrolijke gastheer en gastvrouw in de winter vereenzaamd en overgeleverd aan het brute Franse plattelandsleven ‘overleven’. Totdat ze in het voorjaar weer gered worden door goed gemutste Nederlandse vakantiegangers, die hagelslag en drop meenemen voor de van de beschaving afgesneden avonturiers in Frankrijk.

B&B eigenaren in de winter

Leven na het seizoen

Beste lezer, maak je vooral geen zorgen. Er is een leven buiten het toeristisch seizoen! En dat begint al bij het vertrek van de laatste gast. Zodra de laatste bezoeker is uitgezwaaid, begint voor de eigenaar de periode van opruimen, schoonmaken en bijkomen (!!!). Ook het winterklaar maken van het terrein is een enorme klus, het bezitten van meerdere hectares is hier niet ongewoon. De administratie die maandenlang is blijven liggen, al die kleine reparaties die nu toch echt moeten worden gedaan.

B&B eigenaren in de winter

Werken aan de website, het behandelen van aanvragen voor het volgende seizoen. Het rooien van bomen, het opknappen of zelfs volledig renoveren van de keuken, de gîte, het terras of het sanitairgebouw. Misschien werkt menig uitbater buiten het seizoen wel harder dan tijdens het seizoen zelf! En sommigen hebben ook nog andere activiteiten, die helemaal los staan van het runnen van de toeristische business.


3 collega’s in het Zuidwesten

Sandra in de Lot-et-Garonne: homeopathie uit eigen tuin

Sandra, eigenaresse van B&B glamping Simply Canvas Farm, waar ze een tiental families ontvangt, houdt zich bijvoorbeeld bezig met het maken van bloesemremedies, een homeopathisch geneesmiddel. “Dat ik hiermee begonnen ben, kwam eigenlijk op een hele natuurlijke manier voort uit het werk dat wij hier op ons terrein al deden. Natuurlijk heb ik er ook veel werk aan tijdens de zomer, want dan haal ik de bloemen uit onze velden en laat ik ze infuseren. Maar in de winter stop ik er ook heel wat uren in, dan werk ik aan de webshop, schrijf ik de teksten en maak ik de flesjes klaar. Ik vind het echt heerlijk om te doen!”

Sandra in de Lot-et-Garonne

Sandra in de Lot-et-Garonne

Paula in de Creuse: lerares op het lycée

Paula van vakantiedomein Mas d’en Haut, zoekt het in een andere hoek, zij is parttime lerares Engels op een Lycée bij haar in de Creuse. “Ik was van huis uit opvoedkundige en ik wilde dit werk voortzetten toen ik 12 jaar geleden naar Frankrijk verhuisde. Door het enorm drukke werk op ons domaine lukte dat zeker in het begin maar met mate. Maar toen we de zaken beter op orde kregen, heb ik me ingeschreven bij de Académie, die in Frankrijk over het voortgezet onderwijs gaat. Sinds een paar jaar doe ik zodoende vervangingen. Het onderwijs in Frankrijk is natuurlijk veel conservatiever dan in Nederland, maar het leuke is dat er de laatste jaren veel verandert, met name ook op het gebied van taalonderwijs. Het is echt een hele leerzame ervaring, met name omdat de verschillen met Nederland zo ontzettend groot zijn.”

Paula Mas den Haut lerares

Paula Mas Den Haut

Don en Brigitte in de Lot-et-Garonne: een alpacaboerderij

Don en Brigitte van Domaine Ramonjavel houden het dicht bij huis. Op hun terrein lopen wel 23 alpaca’s rond! “Het begon met een bezoek aan een fokker hier in de buurt, we zochten 2 alpaca’s als leuke extra voor onze glamping. We werden steeds enthousiaster en gingen steeds meer activiteiten organiseren rondom onze alpaca’s. Toen kwam het moment dat de fokker ons aangaf dat hij zijn activiteit ging beëindigen. Wij zagen een kans en namen nog eens 10 alpaca’s van hem over en we hebben sindsdien onze eigen alpacafokkerij! Het kost ons best veel tijd, het scheren, de dekkingen, de geboortes, de vaccinaties… we doen alles zelf. Maar wat is het leuk!”

Don en Brigitte Lot et Garonne

Don en Brigitte in de Lot-et-Garonne

Volle agenda’s dus! Er IS een leven na het seizoen. Maar misschien houden wij, de talloze Nederlandse ‘ondernemers in het toerisme’, dat ook wel graag voor onszelf!

Sandra, Paula, Don en Brigitte zijn, net als ondergetekende, aangesloten bij Les Petites Perles, een collectief van 10 kleinschalige vakantiedomeinen in het Zuidwesten van Frankrijk.

Meer informatie: www.lespetitesperles.fr en of Instagram @lespetitesperles.fr

Coen Nihot GastbloggerTekst: Coen Nihot Beeld: L’Escaliers de la Combe, Mas d’en Haut, Simply Canvas, Domaine Ramonjavel

LEES OOK:
Gezellig vakantiedomein in de Lot: Les Escaliers de la Combe
Château Milandes, het kasteel van Josephine Baker
Wat doen de Fransen met de Kerst?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *