frankrijk.nl

Corona en wintersport in Frankrijk

Kunnen – of beter gezegd – mogen we skiën in Frankrijk? Hier onze update over de Franse skigebieden. Welke regels gelden er in de skiliften, de bars, restaurants en hotels in de Franse Alpen?

Laatste update – 21/1/2022

Update 21/1: De 2G-regel voor de coronapas gaat in vanaf 24 januari. Het 2G-beleid in Frankrijk geldt vanaf 16 jaar, met dien verstande dat voor 16- en 17-jarigen  twee vaccinaties volstaan voor de geldigheid van de coronapas.

Ongevaccineerden kunnen het 2G-beleid ‘omzeilen’: zodra ze hun 1e dosis gehad hebben mogen ze alsnog een negatieve test gebruiken voor toegang  (o.a. voor horeca, <24 uur oud) totdat hun vaccinatiebewijs compleet is (maximaal een maand later 2e dosis).

Update 20/1 Verder kondigde premier Castex diverse versoepelingen aan:
– mondkapjes buiten nergens meer verplicht in Frankrijk – per 2/2
– verplicht thuiswerk vervalt – per 2/2
– staand drinken in de bars en cafés mag weer (mag nu alleen zittend) – per 16/2
– de discotheken gaan weer open – per 16/2
– geen maximumaantal bezoekers meer voor evenementen en in sportstadia – per 16/2
– staande concerten weer toegestaan – per 16/2

Coronamaatregelen in de Franse skigebieden

Veel Nederlanders hebben hun zinnen gezet op de wintersport dit jaar. Maar inmiddels wordt iedereen horendol van alle regels die gelden. Mag je wel? Mag je niet?  Voor Frankrijk geldt: ja! Je dient wel te voldoen aan de inreisvoorwaarden voor Frankrijk en alle details daarvan vind je in ons hoofdartikel algemene corona update. En hier zijn de spelregels voor in de skigebieden:

– Coronapas (QR-code) voor toegang tot de skiliften is verplicht; controle zal plaatsvinden bij de kassa/afhalen van de skipas, door de skileraar in geval van skiles en bij diverse startliften. TIP: zorg dat je ook een papieren printje van je QR code bij je hebt, want door de kou raakt je smartphone sneller leeg gedurende de (ski)dag. Wat de voorwaarden zijn van een geldige coronapas, lees je verder in het artikel.

– Mondkapje verplicht voor iedereen vanaf 6 jaar in gondels, op drukke plekken in de buitenruimte en in de wachtrij bij skiliften, waarbij ook 1 meter afstand in acht moet worden genomen. In de stoeltjeslift in de openlucht is het niet nodig om een mondkapje te dragen.

Update 26/12 In departement Savoie is het mondkapje nu ook verplicht buiten, op plekken waar meer dan 6 mensen bijeen zijn. Zoals in winkelstraten, op de markt, op de bankjes rond de ijsbaan… Bekende (ski)plaatsen in de Savoie zijn onder meer Chambéry, Val Thorens, Les Arcs, Val d’Isère, Tignes, La Plagne, Valloire. De praktijk leert ons dat dit niet echt wordt gehandhaafd.

Coronapas (QR-code) is verplicht in alle horeca en toeristische accommodaties). Bij hotels en in vakantiecomplexen alleen controle aan het begin van het verblijf. Appartementen en B&B’s zonder gemeenschappelijke ruimtes hoeven geen coronapas te vragen.

– Mondkapje verplicht in alle winkels (voor 11+).

– Mondkapje verplicht in de skibus en ander openbaar vervoer, inclusief taxi’s.

Zie ook deze infographic:

Frankrijk: geel reisadvies

Frankrijk heeft een geel reisadvies wat betekent dat je bij terugkeer in Nederland niet in (zelf)quarantaine hoeft. Wel moet je bij heen- en terugreis een geldig coronabewijs (=vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve test) hebben.

Wel of niet boosterprik?

Frankrijk hanteert als regel dat voor een geldige binnenlandse coronapas (toegang tot horeca, skilifeten etc), een boosterprik verplicht is zodra de 2e dosis ouder is dan 7 maanden (vanaf 15 februari niet ouder dan 4 maanden).  Voor 16- en 17-jarigen volstaan 2 vaccinaties. Gevaccineerden met Janssen moeten een boosterprik hebben gehad, als hun monodosis ouder is dan maximaal 2 maanden. Kijk voor meer details onder het kopje ‘Boosterprik’ in ons hoofdartikel Corona-update Frankrijk

De SkiThalys: gewone dienstregeling

De SkiThalys rijdt komende seizoen weer op alle zaterdagen van 25 december tot 19 maart 2022. De kaartverkoop is geopend sinds 7 oktober. De Thalys Sneeuw verbindt Amsterdam Centraal, Schiphol  en Rotterdam Centraal met Chambéry, Albertville, Moûtiers, Aime la Plagne, Landry en Bourg-Saint-Maurice. Van daaruit kunnen wintersporters naar skigebieden zoals Val Thorens, Les Menuires, Tignes, Val d’Isère, Les Arcs en La Plagne.

Geldteruggarantie en flexibel reserveren

Heb je twijfels om nu een wintersportvakantie te reserveren, weet dan dat diverse organisaties extra flexibele boekingscondities hebben en een geldteruggarantie bieden. De meest uitgebreide is die van reisorganisatie Sunweb, die de Covid Comfort garantie biedt. Zo ben je er zeker van dat je je geld terug krijgt als ze de vakantie binnen 2 weken voor vertrek moeten annuleren, kun je omboeken tot 6 weken voor vertrek, is er een repatriëringsgarantie voor wie inclusief bus of vliegtuig heeft geboekt en is er 24/7 reisleiding beschikbaar, evenals een vakantiedokter in de eigen app. Maar let op: dit geldt voor beperkende maatregelen om het land in te komen of bij een oranje reisadvies, niet voor het niet voldoen aan de vaccinatie-eisen van het land. Meer info.

MEER INFO CORONA & WINTERSPORT

We houden op deze plek de laatste informatie bij over de coronaregels in de Franse skigebieden: deze pagina zal  regelmatig worden bijgewerkt.

Zie verder ook onze algemene corona-update Frankrijk (reisadvies en inreisregels) en dit artikel over de praktische coronaregels in Frankrijk (zoals de voorwaarden voor de coronapas).

LEES OOK:
Coronavirus in Frankrijk, de laatste update
15 Franse typische corona-uitdrukkingen
Coronaregels voor automobilisten

Eén reactie op “Corona en wintersport in Frankrijk”

  1. mm schreef:

    Wat gebeurt er als het gebied open is maar de landsgrenzen dicht zijn, krijg je dan ook je geld terug?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *