frankrijk.nl

Crémant de Bourgogne: beste alternatief voor champagne

Crémant is het goedkope broertje van de champagne. Je vindt deze Franse bubbelwijn onder andere in de Loirestreek en de Elzas. Maar volgens wijnkenster Monica kun je het beste voor crémant uit de Bourgogne gaan. Lees hier waarom!

Nederlanders zijn gek op bubbelwijnen. Prosecco voorop de laatste jaren, maar ze drinken ook steeds meer bubbels uit Frankrijk. De import van champagne groeit al jaren en ook Franse crémants krijgen vanwege de zeer aantrekkelijke prijs steeds meer aandacht in Nederland.

Zelfde klimaat als de Champagne

Kenners geven daarbij de voorkeur aan crémant de Bourgogne. Logisch. Want van alle bubbelwijnen komt die smaak het dichtst bij champagne. Dat komt vooral door de geografische ligging: het noordelijke deel van Bourgogne ligt tegen het zuiden van de Champagnestreek en juist daar (met name rond het stadje Chatillon-sur-Seine) worden de meeste crémants gemaakt. Het klimaat is er dusdanig hetzelfde en dat beïnvloedt de zuurgraad van de wijn. Hoe koeler het klimaat, des te meer kans op mooie zuren en dat maakt de wijn nou zo fris en fruitig: dé kwaliteit van een bubbelwijn.

Landschap van de Bourgogne

Zelfde druiven, zelfde methode

Ook bevat crémant de Bourgogne twee van de druivensoorten die ook in champagne zitten: chardonnay en pinot noir. Tenslotte is de bereidingswijze van champagne en crémant dezelfde. We noemen dat de méthode champenoise. Dit houdt in dat de wijnen twee gistingen ondergaan: de alcoholische gisting die hem tot wijn maakt en zodra deze basiswijn in de fles gaat, wordt er gist en suiker toegevoegd. Dit veroorzaakt het ontstaan van koolzuur in de fles, de tweede gisting. Zodoende krijgen we een bubbelwijn.

Om deze drie redenen is crémant de Bourgogne de beste vervanger van een fles champagne met een prijs die gemiddeld maar liefst drie à vier keer lager ligt!

cremant bubbelwijn uit Frankrijk

Crémants inkopen in de wijnstreek zelf? Lees ons artikel: Tips voor wijn kopen in de Bourgogne.

Je kunt crémant de Bourgogne ook gewoon vinden bij Nederlandse slijterijen en supermarkten, zoals Gall & Gall, Albert Heijn, Jumbo.

Andere bekende crémants uit Frankrijk

Crémant de Loire (o.a. chenin)
Crémant d’Alsace (o.a. chardonnay)
Crémant de Limoux uit de Aude (o.a. chenin, chardonnay)
Clairette de Die uit de Drôme (o.a. witte muskaat)

Monica Van Der Stap Gastblogger

Tekst: Monica van der Stap Beeld: Unsplash (opening), CC/Johan Bryggare (fles met kaars), wijngaard (NickyB)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *