frankrijk.nl

The Voice of Love: ode aan Céline Dion

The Voice of Love is een Frans-Canadese film die vrij is geïnspireerd op het leven van Céline Dion. Actrice Valérie Lemercier nam zowel de hoofdrol als de regie van de film voor haar rekening. Wat een uitdaging! 

Het begin van The Voice of Love (Franse titel: Aline)  brengt ons naar Quebec, eind jaren ‘50. De ouders van Aline vinden elkaar in de muziek en in de liefde. Het huwelijk is uiterst vruchtbaar: Aline is het veertiende (!) en laatste kind in het gezin en ze groeit op in een warme en vooral muzikale ambiance. Wanneer ze als tiener op de bruiloft van haar broer zingt, ontdekken haar ouders dat ze een gouden stem heeft en voorbestemd is voor iets groots. Maar hoe komt een eenvoudig plattelandsmeisje uit een klein dorpje in Franstalig Canada verder in de muziekscene?

aline The Voice

The Voice

Haar broer weet een afspraak te arrangeren met muziekproducent Guy Claude. Dat zet de wereld van Aline compleet op z’n kop en brengt bovendien haar hart op hol. A star is born, al is de weg naar succes en de liefde niet zonder hindernissen…Twee uur lang word je als kijker deelgenoot van een ambitieus meisje, omringd door een familie vol levensvreugde. Met de dialogen in heerlijk Quebecaans Frans leef je mee. Aline, die maar één droom heeft: groot zangeres worden.

The Voice of love Celine Dion movie

Zak weg, kijk en luister…

Met humor en warmte zien we hoe dit Canadese meisje het publiek weet te betoveren en via Parijs, het Eurovisie Songfestival, de film Titanic, Las Vegas en die ene grote liefde, uitgroeit tot één van de grootste sterren ter wereld. Ook al weet je de lijn van het verhaal, ik moet bekennen dat ik regelmatig een brok in mijn keel en traantje in mijn oog voelde, zoals bij de familiescène waarbij de hele familie haar toezingt als ze in het ouderlijk huis de trap afkomt in haar bruidsjurk. De film volgt redelijk nauwgezet de grote lijnen van het leven van Céline Dion, maar er is visueel geen sprake van een complete look-a-like.

The Voice of love Celine Dion movie

Franse comédienne in de huid van Dion

Waar wij vooral van onder de indruk waren is dat de rol van Aline in de hele film, dus vanaf haar tienerjaren tot veertiger, gespeeld wordt door een en dezelfde actrice: Valérie Lemercier (1964). Zij is in Frankrijk bekend als cabaretière en actrice in met name Franse komedies. En niet onverdienstelijk, ze heeft al 2 Césars op zak: een voor haar rol in Les Visiteurs én een voor Fauteuils Orchestres, maar Nederlanders kennen haar waarschijnlijk vooral van de komedie Le Petit Nicolas, waarin ze de moeder van de mythisch scholier speelt. Met The Voice of Love debuteert Valerie Lemercier bovendien als regisseuse. En over een ding wil ze duidelijk zijn: de film is geen persiflage, maar een gemeend hommage aan het leven en de liefde van de Canadese superster.

The Voice of love Celine Dion movie

The Voice of Love, vanaf 18 november 2021 in de Nederlandse bioscoop. Ook thuis te zien via Picl (€4,99). Zie hier de trailer:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *