frankrijk.nl

Frans filmfestival: Tapis Rouge 2021

Van 11 t/m 16 november 2021 vindt de derde editie plaats van Tapis Rouge, het enige exclusief Franse filmfestival in Nederland. De Filmhallen in Amsterdam tonen die week tientallen uitstekende nieuwe Franse films in voorpremière.

Tapis Rouge: prachtige naam voor een festival met Franse films! De rode loper ligt inderdaad weer uit voor een aantal topfilms uit Frankrijk, waarvan vele pas komende maanden zullen verschijnen in Nederland.

20 nieuwe Franse films in De Filmhallen

Op het programma van deze 3e editie staan maar liefst 20 nieuwe Franse films, waaronder goede jeugdfilms. Met topacteurs als Pierre Niney, Sophie Marceau, Patrick Bruel en Viriginie Efira in de hoofdrollen. De films uit het festivalprogramma zijn van 11 t/m 16 november 2021 te zien in de 9 zalen van De Filmhallen in Amsterdam.

Tapis Rouge filmfestival Amsterdam

Patrick Bruel komt naar Amsterdam!

Op de openingsavond van het festival wordt Boîte Noire gedraaid, een thriller over een vliegtuigcrash in de Franse Alpen, die op dit moment een groot succes heeft in Frankrijk. Tijdens verschillende speciale avonden zijn er Franse regisseurs, acteurs aanwezig om vragen te beantwoorden. Zo is Patrick Bruel op 15 november in Amsterdam bij de vertoning van de film Villa Caprice. Ook wordt tijdens het festival de Prix Tapis Rouge uitgereikt aan de beste Franse boekverfilming (jury o.a. Pierre Assouline, Margot Dijkgraaf, Chazia Mourali).

Patrick Bruel

Onze favorieten van Tapis Rouge 2021:

TOUT S’EST BIEN PASSÉ

De nieuwste film van regisseur François Ozon (Swimming Pool, Huit femmes) met Sophie Marceau in de hoofdrol. Zij speelt een schrijfster wiens vader (André Dussollier) een herseninfarct krijgt. Als hij daarna weinig meer kan, vraagt hij zijn dochter hem te helpen om euthanasie te plegen. Samen met haar zus Pascale moet ze een keus maken: haar vaders wil aanvaarden of hem van gedachten doen veranderen.

Tous s'est bien passé de nieuwe Ozon

BOÎTE NOIRE

Nieuwe film met de Frans topacteur Pierre Niney (Yves Saint Laurent, Sauver ou périr) die in Frankrijk al dé thriller van het jaar genoemd wordt! Als veiligheidsspecialist wordt Niney gevraagd een vliegtuigongeluk te onderzoeken: een vlucht Dubaï-Paris is met bijna 300 passagiers neergestort in de Franse Alpen. Zijn analyse van de zwarte doos (vandaar de titel) brengt hem op een onverwacht en lastig spoor.

Boite Noire Franse thriller

VILLA CAPRICE

Een beroemd advocaat (Niels Arestrup) wordt ingehuurd door een van de machtigste zakenmannen van Frankrijk. De zakenman (Patrick Bruel) wordt ervan verdacht een prachtige villa aan de Côte d’Azur te hebben aangeschaft in twijfelachtige omstandigheden. De boze zakenman rekent erop dat de topadvocaat hem uit deze netelige situatie redt. Maar er ontstaat een raar machtsspel tussen de twee. Wie pakt het voordeel? (Engels ondertiteld tijdens het festival).

Villa Caprice film met Patrick Bruel

MADELEINE COLLINS

De fascinerende actrice Viriginie Efira (Benedetta, Le Grand Bain, Un Amour impossible) speelt in deze film een vrouw met een dubbelleven. Ze heeft in Frankrijk al jaren een relatie met Abdel, met wie ze een dochtertje opvoedt. En in Zwitserland deelt ze haar leven ook met Melvil en hun twee oudere jongens. Geleidelijk komen er barstjes in dit breekbare evenwicht. Judith kiest voor een vlucht naar voren, met alle gevolgen van dien.

Viriginie Efira in Madeleine Collins

ILLUSIONS PERDUES

Verfilming van de gelijknamige 19e-eeuwse roman van Balzac over Lucien, een jonge ambitieuze dichter. Hij verlaat de familiedrukkerij en zijn oudere maîtresse in de provincie om zijn geluk te beproeven in Parijs. Daar ontdekt hij een wereld van corruptie en verleiding. Gaat Lucien ten onder aan zijn verloren illusies?

Illusios perdues Balzac

LA FRACTURE

Raf en Julie, een lesbisch stel dat op het punt staat om uit elkaar te gaan, belanden op een overwerkte eerste hulp op de avond van een demonstratie van de Gele Hesjes. Hun ontmoeting met Yann, een boze en gewonde demonstrant die ook op hulp wacht, zet de discussie op scherp. Scherp geschreven maatschappelijke film met Marina Foïs, Valérie Bruni-Tedeschi en Pio Marmaï.

La FRacture nieuwe Franse film

GAGARINE

Youri, een puber van 16, is opgegroeid in Gagarine, een hoge bakstenen buitenwijk van Parijs. Sinds hij kleuter is, droomt Youri ervan om kosmonaut te worden. Op een dag hoort hij dat de woonwijk van zijn jeugd zal worden gesloopt. Met hulp van Diana, Houssam en de bewoners besluit hij de wijk te redden, omdat deze plek in zijn jeugd zijn ‘ruimteschip’ werd. NB deze film draait vanaf 4/11 in Nederland, dus ook al voor het festival te zien!

LE TRÉSOR DU PETIT NICOLAS

Een derde verfilming van de bekende jeugdboeken van Goscinny en Sempé. De vader van Nicolas krijgt een promotie en het gezin moet naar Zuid-Frankrijk verhuizen. De wereld van Nicolas stort in… Hoe kan hij leven zonder zijn vriendjes? Zonder de croissants van Alceste, de bril van Agnan, de domme dingen van Clotaire? Samen met zijn copains gaat Nicolas op zoek naar een schat die hem kan helpen om deze vreselijke verhuizing te voorkomen.

De kleine Nicolaas film deel 3

Ontdek hier het volledige programma van het Tapis Rouge-festival

LEES OOK:
21 Franse adressen in Amsterdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *