frankrijk.nl

Le Fooding, de hipste Franse restaurantgids

Le Fooding 2022 is uit. De jonge en hippe tegenhanger van de Michelin-gids kiest elk jaar de beste en meest vernieuwende culinaire adressen in Frankrijk.

In 2008 geleden ontdekte Frankrijk een nieuwe restaurantgids: Le Guide Fooding. Een afgeleide van een succesvolle website van een groep foodbloggers, culinair journalisten en jonge chef-koks. Hun motto: ‘appétit de nouveauté‘ (trek in vernieuwing) en ‘le goût de l’époque’ (de smaak van nu). Een tegenbeweging voor de conservatieve gastronomische wereld in Frankrijk, die nog altijd in de ban was van de Michelin-dictatuur.

Le Guide Fooding 2019 Franse restaurantgids

De Michelingids voor jonge Fransen

Le Fooding (een samentrekking van Food en Feeling) groeide uit tot een hele beweging, een nieuwe manier van denken over eten waarbij de nadruk op vorm en prestige verschoof naar moderniteit en creativiteit in de keuken. Daarbij kwam er meer ruimte voor ongeschoold talent: lang voordat de hipster-mode doorbrak, zette Fooding al bebaarde en getatoeëerde chefs in onbekende kleine bistrootjes voor het voetlicht. Gewoon omdat die in al hun eenvoud de sterren van de hemel kookten, met passie en lef.

Nieuwste culinaire trends

Dertien jaar later is Le Fooding uitgegroeid tot een invloedrijke naam in de Franse gastronomie en qua oplage is het nu zelfs de tweede restaurantgids na Michelin. Onder het motto ‘if you can’t beat them join them‘ heeft Michelin de trendy gids een paar jaar geleden opgekocht. Toch blijft Le Fooding net zo onafhankelijk en non-conformistisch als hiervoor, zo benadrukt de hoofdredacteur. En elk jaar in november is er in Parijs weer een run op de nieuwste editie van Le Guide Fooding, met 800 uitverkoren restaurants.

L auberge de la roche

Le Guide Fooding 2022

In de jongste editie signaleert de gids als laatste trend in culinair Frankrijk de opkomst van ‘hippe herbergen’ op het platteland. Diverse jonge chefs hebben de grote steden verlaten en wijden zich op rurale plekken aan het verbouwen van hun eigen producten, die ze vervolgens op originele wijze verwerken in gerechten. Duurzaamheid is daarbij troef, respect voor de seizoenen vanzelfsprekend ook. Het beste voorbeeld daarvan is de grote winnaar van de editie 2022: L’Auberge de la Roche (foto), een restaurant en B&B in de ongerepte natuur van de Mercantour, op een uurtje rijden van Nice.

>Winnaar Beste restaurant & Beste slaapadres: L’Auberge de la Roche (Mercantour)

>Winnaar ‘Fooding d’Amour’: L’Auberge sauvage (bij de Mont Saint-Michel in Normandië)

>Winnaar ‘Beste gastrobar’: wijnbar Livingston (in Marseille)

Le Fooding 2022

LEES OOK:
5 hippe nieuwe hotels in Parijs

Tekst: Ronald de Nijs & Nicky Bouwmeester Beeld: Le Fooding, Auberge de la Roche, Nicky Bouwmeester

Reacties zijn gesloten.