frankrijk.nl

Bijzonder treinritje Chamonix-Mont-Blanc

Deze winter op skivakantie in de buurt van de Mont-Blanc? Laat de ski’s dan een ochtend thuis en pak dit treintje naar de gletsjer van La Mer de Glace. Onvergetelijke ervaring!

De rit van 5 km duurt maar 20 minuten, maar het voelt als een reis in de tijd. Het markante rode treintje van het Chemin de fer du Montenvers rijdt al sinds 1909 via een tandradbaan naar een hoogte van 1913 meter. Deze train à crémaillère (tandrad) kruipt de berg op, glijdt door uit de rotsen gehakte tunnels en biedt onderweg al prachtige uitzichten.

Treinritje Chamonix-Montblanc

Maar het letterlijke hoogtepunt komt na de laatste bocht: een frontaal uitzicht op de fameuze Mer de Glace, de gletsjer van de Mont-Blanc en de bergtoppen van Les Drus en Grands Jorasses. Adembenemend!

Mer de Glace - gletsjer van de Mont Blanc

La Grotte de Glace

Na dit indrukwekkende bergpanorama zijn er nog 2 bezienswaardigheden om stil van te worden…
La Grotte de Glace: Deze grot is letterlijk uit het ijs van de gletsjer gehakt en staat vol prachtige ijssculpturen, die het leven van de Chamoniards in de 19e eeuw uitbeelden. Je komt in de grot door een pad met 480 treden af te dalen naar de gletsjer of een cabinelift te nemen.
– Le Glaciorium: een expositieruimte die de evolutie van de gletsjer door de eeuwen heen laat zien. Helaas is die zorgwekkend: door de opwarming van de aarde smelt La Mer de Glace steeds sneller. De afgelopen 10 jaar is de gletsjer van totaal 12 km al 500 meter korter geworden en de dikte neemt af met 1 meter per jaar. Iets om even bij stil te staan, op deze machtig mooie plek…

De gletsjer van de Mont Blanc

Hotel-restaurant du Refuge de Montenvers

Een andere bijzondere landmark van Montenvers ligt naast het eindpunt van de trein: Terminal Neige Refuge de Montenvers. De hoteliersfamilie Sibuet (bekend van La Ferme de Marie in Megève) heeft deze oude refuge 2 jaar geleden getransformeerd tot een kleinschalig hotel met 20 kamers een restaurant.

Hotel-restaurant du Refuge de Montenvers

De nostalgie van het bergtoerisme van het begin van de vorige eeuw is hier op een prachtige manier vermengd met eigentijdse details. Het hotel en restaurants openden afgelopen zomer en we waarschuwen je: een plek waar je niet meer weg wilt…

Het treintje vertrekt dagelijks vanaf het centrum van Chamonix. Parking Biolay of overdekt bij Place du Mont Blanc. Retourticket: €33,50 volw., €27,60 kinderen 5-14 jaar. Bij dit tarief zijn de lift en toegang tot de Grotte de Glace en het Glacorium inbegrepen. Meer informatie: www.chamonix.com

Treinritje Chamonix-Montblanc

Terras Hotel-restaurant du Refuge de Montenvers

LEES OOK:
Durfmomentje in Chamonix: een stap in de diepte…
Vrolijke verrassing in Chamonix: RockyPop Hotel
10 romantische hotels in Franse skigebieden

Tekst: Josee Schouten Beeld: CC/Hotel-restaurant du Réfuge de Montenvers, Sophie Molesti & David André

Eén reactie op “Bijzonder treinritje Chamonix-Mont-Blanc”

  1. Ines schreef:

    De laatste foto is eigenlijk van het allermooiste op deze plek, een nieuw panoramisch terras bij een heerlijk en betaalbaar restaurant, dat uitkijkt over de gletscher! Echt een onvergetelijke belevenis was dat. Voor ons was het de tweede keer op die plek, maar dit restaurant was er nog maar een jaar…
    Het ligt iets verder naar achteren, dus wel even doorlopen naar de gletsjer toe!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *