frankrijk.nl

7 dingen waar Fransen geen afscheid van (hebben) kunnen nemen

Bij ons gaat de acceptgiro er vanaf 2023 definitief uit, maar in Frankrijk is met een cheque betalen nog heel gewoon! Over deze en andere dagelijkse zaken waaraan je kunt merken dat de Fransen de zaken toch het liefste houden zoals ze zijn.

1. Vooroorlogse schrijftaal

In brieven en zelfs in e-mails houden de Fransen vast aan formuleringen die nogal archaïsch klinken. Zoals het veelgebruikte: Je vous prie d’agréer, Madame/Monsieur, mes salutations distinguées. ‘Ik smeek u mevrouw, om mijn hoogachtende groeten te accepteren’. Zo’n verklaring verwacht je eerder per postduif dan per e-mail, toch?

2. Het chequeboekje

Bij de dokter, tussen vrienden, in de supermarkt. In Frankrijk kun je nog bijna overal met cheques betalen. Best praktisch, weten Nederlanders die in Frankrijk wonen. Maar als een oudere Franse dame de kassa ophoudt om haar chèquier te zoeken voor 3 boodschappen, dan begrijp je weer waarom het betaalmiddel al 15 jaar geleden is afgeschaft in Nederland.

3. Zondagsrust

In de grote Franse steden komen er – langzaam maar zeker – meer winkels die ook op zondag open zijn, maar op het platteland is de zondagse rust nog steeds heilig. Het is zelfs wettelijk verboden om op zondag na 12.00 uur het gras te maaien, hout te hakken of andere lawaaiige bezigheden uit te voeren in je tuin, op straffe van een boete.

4. Het militaire défilé

Best vreemd dat een modern democratisch land nog elk jaar een militaire parade houdt die qua afmetingen niet onderdoet voor de terreurdéfilés van foute dictaturen. Volgens de peilingen is een meerderheid van de Fransen echter nog altijd voorstander van deze traditie op Quatorze Juillet, die een kleine €4 miljoen per jaar kost.

5. Het rolkussen

Le traversin, het rolkussen, lijkt op iets wat thuishoort in de tijd van chaises longues en hoepeljurken, maar in oude Franse hotels (en bij sommige Fransen thuis) kom je ze nog altijd tegen als hoofdkussen op het bed. Ooit geprobeerd om op zo’n donzen boomstam te slapen? Inderdaad: nekkramp op bestelling…

6. Minitel

Nog een mooi voorbeeld van een ingeroeste gewoonte die de Fransen maar moeilijk konden opgeven. Minitel, de teletekstachtige communicatiedienst die al compleet was ingehaald door het internet, werd pas in 2012 opgeheven door de Franse Post. En daar was een goede reden voor: in 2009 telde Minitel nog steeds 2 miljoen gebruikers!?

Minitel

7. De franc

Ongelofelijk maar waar, anno 2019 zijn er nog steeds Franse kassabonnen waarop naast het eindbedrag in euro’s ook het totaal in Franse francs vermeld wordt. Wow, bijna 20 jaar na invoering van de Europese munteenheid, sacrés français! ;- )

Andere zaken (en producten) door lezers genoemd: foie gras, orgaanvlees zoals tête de veaux, tripes  andouillette, pied de cochon, Ticket Restaurant, stakingen…

LEES OOK:
10 dingen die de Fransen net even anders doen
17 dingen die de Fransen grappig vinden aan Nederlanders

Tekst: Nicky Bouwmeester, Josée Schouten, met dank aan Thijs Heslenfeld. Beeld: (foto vkag/ Arc de Triomphe CC/Protocal Snow, minitel CC/Frédéric Bisson, chequeboekje CC/Yann Droneaud)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *