frankrijk.nl

Wintersportnieuws uit de Franse Alpen

Nu de herfst zijn intrede heeft gedaan kijken velen reikhalzend uit naar de winter. De echte skiliefhebber kan niet wachten om straks weer op de latten te staan. Josee peilde alvast het wintergevoel in Frankrijk en Nederland.

Hier op de redactie worden we inmiddels om de oren geslagen met wintersportnieuwtjes voor komend seizoen. Als skiliefhebber-van-het-eerste-uur gaat het dan ook wat harder kriebelen; ik heb immers een heel winterseizoen moeten overslaan!

champagne op de piste in La Clusaz

De skiliefhebber telt af!

En ik ben niet de enige! Tijdens het in september gehouden wintersportcongres van de Nederlandse Skivereniging bleek uit een onderzoek onder bijna 2500 wintersporters dat de helft inmiddels al zijn wintersportreis heeft geboekt. Nog eens 12% had zijn vorig jaar geboekte vakantie laten doorschuiven. Blijkbaar laten we ons dus niet afschrikken door de coronaregels in de skigebieden (voor Frankrijk nog niet bekendgemaakt, verwachting half oktober) en willen we nu vooral zekerheid over ons plekje resp. bedje.
Volop sneeuwplezier in Les Arcs 1950

Arc 1950: populaire familiebestemming

Uniek voor Frankrijk: spotgoedkoop skiën tijdens kerstvakantie

De Nederlandse kerstvakantie loopt dit jaar van 25 december tot 10 januari 2021. En NIET van 18 december tot 1 januari, zoals geldt voor de Fransen en de Engelsen. Met andere woorden: onze tweede vakantieweek, dus die van 1 tot 8 januari is in Frankrijk GEEN hoogseizoen! Sterker nog; er zijn accommodatieverschaffers die deze week gewoon in het laagseizoen hebben gezet, aangezien hun clientèle voornamelijk Frans of Engels is. Ze worden langzaam wakker maar grijp je kans, zoals ik ook al heb gedaan!

Nieuwtjes uit de skigebieden:

Onlangs deden we een rondje langs de Franse skigebieden tijdens een persbijeenkomst. Wat viel ons op?

Tal van groene initiatieven

Duurzaam toerisme in de bergen is allang geen trend meer; het is de standaard. Zo zien we vele nieuwe ontwikkelingen en initiatieven, zoals elektrisch (bus)vervoer binnen de dorpen, skiliften op zonne-energie, restaurants met lokale gastronomie voor een verkorte voedselketen, e-mountainbike tours etc.

wintersport Franse Alpen

Ski randonnée: toerskiën in de Franse Alpen

Gezonder wintersporten

Nog niet eerder zagen wij zoveel aandacht voor lijf én geest, anders dan skiën! Zoals de sneeuwvariant van het in Nederland zo populaire koud-water-bad; Toumo Yoga. Deze koude yoga bereid je voor op een onderdompeling in de sneeuw of koud water (Pralognan-la Vanoise). In La Plagne kun je een ontdekkingstocht op ski’s bij zonsopgang combineren met een outdoor-yogales, met uitzicht op de Mont Blanc. In Les Gets kun je je longen testen met een bootcamp op hoogte en in Tignes kun je gaan ice-floaten in het bevroren meer. En toerskiën (waarbij je met stijgvellen onder de ski’s naar boven klimt) in inmiddels in elk gebied te beoefenen. Jaja, met al deze sporten is skiën is straks het nieuwe relaxen!

Hotel l'Ours Blanc

Hotel l’Ours Blanc in Les Menuires

Nieuwe adressen: veel sterren en een waaier aan wellness

Het sneeuwbaleffect van zoveel zorg voor lichamelijke en geestelijke weldaad is wellicht de lawine aan opgepimpte hotels – met nu ook net dat sterretje meer – én de opkomst van luxe wellnesscentra. Zo zijn de bij Nederlanders populaire hotels L’Ours Blanc en Kaya in Les Menuires volledig gerenoveerd én ge-upgraded naar een 4-sterrenhotel. In het Thermaalbad Les Bains du Mont Blanc in Saint-Gervais is een extra ruimte gecreëerd met warme en koude grotten en een zintuiglijk circuit voor de voeten.

Saint-Gervais-Mont-Blanc-Les-Bains-du-Mont-Blanc

Wellness als après-ski

Eten wat de lokale pot schaft

Goed en lekker eten was en is nooit een probleem in Frankrijk. De culinaire insteek dit seizoen in de bergen lijkt zich vooral te richten op lokale producten regionale gerechten, vaak in een nieuw jasje. ArtB, een nieuw restaurant in Saint-Martin-de-Belleville serveert hamburgers met de sérac-kaas van de lokale boerderij, Alpe d’Huez komt met een FoodCourt, een markthal waar je wafels, charcuterie, kaasplankjes, hamburger of pizza kunt eten. Het leukste initiatief, vinden wij, vind plaats in Serre Chevalier. Hier wordt op 2000 mtr hoogte, in het skigebied, een cabine à sucre geopend: een snoepwinkel waar je de lokale honinglollies kunt kopen! Een goeie suikerboost voor je volgende afdaling! Oh en je kunt ook uitkijken naar de raclette-bowl (jaja, de Savoyaardse variant op de poké bowl), die in opkomst is in de Franse Alpen!

So Brunch

Healthy food bij SoBrunch

Bijzondere ervaringen

Op zoek naar een ultieme beleving na(ast) het skiën? Of wil je een adrenaline-shot? In Tignes kun je vanaf deze winter een duizend-sterren-nacht reserveren in een semiglazen iglo boven op de berg. In het skigebied van Avoriaz kun je op een glazen brug, 350 meter boven de grond genieten van een 360 graden uitzicht!

Dome Tignes

Slapen onder de sterren in Tignes

Iedereen lijkt er dus klaar voor te zijn. Nu alleen die mooie witte laag, die allesbepalende mantel der liefde! Maar goed, we hebben nog even!

LET OP automobilisten: vanaf 1 november geldt in de Franse bergregio’s de verplichting van winterbanden of bezit van sneeuwkettingen tussen 1 november en 31 maart. Er gaan controles plaatsvinden maar er zijn dit seizoen nog geen sancties.

Tekst: Josee Schouten  Beeld: Dome OT Tignes ©andyparant.com, skilift OT Val Thorens ©J. Clatot, Saint-Gervais, Les Bains du Mont Blanc©J. Galland, healthy food ©SoBrunch, terras Ours Blanc Les Menuires, champagne ©Josee Schouten

LEES OOK: 

Tomorrowland in Alpe d’Huez 2022
Charmante skidorpen in de Franse Alpen
Chalets in de natuur bij Les Arcs en les Trois Vallées

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.