frankrijk.nl

5x logeren in de wijngaarden van de Aude

In de herfst zijn de wijngaarden op hun mooist. In departement Aude kun je je bij diverse bijzondere slaapadressen even zelf een wijnboer voelen: B&B’s, hotels en gîtes midden op een wijndomeinen in de Corbières, bij Carcassonne of bij de wijngaarden van de Limoux.

1. IN DE HAUTES-CORBIÈRES 

Domaine Grand Guilhem is een biologisch wijndomein, waar een familie sinds 2004 natuurlijke wijnen produceert. In het 19e-eeuwse landhuis en de bijgebouwen zitten B&B-kamers en gîtes. Het landgoed heeft uitzicht op het dorpje Cascastel, een klein wijndorp van 200 inwoners, centraal gelegen in de buurt van diverse bekende katharenkastelen en op maar 25 km van het strand. Als je alles wilt weten over de wijnstokken en wijn van dit domein, dan kun je bij eigenaar en wijnmaker Gilles Contrepois een workshop wijnproeven volgen. En daarna gezellig door de kleine straatjes van het dorp lopen! Meer info

slaapadressen-wijngaarden-aude-grand-guilhelm


2. IN DE BUURT VAN HET CANAL DU MIDI

Château de Paraza is een wijnkasteel in de streek Minervois. De wijngaarden van het domein lopen af richting het Canal de Midi en bieden een adembenemend uitzicht op de Aude-vallei en de Pyreneeën. In de vier hoeken van het kasteel zijn elegant gerestaureerde gastenkamers, waaronder de kamer waar Lodewijk de Veertiende sliep toen hij naar de streek kwam voor de inauguratie van het Canal du Midi in 1681!

gastenkamers wijndomein

De marmeren binnenplaats met fontein, de beschilderde plafonds en zijden gordijnen, het zwembad in een voormalige kloostergang, de grote 19e-eeuwse wijnkelder…. alles ademt hier een elegant Frans verleden! Meer info

gastenkamers wijndomein


3. IN DE BUURT VAN CARCASSONNE

Domaine Calmel & Joseph is een wijndomein in een vallei tussen de uitlopers van de Hautes-Corbières, in de buurt van de prachtige middeleeuwse plaats Carcassonne. Op een landgoed van 160 hectare met wijnstokken, olijfbomen en amandelbomen staat een prachtige wijnboerderij en landhui met drie comfortabele gîtes en een overdekt zwembad.

slapen bij de Franse wijnboer in de Aude

Je krijgt hier een mooi inkijkje in het leven van een traditioneel wijndomein waar nog op traditionele manier – met ploeg en paard – gewerkt wordt. Even iets anders dan wijn? Er is ook een sauna op het domein en je kunt verschillende activiteiten doen, zoals paardrijden, mountainbiken en wandelen. Diverse mooie wandelpaden lopen namelijk vlak langs de deur, zoals de GR36. Meer info

slapen bij de Franse wijnboer in de Aude


4. AAN DE VOET VAN DE PYRENEEËN

In het dorpje Couiza (vlak bij Rennes-le-Château) staat Château des Ducs de Joyeuse, een hotel-restaurant in een kasteel uit 1540. In de meer dan 30 hotelkamers zijn de middeleeuwse stijl en het authentieke renaissance-interieur vermengd met eigentijds comfort en moderne kunst. Ook kun je hier gebruik maken van een verwarmd zwembad en een tennisbaan. Het landgoed aan de rand van de Aude ligt vlak bij de wijngaarden van Limoux, die bekend zijn om Blanquette de Limoux, een heerlijke mousserende witte wijn. Je kunt deze bubbelwijn overal in de buurt proeven! Meer info

hotel wijngaarden Languedoc en Aude


5. MET UITZICHT OP DE MIDDELLANDSE ZEE

In de buurt van Narbonne (en vlak bij het strand!) kun je terecht bij Château l’Hospitalet, een wijndomein met een hotel dat op allerlei manieren wijnliefhebbers ontvangt. Je mag hier rondkijken in een klein wijnmuseum. Je kunt deelnemen aan proeverijen, en meer te weten komen over de biodynamische wijnbouw. Daarna wandelen door de wijngaarden langs de grote kunstwerken die naast de wijnstokken staan. En ’s avonds wijn-spijscombinaties proeven in het restaurant én ter plekke overnachten in een de hotelkamers!

 wijndomein-hotelkamers-aude-CHATEAU-HOSPITALET.jpg

Het wijndomein ligt in het hart van La Clape, een veelzijdig bergmassief waar wijngaarden, garrigue (ondergroei) beboste valleien en heuvels elkaar afwisselen. Prachtige natuur eén een bekende wijnstreek in de Aude, waar al in de Romeinse tijd wijn verbouwd werd. De AOC Clape brengt rode topwijnen voort en ook de witte wijn van bourboulenc-druiven is een ontdekking. Meer info

hospitalet Clape slapen bij de Franse wijnboer in de Aude

De Aude, rustig departement in Zuid-Frankrijk

De Aude is een departement in de vroegere Languedoc-Roussillon (nu Occitanië), dat zich uitstrekt van de Middellandse Zee tot de Pyreneeën. De bekendste plaatsen zijn Narbonne, Carcassonne, het Canal du Midi. Langs de kust vind je prachtige stranden en leuke badplaatsen, zoals Gruissan en Leucate-Plage. Landinwaarts ontdek je wijngaarden, garrigue, katharenkastelen, bossen, rivierkloven en bergen. Een zeer dunbevolkt en authentiek stukje van Zuid-Frankrijk! Ontdek hier leuke reistips voor de Aude

Informatie over de AOC’s van de Aude en leuke manieren om de wijngaarden in de Aude te bezoeken

Carcsasonne in de Aude

LEES OOK:
Zien & doen in de AUDE: 10 activiteiten in de natuur
De mooiste dorpen van de Languedoc-Roussillon
Domaine des Agnelles, hippe B&B en gîtes in achterland  Narbonne

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Aude.

Beeld: ADT Aude (C.G Dechamps), Grande-Narbonne, Château Hospitalet, Domaine Grand Guilhelm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *