RECEPT: gevulde aubergines uit Bonifacio
Heerlijk recept uit de oven, deze gevulde aubergines met kaas en tomatensaus. Egbert at het gerecht voor het eerst in een fotogeniek restaurant op Corsica. En hij gebruikt het recept nu om zich weer even op vakantie te voelen!
Ik las onlangs het artikel van Josée over de mooiste stranden van Corsica en kreeg spontaan trek in een aubergine à la bonifacienne. Dit recept heb ik 2 jaar geleden ontdekt tijdens een lunch in restaurant U Castillé, toen wij Bonifacio bezochten. Een prachtig plek met adembenemend uitzicht op de zee. Het gerecht bestaat uit een gevulde aubergine uit de oven. Ik serveer die met een groene salade en een glas rosé, évidemment. Un régal!
Aubergines à la bonifacienne (ovenschotel)
Ingrediënten (4 pers.):
aubergines
tomatencoulis
1 gesnipperde ui
ca. 10 kerstomaatjes
4 tenen knoflook (geperst)
oud witbrood (stokbrood kan ook)
1 glas melk (ca 25cl)
15 blaadjes basilicum (gesnipperd)
2 eieren
200 gr geraspte pecorino (of liever nog tomme de Corse, maar die is niet makkelijk te vinden in Nederland)
200 gr geraspte Parmezaanse kaas
Bereiding:
– Halveer de aubergines in de lengte en kook ze ca. 10 minuten in zout water. Leg ze op een schone theedoek en laat ze afkoelen.
– Bereid intussen de tomatencoulis: fruit de gesnipperde ui in een flinke scheut olijfolie, voeg de tomatencoulis toe en laat zachtjes koken op een laag vuur.
– Leg het brood in een mengkom en giet de melk over. Laat weken en knijp daarna de overtollige melk eruit.
– Schep voorzichtig het vruchtvlees uit de aubergine, hak dat klein en voeg het toe aan het broodmengsel.
– Voeg ook de knoflook, de eieren, basilicumblaadjes en alle geraspte kaas toe en kneed het geheel met je handen tot een goed verdeeld mengsel.
– Verwarm de oven op 190 graden.
– Vul de aubergines met het mengsel en leg ze in een ovenschaal. Giet de tomatencoulis erover.
– Bak de aubergines in ongeveer 20 tot 30 minuten mooi bruin.
– Snijd de kerstomaatjes doormidden en leg ze op de gegrilde aubergine, garneer met een paar blaadjes basilicum.
– Serveer er een salade met vinaigrette bij et bon app’ !!
LEES OOK:
De mooiste plekken op Corsica
Tomates farcies: het geen-gezeur-recept

Kaas is niet vegetarisch? Zijn we niet in de war met veganistisch?
Zoals een andere lezer terecht opmerkte: pecorino en parmezaan zijn allebei gemaakt met dierlijk stremsel (= gemaakt van slachtafval). Dus technisch gezien zijn deze kazen inderdaad niet vegetarisch.
Lekker! Maar: Schep voorzichtig het vruchtvlees uit de aubergine, hak DIE klein en voeg Die toe aan het broodmengsel
is natuurlijk beroerd Nederlands. HET vruchtvlees, dus DAT.
Hak DAT klein enz.
Let toch op je Nederlands!
Maar het blijft lekker.
Merci Gerard, je hebt gelijk, Egbert is half-Frans en wij hebben er overheen gelezen, Stom Aangepast!
Helaas, helaas echte pecorino en parmezaan zijn allebei dierlijk gestremde kaas en derhalve NIET vegetarisch!!
Je hebt gelijk, excuses, we hebben het aangepast
200 gram geraspte pecorino en 200 geraspte parmezaan is 400 gram kaas. Lijkt mij toch erg veel voor 3 gehalveerde aubergines voor 4 personen, Aldus toch op de foto te zien. Of moet het 4 gehalveerde aubergines zijn? Toch nog veel kaas…
Groetjes. Wie kan mij wat raad geven?
Excuses, bij het ingrediëntenlijstje was ‘4 aubergines’ weggevallen. Dat betekent 50 gr kaas per halve aubergine, dat is zeker niet te veel, zegt onze kok Egbert!
Beste mensen,
Het recept van de aubergines a la bonifaciennes ziet er heerlijk uit, maar… is tomatenfarcie gewoon tomatenblokjes uit blik en zo ja hoeveel blikjes? En nog hoeveel witbrood is er nodig?
Hartelijke groet,
Fieke
Hi Fieke, voor de tomatenfarcie kun je een blik gezeefde tomaten gebruiken en reken voor elke aubergine 1 snee wit (casino)brood.