frankrijk.nl

De mooiste musea in Nice

Met zowel strand als cultuur is Nice een veelzijdige bestemming voor een korte vakantie of een weekendtrip. Na een wandeling over de Promenade en door de mooie straatjes van de oude binnenstad, kun je een bezoek brengen aan een van deze prachtige musea.

Er zijn alleen al 12 publieke musea in Nice en dan hebben we het nog niet de privé-musea en alle galeries. Of de kunst op straat, zoals de 7 ‘boeddha’s’ op het Place Masséna (een installatie van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa), en de goed vertegenwoordigde street-art met diverse ‘Murs d’expressions libres’ in Nice. Zoveel kunst om uit de kiezen! Maar als we even alleen naar de overdekte musea kijken, dan zijn dit onze favorieten:

1. Musée Matisse

Als je niet met een taxi gaat dan moet je dit museum ‘verdienen’ want het ligt hoog op een heuvel, in de dure residentiele wijk Cimiez, net ten noorden van het centrum. Op de fiets (wij namen een Vélo Bleu-leenfiets) voelden we het heen wel in de kuiten en dat zal lopend niet anders zijn! Maar die rit is de moeite waard, want het Matisse museum is een must in Nice. Alleen al omdat de kleuren van diens beroemde schilderijen nog altijd alom aanwezig zijn in de stad!

musée matisse Nice

Het museum huist in een prachtige villa, midden in de Jardins des Arènes de Cimiez, een park met de ruïnes van een Romeins theater. Het museum heeft een kleine vaste collectie (130 Matisse-werken) die mooi wordt aangevuld met tijdelijke posities en geleende werken. Zo was er in 2021 een goede tentoonstelling over zijn zoon en kunsthandelaar Pierre Matisse en zijn er momenteel 16 schilderijen van de verzamelaarsfamilie Nahmad in bruikleen. Het museum kijkt uit op het voormalige Regina Palace, een beroemd hotel uit de Belle Epoque, waar Matisse 5 jaar woonde. Een aparte zaal in het Matisse-museum toont een kaart en foto’s van deze en andere plekken waar de kunstenaar gewoond heeft in Nice, erg leuk om te zien! Meer info

Musée Matisse Nice

2. Musée National Marc Chagall

Ook Marc Chagall was oneindig geïnspireerd door het licht van de Côte d’Azur: hij woonde lang in het naburige dorp Saint-Paul-de-Vence, waar de kunstenaar ook begraven is. Dit museum in Nice concentreert zich op zijn illustraties van de Bijbel en prachtige glas-in-loodramen in het zo bekende blauw van Chagall. Er is ook een mooie tuin, waar je koffie kunt drinken onder olijfbomen bij La Buvette du Musée. Meer info

 

View this post on Instagram

 

Une publication partagée par Alina Synelnykova (@miralina_syn)

 

View this post on Instagram

 

Une publication partagée par L’appel du Sud by Like & coM☀️ (@lappeldusud)

3. MAMAC: museum van moderne kunst

Het moderne gebouw van het MAMAC ligt vlak bij Place Garibaldi, naast de Promenade du Paillon en je wilt het alleen al bezoeken vanwege het geweldig uitzicht vanaf het dakterras!

MAMAC nice

Binnen kun je op 4 verdiepingen genieten van nieuw realisme, pop-art en minimalistische kunst. Met werken van onder meer Yves Klein, Andy Warhol en Niki de Saint-Phalle. Meer info

MAMAC Nice

4. Villa Massena

De familie Masséna, bestaand uit hertogen en prinsen, heeft door de loop der eeuwen een belangrijke rol gespeeld in Nice. Vandaar ook dat het centraalste plein van de stad naar een van haar nakomelingen vernoemd is! In een prachtige villa aan de Promenade des Anglais kun je 18e-eeuwse en 19e-eeuwse stijlkamers bezoeken en zien hoe de Zuid-Franse aristocratie in die tijden leefde. Ook kom je hier veel te weten over de geschiedenis van Nice: onder meer aan de hand van schilderijen die tonen hoe de Baie des Anges eruitzag voordat de Engelsen er neerstreken. Meer info

Villa Masséna Nice

5. Musée de la Photographie Charles Nègre

Dol op fotografie? Nice heeft een uitstekend fotomuseum direct aan de Cours de Saleya. Afgelopen zomer was daar een expositie met portretten van Jean-Paul Belmondo, die tot buiten op het plein te zien waren. Tot half januari 2022 hangt er werkt van de Yann Arthus-Bertrand, de bekende Franse lucht- en natuurfotograaf. Meer info

Musée de la Photographie Charle Nègre Nice

6. Espace Lympia in de oude haven van Nice

Dit is eigenlijk geen museum, maar een expositieruimte. Tijdens ons laatste bezoek aan Nice kregen we een leuke tip van onze Greeter, Gaetan: in een vroegere bagne ofwel gevangenis in de haven vinden tentoonstellingen plaats. De gewelfde 18e-eeuwse zalen geven extra cachet aan de kunst die hier te zien is. Zoals exposities over Soulagès, fotograaf Raymond Depardon en Tatoeage-kunst.

 

View this post on Instagram

 

Une publication partagée par @orlane.trip

Vlak bij Espace Lympia stuitten wij overigens ook op het atelier van de fotokunstenaar Jacques Renoir (5, rue Fodéré). Jawel, een achterkleinzoon van de schilder en ook familie van regisseur Jean Renoir! Bijzonder aardige man die prachtige foto’s maakt.

atelier Jacques Renoir in NiceFotograaf Jacques Renoir in zijn atelier niet ver van de haven

Tip! Met Lou Passagin kun je gratis in een authentieke ‘pointu’ (vissersbootje) de haven oversteken (dagelijks van 10.00 tot 19.00 uur, max. 4 personen). Vlak bij de haven ook zeker even langs het gave restaurant Le Plongeoir lopen. Alleen al om te zien, nog gaver om er ook echt te eten!

Meer informatie over de stad en alle culturele mogelijkheden ga naar de website van Nice e.o.

Nice boten haven

Plongeoir Nice

LEES OOK
Nice: de leukste dingen om te doen
Winkelen in Nice: een feestje!
9x lekker eten in Nice
De mooiste strandtenten van Nice
Op stap met een local in Nice

Beeld: Josse Schouten, Nicky Bouwmeester, CC-BY Jean-Pierre d’Albera, Musée Matisse (façade: © A Vol d’Oiseau / Droits réservés)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *