frankrijk.nl

14 fijne ervaringen in de Bourgogne

Niet al te ver, veel natuur en zo veelzijdig… De Bourgogne blijft een van onze favoriete vakantiestreken en velen van jullie zijn dat met ons eens! Kun je deze Bourgondische ervaringen al afstrepen?

1. Toeren door de landelijke Yonne

De Yonne is een prachtig groen departement met gemoedelijke dorpen en stille landwegen waarop de overhellende boomtoppen soms groene tunnels vormen. Je vindt hier bovendien een intrigerende plek: Guédelon, een middeleeuws kasteel dat (al jaren!) zonder enig modern gereedschap gebouwd wordt. Ook erg charmant en onbekend: het landgoed van Parc naturel de Boutissaint, een park met een romantische sfeer waar herten, everzwijnen en andere dieren rondlopen.

Yonne Bourgogne Guedelon

2. Pain d’épices en nonettes kopen in Dijon

Bourgondische kruidkoek is zo lekker! Al sinds de 18e eeuw wordt deze gebakken in de omgeving van Dijon en Beaune. Naast de kathedraal van Dijon zit Mulot & Petitjean, hier kun je terecht voor de beroemde pain d’épices en nonettes (gevulde kruidkoek). Loop daarna ook zeker even binnen in het prachtige Musée des Beaux-Arts van Dijon.

Nonette Dijon Mulot et Petit Jean

3. Rondslenteren in het dorp Flavigny-sur-Ozerain

Een van de allermooiste dorpen van de Bourgogne is het plaatsje Flavigny, waar de bekende anijssnoepjes vandaan komen. Prachtig verstild dorp, met nostalgische straatjes, oude huizen en veel bloemen.

flavigny

4. Boottocht maken op een Bourgondisch kanaal

Historische vaartrajecten, midden in de natuur: hoe bijzonder om een dagje te varen op een van de vele waterwegen in de Burgogne. Fietsen kan natuurlijk ook: de jaagpaden langs onder meer het Canal du Nivernais en het Canal de Bourgogne bieden supermooie fietsroutes.

Boottoacht Bourgone

5. De basiliek van Vézelay bewonderen

De beroemde abdijkerk van Vézelay (Werelderfgoed van Unesco!) is een flinke omweg waard. Dit prachtige bouwwerk boven op een heuvel in het gelijknamige dorp in de Yonne is een prachtig overblijfsel uit de middeleeuwen. Indrukwekkende ornamenten (onder meer het romaanse voorportaal) en algemeen een bijzondere sfeer.

Vezelay Bourgogne

Lees ook: De mooiste dorpen van de Bourgogne

6. Lange wandelingen maken in de Morvan

‘Klein Canada’, zo noemen de liefhebbers het heuvelachtige Parc Naturel Régional du Morvan, vanwege de uitgestrekte bossen en meren. Het is een ideaal wandelgebied: twee bekende routes door het natuurgebied zijn de GR13 en de GR Pays Tour du Morvan.

Morvan Bourgogne

7. Kir drinken op een terras in Semur-en-Auxois

Puur geluk tijdens de vakantie: kir of blanc-cassis (bourgogne aligoté met cassislikeur) drinken op een terrasje met uitzicht. Bijvoorbeeld op het beeldschone middeleeuwse stadje Semur! Dit beroemde Franse aperitief ontstond in het naburige Dijon, waar al eeuwenlang crème de cassis gemaakt wordt.

semur Bourgogne

8. Het Hospices van Beaune bewonderen

Het is heel bijzonder om dit middeleeuwse ziekenhuis te bezoeken, inclusief de mooie oude apotheek en het bijbehorende kunstmuseum. En daarna gaan we natuurlijk een glas wijn proeven in een van de vele wijnbars van Beaune.

Hospices de Beaune Bourgogne

9. Fietsen door beroemde wijngaarden

Je kunt de fameuze Routes des Grandes Crues (tussen Dijon en Beaune) met de auto doen, maar fietsen tussen de wijnranken is nog veel leuker. Al die beroemde percelen aan je voorbij zien trekken! Er zijn diverse Voies des Vignes en Voies Vertes.

fietsen wijngaarden

10. Naar de markt in Autun

Autun is een provinciestadje aan de rand van de Morvan met diverse bezienswaardigheden: een mooie kathedraal, een Gallo-Romeins theater, oude stadswallen en poorten. De sfeer van de plaats is heel gemoedelijk en dat merk je extra goed op vrijdagochtend, tijdens de leuke streekmarkt rond het stadhuis.

Autun Bourgone

11. Picknicken op La Roche du Solutré

De beroemde rots in het zuiden van de Bourgogne is van veraf te herkennen. Aan de voet ligt een klein prehistorisch museum en een wandeling van drie kwartier brengt je naar de top van de Solutré. Een mooie plek voor een panoramische picknick, dus neem stokbrood, wijn en een stuk époisses, in je rugzak en gaan!

Roche de Solutré Bourgogne

12. De Gallische stad Bribracte ontdekken

Op Mont Beuvray, met 821 meter het hoogste punt van de Morvan, worden al sinds de 19e eeuw de Gallische stad Bribracte opgegraven. Je hebt er een prachtig uitzicht, kunt een uniek museum bezoeken, en in het bos naast de vindplaats verwacht je elk moment een druïde tegen te komen tussen de bemoste boomstammen in bijzondere vormen!

Bribacte Bourgogne

13. Wandelen door de Charolais-Brionnais

Heerlijk om hele dagen te wandelen door het coulisselandschap van de Charolais-Brionnais! Je kunt hier fijne tochten maken langs oude stenen muurtjes, vredig grazende witte koeien (Charolais!) en romaanse kerkjes.

Charolais Bourgogne

14. Slakken eten in een ferme-auberge

Naast époisses, boeuf bourguigon en jambon persillé is een vakantie in de Bourgogne niet compleet zonder een bordje escargots, druipend van de knoflookboter. De stad Auxerre is zo’n beetje de bakermat van dit gerecht, maar je kunt ze in bijna elk streekrestaurantje of ferme auberge (boerenherberg) krijgen.

Noot vd redactie NOV2021: leuk nieuws: Bourgogne is door Lonely Planet verkozen tot een van de 10 streken wereldwijd om absoluut te bezoeken in 2022!

Meer inspiratie en meer informatie vind je op de website van Bourgogne!

escargots Bourgogne

LEES OOK:

Indian summer: zo mooi is de Bourgogne in de herfst
Mooi vakantiehuis in dorp in de Charolais (Zuid-Bourgogne)
7 mooie rustige landelijke Franse streken

Beeld: Bourgogne-Franche-Comté Tourisme: 1. Alain Doire (Guédelon)/ CRT Bourgogne (Boutissant) 2. Virginie Breton (winkel), Corinne Vasselet (nonettes) 3. Maud Humbert (Flavigny) 4. Alain Doire (kanaal) 5. Alain Doire (Vézelay) 6. Alain Doire (Morvan) 7. Véronique Beigenger (Semur) 8. Corine Vassel (Hospices 2x) 9. Alain Doire (fietsen wijngaarden) 10. Alain Doire (Autun) 11. Dominika Michot (Solutré) 12. Alain Doire (Bribacte) 13. Olivier Champagne (kerk) / Alain Doire (wandelaars) 14. Alain Doire (escargots). Openingsbeeld: Alain Doire (Morvan)

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bourgogne Tourisme. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.