frankrijk.nl

Appelseizoen: tarte tatin maken!

Het appelseizoen is begonnen en dat geeft zin om tarte tatin te bakken. Irene waagde zich aan deze beroemde omgekeerde appeltaart. Niet al te ingewikkeld merkte ze, je moet alleen wel even oefenen met de karamel.

De tarte tatin is in 1889 naar verluidt per ongeluk ‘uitgevonden’ door de zussen Stéphanie en Caroline Tatin, in het dorpje Lamotte-Beuvron in de Sologne (prachtige streek in de herfst!). Het Hôtel Tatin, waar zij werkten bestaat nog steeds en is tegenwoordig een klein culinair bedevaartsoord.

‘Mislukte’ appeltaart

Deze klassieke Franse taart wilde ik echt eens zelf maken. Ik bof met een mooie tarte tatin-pan die er speciaal voor gemaakt is. Toen ik de taart uit de oven haalde, dacht ik dat-ie mislukt was. Het deeg had zich helemaal naar de appelpartjes gevormd: de ‘mislukte’ appeltaart mislukt, dat kon niet waar zijn…? Maar toen ik ‘m omdraaide, zag de tatin er top uit!

Ingrediënten (8-10 pers.):

4 friszure appels (Jonagold, Golden delicious, Elstar)
200 gr suiker
150 gr roomboter, op kamertemperatuur
snufje zout
1 ei
150 gr bloem
tarte tatin-bakvorm of taartvorm

tarte tatin recept

Bereiding:

– Klopt 100 gram boter met 50 gram suiker en een snufje zout zacht in een kom of keukenmachine.

– Breek het ei erboven en meng erdoor. Voeg de bloem er beetje bij beetje een toe.

– Kneed deze ingrediënten tot een mooie deegbal en leg die in huishoudfolie minimaal 30 minuten in de koelkast.

– Vet de taartvorm in en verwarm de oven voor op 180 graden.

– Snijd de appels in kwarten, schil ze en verwijder het klokhuis.

Karamel maken doe je zo:

– Maak nu de karamel – op zich niet moeilijk, maar even een aandachtspuntje als dat je nog niet eerder gedaan hebt. Blijf vooral bij de pan en heb geduld, dan komt het goed.

– Neem een steelpan. Doe hierin 150 gr suiker en 40 ml water – draai een rondje met de steel zodat het water zich vermengd met de suiker. Leg de overgebleven 50 gr boter vast klaar.

– Zet de steelpan met suiker op een laag vuurtje. Blijf roeren (zodat de suiker oplost in het water) tot het geheel gaat koken. Zodra het suiker-water-mengsel kookt, roer je niet meer, ook al denk je dat het niet goed gaat.

– Het suikerwater gaat lekker borrelen en na een paar minuten (ik vond dat best lang duren) begon het licht te kleuren. Als het aan de ene kant van de pan wat sneller bruin kleurt dan aan de andere kant, rol je de pan zachtjes rond aan de steel. Dan vermengt alles zich mooi.

De ’truc’ van karamel is de juiste kleur: te lichtbruin = nog geen smaak, te donkerbruin = bitter en niet lekker. Dat is even oefenen en op je gevoel afgaan.

– Als jij denkt dat de karamel de juiste kleur heeft, haal je de pan van het vuur. Wacht een paar seconden en voeg dan de klont boter toe. Die wordt snel opgenomen en dat kan even flink pruttelen.

– Tadaa, je karamel is klaar. Giet ‘m meteen in de ingevette taartvorm en leg ook meteen de appelpartjes erop.

– Haal het deeg uit de koelkast. Leg het deeg tussen twee vellen vershoudfolie en rol het uit tot een plak die past over de taartvorm. Bekleed de vorm op het deeg.

– Bak de taart in circa 25 minuten goudbruin en laat ‘m in de vorm afkoelen.

– Neem een bord, leg dat op de vorm en keer ze samen om. Lauwwarm serveren met een lepel crème fraîche of een bolletje vanilleijs.

Irène de Waal

LEES OOK:
Meer dan 60 Franse recepten!

Tekst & beeld: Irene de Waal

2 reacties op “Appelseizoen: tarte tatin maken!”

  1. Monique schreef:

    Dit recept is echt perfect. Ik heb de taart nu al meermalen gemaakt, met halve appeltjes, kwartjes en partjes. Hij blijft echt heel lekker. Fijn dat deze zonder bladerdeeg is: veel authentieker zo.

    Nog een tip: gebruik geen springvorm, daar loopt de karamel uit. Vieze oven en niet zo’n lekkere taart.
    Beter is een keramische of stenen bakvorm. Die kun je soms al voor 8 euro kopen. Echt een aanrader.

  2. Felix Stieger schreef:

    Geweldig leuke maar vooral lekkere recepten en goede Frankrijk tips.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.