frankrijk.nl

Salade van haricots-verts met roquefort

Sperziebonen kun je ook anders gebruiken dan alleen in het Hollandse GVA’tje. Fransen gebruiken haricots verts graag koud in een salade met veel vinaigrette. Uitstekend idee!

De Fransen hebben het goed begrepen: koude en al dente gekookte sperziebonen hebben meer smaak dan hun warme nastomende tegenhangers. En sperziebonen als basis voor een salade, dat is weer eens wat anders dan een slap blaadje sla. Knapperig, fris, gezond!

Franse sperziebonensalade met blauwe kaas

Lekkere vinaigrette

Belangrijk voor een geslaagde sperziebonensalade is dat je er goeie vinaigrette bijmaakt. Verder kun je alle kanten op. Meng de sperziebonen met kleine stukjes tomaat en pijnboompitten. Ga Niçoise-stijl met wat tonijn en ei erbij. Of combineer ze met blauwe kaas en walnoten, zoals het recept hieronder. Super-voorgerechtje en ook heerlijk als koud bijgerecht! (bij de laatste BBQ van het jaar??)

Recept: Salade van haricots-verts en roquefort

Ingrediënten

500 gr dunne sperziebonen
150 gr roquefort
25 gr walnoten
1/2 rode ui of een sjalotje
olijfolie
(balsamico)azijn
mosterd
citroen

recept Franse sperziebonensalade
Bereiding

1. Zorg dat je echt lekkere sperziebonen vindt, dus neem niet die voorgesneden smakeloze stukjes uit de supermark, dat wordt niks. Tot oktober vind je verse sperziebonen bij de groenteboer, maar bevroren sperziebonen kunnen ook goed zijn. In Frankrijk heb je diverse merken met lekkere haricots-verts uit het diepvriesvak, dus als je in Nederland een goed merk kent, is dat een prima alternatief.

2. Kook de sperziebonen beetgaar in gezouten water: circa 6-7 minuten, maar proef zelf, net als bij pasta. Giet ze daarna af en spoel een tijdje na met koud water. Laat uitlekken en verder afkoelen.

3. Snijd de rode ui in fijne ringen en leg ze even in een schaaltje met balsamicoazijn, zodat ze wat zachter worden. Alternatief: gesnipperd sjalotje (hoeft niet eerst in de balsamico, gewoon rauw toevoegen).

Franse sperziebonensalade met blauwe kaas

4. Rooster de walnoten kort in een koekenpan en snijd of prak de roquefort (of andere blauwe kaas als je roquefort te pittig vindt) in stukje. Dep de sperziebonen met keukenpapier om het laatste water te verwijderen.

5. Maak een vinaigrette van 4 grote eetlepels olijfolie, 2 eetlepels balsamico, een kneep citroensap, 1 flinke eetlepel mosterd en wat honing, peper en zout. Goed mengen met een vork, proeven en verder naar smaak afmaken.

6. Meng de vinaigrette, sperziebonen, roquefort, uienringen, walnoot in een grote kom en serveer met verse pain de campagne!

Franse sperziebonensalade met blauwe kaas

LEES OOK:
Linzensalade met gepocheerd ei
Meer dan 80 Franse recepten!

Tekst & beeld: Nicky Bouwmeester

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *