frankrijk.nl

Julie Huard: Franse chansons in nieuwe stijl

Ze is jong. Bloedmooi. Half Nederlands-half Frans. En ze zingt Franse chansons die meer dan een halve eeuw oud zijn. Ontmoet Julie Huard, die drie jaar geleden de Liesbeth List-prijs won. Dankzij corona bereikte ze een internationaal publiek via You Tube.

Barbara of Brassens zal ze niet snel zingen. Julie Huard prefereert de echte ‘oudjes’: chansons van Edith Piaf, Sacha Distel, Philippe Clay… Nummers die je ook jazzy kunt zingen met een Big Band erachter. Of kunt voorzien van een up-tempo swing-ritme. Met haar felrood gestifte lippen brengt de zangeres van 27 jaar deze liedjes alsof ze zelf in de jaren ’50 opgroeide. “Dat vinden ze prachtig als ik in Frankrijk optreed. Zo’n jong iemand, half buitenlands ook nog, die een ode brengt aan de monumenten van het Franse chanson.”

Julie Huard zangeres NL-FR

Concours de la Chanson Française 

Het zit dan ook in de genen. Julie’s Franse vader – Fernand Huard – was een begenadigd liedjesschrijver en chansonnier. Het gezin Huard woonde in Nederland maar Julie bracht lange zomers door aan de Côte d’Azur, bij haar Franse familie. Toen haar vader een paar jaar geleden overleed, besloot Julie dat ook zij van zingen haar beroep wilde maken. In 2019 won ze de Liesbeth List-prijs op het Concours de la Chanson Française in Den Haag, met een liedje dat haar vader geschreven heeft.

Neo-swing en jazzy stijl

Het aantal eigen optredens begon daarna nét op gang te komen, toen corona toesloeg. Maar Julie plaatste filmpjes op You Tube en kreeg daardoor tot haar verrassing zelfs buitenlandse fans. Het bracht haar in contact met producers in Berlijn en Italië, die haar hielpen een nog moderner geluid te geven aan haar repertoire en nieuwe nummers te voorzien van een jazzy sound. Hiermee wil ze een nieuw, breed publiek kennis laten maken met de traditie van het Franse lied. Een eigen album is er nog niet, maar de zangeres treedt zeer regelmatig op, zie haar website voor de eerstvolgende concerten in Nederland. En vanaf september 2023 toert Julie Huard 3 maanden lang met haar show Let’s Go Paris door Nederland (o.a. Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Laren, Baarn. Kaartverkoop start in juni.

Meer informatie: juliehuard.nl en haar You Tube-kanaal

Le danseur de Charleston van Philippe Clay revisited

La Vie en Rose in Big Band-stijl

Cover van Mintinguett’s Mon Homme

LEES OOK:
Fête du Champagne 2021 in Amsterdam
Thomas Dutronc, beroemde zoon brengt jazzy album
Lente-playlist Franse chansons
10 jonge Franse muziekartiesten om te kennen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *