frankrijk.nl

Franse restaurants in Amsterdam

Uit eten in Amsterdam en je weer even in Frankrijk voelen. Louis Zwaan, bedenker van de app J’aimsterdam, verzamelde adressen van Franse restaurants in de hoofdstad. Een culinaire zoektocht om bij weg te dromen!

Heerlijk zo’n vrije dag. Je draait je nog een keer om in bed. Je partner werkt wél en is al weg. In je slaperige hoofd hoor je jezelf nog beloven: ‘Vanavond gaan we naar een Frans restaurant. Ik zoek wat uit, laat je verrassen.’ Een welgemeend ‘O mon amour’ was je beloning. Dus, wakker worden nu en bedenken waar jullie heen zullen gaan.

Eerlijk en heerlijk

Het eerste wat je te binnen schiet is La Vallade (Ringdijk 23). Gezellig rommelig en romantisch, alsof het zó is weggeplukt uit zonnig Frankrijk waar het leven goed is en het eten overheerlijk. Net als bij de populaire Franse Menu routier restaurants is het Tu manges ou tu manges pas, oftewel: eten wat de pot schaft. Altijd goed!

restaurant La ValladeLa Vallade in Oost (beeld Gina Brouwer)

Of toch liever à la carte bij Auberge Jean et Marie (Albert Cuypstraat 58-60). Uitgebalanceerde gerechten, klassiekers uit de jaren ‘70-‘80 vertaald naar nu. Jullie smulden er de vorige keer van escargots met een volgens oud familierecept bereide kruidenboter. Maar misschien leuker om vanavond iets nieuws te proberen.

Auberge Jean et Marie Auberge Jean et Marie

Je denkt aan de laagdrempelige, modern artistieke bistro Arles (Govert Flinckstraat 251)? Chef Numa Muller (inderdaad, uit Arles) creëert elke maand een nieuw betaalbaar 3-, 4- en 5-gangen menu. In 2020 kreeg Arles voor het derde jaar op rij van Michelin een Bib-Gourmand.

Franse adressen in Amsterdam ArlesArles in de Pijp

En dan vooraf een apéritief op het terras bij wijnbar, annex bistro Petit Caron (Gerard Douplein 10), het broertje van het succesvolle restaurant Café Caron (Frans Halsstraat 28) gerund door de o.a. van televisie bekende chef Alain Caron, samen met zijn vrouw en twee zoons. Een op en top Frans familierestaurant dus. Niet chic, eerder eenvoudig, burgerlijk of zelfs wat boers. ‘Eel lekkúg’ zoals Alain dat in zijn charmante Nederfrans uitspreekt. De familie is nu ook eigenaar van Frans restaurant De Gouden Reael (Zandhoek 14, zie foto), het restaurant waar Alain Caron ooit begonnen is.

caron restaurant reaalDe Gouden Reael bij het Westerdok

Choisir c’est mourir un peu

Pfff, je krijgt het nu benauwd, kiezen is gewoon niet je ding. En je kent nog meer bijzondere adresjes. Zoals het kleine (40 m2 puur Lyonese sfeer), maar buitengewoon fijne Bouchon du Centre (Falckstraat 3). In een bouchon wordt de Franse burgerkeuken in ere gehouden. Geen ingewikkelde fratsen, maar simpele, voortreffelijk uitgevoerde traditionele kost. Veel vlees, vis, linzen en kaas. Geen keuken voor angsthazen (en vegetariërs).

Of, weer eens wat anders, crêpes en hartige galettes eten bij de Bretonse crêperie Cocotte  (Spuistraat 127). Je hoorde dat ze er ook lekkere kouign amann, een cake van bladerdeeg en boter, hebben. En ook je partners favoriete tarte tatin met crème fraîche.

Cocotte Bretonse creperie in Amsterdam net geopend SpuistraatCrêperie Cocotte 

Een steeds langer wordende lijst adressen danst nu voor je ogen. In een flits lees je: Bistrot des Alpes, (Utrechtsestraat 141) ingericht als een chalet (met heuse skilift) waar chef Thibault traditionele gerechten uit de Savoie bereidt, o.a. kaasfondue, raclette, tartiflette en gratin de crozets. En daar schieten ook Bistro Bonjour (Keizersgracht 770) en Quartier Latin (Utrechtsestraat 49) voorbij: twee lekker rommelige, intieme tentjes vol oude Franse spulletjes.

kaasfondue eten in Amsterdam

Duizelingwekkende keuze

De lijst groeit en kronkelt zich om je heen in een wurgende greep. Restaurant De Compagnon (Guldehandsteeg 17) raadden vrienden van jullie aan. Een Bourgondische inslag en absolute voorliefde voor de Frans-Mediterrane keuken vormen er de basis en de truffel staat er hoog in het vaandel!

Mon Dieu, hoe kun je nu het ‘Fijnste Franse restaurant van 2019’ vergeten. Bistro Neuf (Haarlemmerstraat 9) met zijn pâtés, escargots, oesters, cassoulet, coq au vin, bouillabaisse en brioche neuf met eendenlever. Al jaren houden ze er vast aan hun Bib Gourmand menu. Aááaaghh! Happend naar adem schrik je overeind. Dan dringt het tot je door dat je alles hebt gedroomd. Dus niks geen Frans etentje. Hoewel…?

Surprise

Die avond serveer je twee topcroissants van de ambachtelijke Franse bakkerij Gebroeders Niemeijer (Nieuwendijk 35); met een 9+ de nummer 1 van de Grote Amsterdam Croissant-test van dagblad Het Parool. Uit de envelop ernaast komen twee Thalys-tickets naar Parijs tevoorschijn. Je zegt: “Schat, zoek jij dan op frankrijk.nl iets romantisch op Montmartre voor drie nachten? Ik word gek als ik moet kiezen”.

‘O mon amour!’ is het gedroomde antwoord.

Franse adressen in Amsterdam Niemeyer bakkerij

Lees ook deel 1 van Louis Zwaan’s culinaire tocht door Amsterdam, langs de leukste Franse eetwinkels!

LEES OOK:
Franse wandeling door Amsterdam: app J’aimsterdam
Chef coq: geestig keukenshort met Franse teksten
Café Caron, topbistro in Amsterdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.