frankrijk.nl

Franse nazomerplaylist: Au revoir l’été!

Het laatste mooie weekend van de zomer, geniet ervan! Liefst bij de klanken van deze chansons, door onder meer Brigitte Bardot en France Gall, waarin de zomer nog naklinkt. 

Brigitte Bardot – La Madrague 

Het ultieme zomerafscheid is van B.B., die in 1962 zong over het verlaten strand van Saint-Tropez, waar alleen de ‘coquillages et crustacés’ (schelpen en schaalpdieren) in het zand nog herinneren aan de nu voorbije vakantie…

« On a rangé nos vacances dans des valises en carton / Et c’est triste quand on pense à la saison / Du soleil et des chansons » (onze vakantie is nu opborgen in kartonnen koffers, en het is triest als we terugdenken, aan het seizoen van zon en liedjes)

France Gall – Le temps de la rentrée 

Mmmmm! Een zonnig yéyé-liedje van France Gall, afkomstig van album Baby Pop uit 1965. Het gaat over een meisje dat juist blij is dat de zomervakantie weer voorbij is, want nu kan ze de jongen waar ze verliefd op is weer ontmoeten. 

« Je ne pensais sur les rochers / Et les plages ensoleillées /Qu’à toi à la rentrée » (op de rotsen en de zonnige stranden dacht ik alleen het weerzien met jou)

Clara Luciani & Alex Kapranos – Summer wine 

Heerlijke cover van de sixties klassieker van Nancy Sinatra en Lee Hazlewood. Deze gloednieuwe versie is een Frans-Engels duet van Alex Kapranos (zanger van Franz Ferdinand) en de Zuid-Franse popzangers Clara Luciani, die we al enkele jaren tippen als jong toptalent.

« Des fraises, des cerises, un baiser d’ange au printemps / Mon vin d’été a toutes ces saveurs en même temps » (aardbeiden, kersen en een engelenkus in de lente. Mijn zomerwijn vermengt al deze smaken)

 Julio Iglesias – La Mer 

 De klassieker van Charles Trenet met het zwoele vibrato van Julio Iglesias en een kekke blazerssectie eronder: wordt het nog mooier dan dit? Je bent weer even op dat zomerstrand met een glas tintelkoele rosé in je hand..

« La mer / Qu’on voit danser / Le long des golfes clairs … » (De zee, die we zien dansen, langs de kust van heldere golven)

Indochine x Christine and the Queens 3SEX

Veelgehoord deze zomer in Frankrijk: deze reprise van de Indochine-hit uit de jaren ’80, 3ème Sex. De oude rockers nodigden Christine and The Queens uit voor een nieuwe versie van dit liedjes dat al in 1985 pleitte voor gendervrijheid.

« On se prend la main / garçon féminin /une fille au masculin » (We nemen elkaar bij de hand / vrouwelijke jongen / mannelijk meisje)

Joe Dassin – L’été indien 

Dé zomerhit van 1975 en decennialang een slijp-favoriet onder Franse tieners. Gezongen door Joe Dassin, die zes jaar eerder de Champs-Elysées vereeuwigde. Dit mooie liedje gaat het over liefde tijdens de Indian Summer… (En daarbij vergeven we de zanger dat het in de jaren ’70 kennelijk niet gek was was om een sigarettenpeuk in een rivier te gooien.. ;- )

« On ira / Où tu voudras, quand tu voudras / Et on s’aimera encore » (we vertrekken naar de plek waar jij heen wilt, wanneer je wilt, en dan houden we nog steeds van elkaar)

Sandra Kim – J’aime la vie

Jeugdsentiment voor 40-plussers! In 1986 won de Belgische Sandra Kim het songfestival met dit super-positieve liedje, dat we in deze ingewikkelde tijden weer prima kunnen gebruiken!

« Je vois des gens courber le dos / Comme si la vie marquait zéro / Moi j’ai quinze ans et je te dis / Whoa whoa… j’aime la vie » (Ik zie mensen afzien, alsof het leven niks meer waard is. Ik ben 15 jaar en ik zeg: wow, ik hou van het leven!)

Luister deze en meer mooie nummers via onze Franse nazomerplaylist op Spotify!

 

LEES OOK:
Jong Frans muziektalent om te kennen
7 fijne Franse radiozenders
Francis Cabrel, de perfecte autorijmuziek

Titelfoto: France Gall, Clara Luciani, Brigitte Bardot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.