frankrijk.nl

De mooie Aude: 10x genieten van de Zuid-Franse natuur

De Aude is een departement in Occitanië, dat zich uitstrekt van de Middellandse Zee tot de Pyreneeën. Stranden, wijngaarden, bergen, natuurgebieden… Een heerlijke streek voor sporten en buitenactiviteiten!

DOOR DE WIJNGAARDEN

Corbières! Fitou! La Clape! De wijngaarden van de Aude produceren heerlijk kruidige rode, witte en schuimende AOC-wijnen. Net alleen fijn van smaak, al die wijnranken zijn bovendien prachtig om te zien. Ga toeren in de wijngaarden van bekende Zuid-Franse AOC’s!

1/ Met een 2CV door de wijngaarden rond Carcassonne

Nostalgische activiteit in de buurt van Carcassonne: huur een Citroën 2CV en toer over stille landwegen met het dak open en een picknickmand op de achterbank! Meer info

Lees ook: 5 mooie slaapadressen in de wijngaarden van de Aude

Carcasonne tochten wijngaarden

2/ Fietsen en wandelen in het Massif de la Clape

Ten oosten van de stad Narbonne lopen de wijngaarden van AOC La Clape door tot aan zee. In dit gebied waar de wijnranken overgaan in de garrigue op de kliffen langs de kust vind je mooie wandelroutes en fietspaden voor e-bikes en moutainbikes.

LANGS DE KUST

De Aude heeft 45 km kustlijn met mooie zandstranden (La Franqui, Gruissan, Narbonne) en steile kliffen rond Leucate. Net achter het strand ligt het natuurpark van de Narbonnaise en Méditerranée: voor een groot deel waterland waar roze flamingo’s en 350 andere vogelsoorten leven.

3/ Kitesurf-lessen voor het hele gezin

Watersportactiviteiten te over in de badplaatsen, zoals in La Franqui of in Saint-Pierre-la-Mer, waar kitesurf-lessen voor kinderen zijn (veilige tandem-sessies) in het Wakeboardpark. Je kunt daar ook leren waterskiën en funboarden. Meer info

kitesurfen voor kinderen Aude Saint-Pierre-la-Mer

4/ Wandelen en vogels spotten in het natuurgebied van de Narbonnaise

Er zijn mooie wandeltochten (75 km paden) in het achterland van Narbonne, een gebied met moerasland, zoutpannen en lagunes. Onderweg kun je genieten van de vele vogels die hier leven en nestelen, mede dankzij een speciale vogelaar-app. Zie ook dit filmpje.

fietsen Massif La Clape wijngaarden Aude

TIP! Zo’n natuurwandeling of een fietstocht langs de kust (La Littorale) kun je afsluiten in een van de oesterhutten langs het strand bij onder meer Leucate en Gruissan.

oesters eten Leucate

IN DE SPOREN VAN DE KATHAREN

In de 13e eeuw was de Aude het toneel van de katholieke strafexpedities tegen de katharen. Beroemde katharenkastelen als Quéribus en Peyrepertuse zijn hiervan de stille getuigen. Nog altijd zijn het spectaculaire uitkijkplekken: een perfecte beloning na een sportieve klim! Tip:

5/ Wandelen over het mythische Sentier Cathare (GR367)

Het Sentier cathare is een bekend wandelpad  van de kust naar de Pyreneeën. Het vaak steile pad voert langs diverse beroemde katharenkastelen en is wel 250 km lang, maar je kunt uiteraard ook alleen delen lopen!

Sentiet Cathare wandelen in de Aude LanguedocQuéribus

IN DE BERGEN

In het zuiden van de Aude beginnen de Pyreneeën, in het noorden vind je het mooie Montagne Noire en ook het Massif des Corbières biedt prachtige verrassingen.

6/ Wandelen in de bossen van het Montagne Noire

La Montagne Noire is het ‘zwarte gebergte’ dat de Cevennen verbindt met de Pyreneeën. Je kunt in dit gebied dagtochten maken tussen charmante dorpen (Mas-Cabardès, Lastours, Fontiers-Cabardès), kastelen, riviertjes, bronnen en wasplaatsen. Meer info

7/ Mountainbiken in de Pyreneeën

Adembenemende vergezichten en spectaculaire afdalingen: de liefhebbers van mountainbiken kunnen los in de ‘Pyrénées Audoises’. Met 39 trails, waarvan bijna de helft geschikt is voor families en beginners. 

RIVIERKLOVEN, GROTTEN & KANALEN

In de omgeving van het plaatsje Quillan heeft de rivier de Aude diepe ravijnen en kloven gesleten in de rotsen. De Gorges de Pierre-Lys en de Gorges de Saint-Georges zijn toplocaties voor wildwateractiviteiten zoals canyoning, kajakken en raften. Meer adrenaline is er in de buurt van Carcassonne. Daar stond een ondergrondse rivier aan de oorsprong van de druipsteengrot van Cabrespine, die wel 6 km lang is.

8/ Wildwatervaren of raften op de Aude

De durfallen kunnen raften in de Gorges de Pierre-Lys, het spectaculairst want diepste punt in de rivierkloof van de Aude. De kloofwand is hier 700 meter hoog en in rivier ligt een driedubbele waterval! Maar er zijn ook iets rustigere parcours mogelijk. Meer info 

9/ Klimparcours in de grot van Cabrespine

De Gouffre Géant de Cabrespine is niet alleen erg mooi om te bezoeken, je vindt er ook een originele ondergrondse activiteit: het klimparcours Accro Grotte. Met hangbruggen en een tokkelbaan in de grootste ruimte van de grot (Engelse begeleiding). Meer info

10/ Fietsen langs het Canal du Midi

Een andere mooie plek voor buitensport is natuurlijk het bekende Canal du Midi, dat dwars door de Aude loopt, via Carcassonne tot Béziers.  De vlakke fietspaden (véloroute V80) langs het kanaal zijn ideaal voor het hele gezin!  Meer info Langs het Canal du Midi zijn er ook diverse accommodaties met speciale faciliteiten voor fietstoeristen, herkenbaar aan het label Accueil vélo.

Meer informatie over activiteiten in de Aude op: www.audetourisme.com

LEES OOK:
5 mooie slaapadressen in de wijngaarden van de Aude
Abbaye Fontfroide: prachtplek bij Narbonne
Biquet-Plage, de leukste strandtent van de Aude
Domaine des Agnelles, leuk vakantiedomein van Nederlanders
Domaine en Birbès, supermooi en sfeervol vakantiedomein in de Aude

Beeld: CDT Aude (P.Davy), CR. Vincent/Queribus)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.