frankrijk.nl

CHANSONS-duo Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps

BNNVARA zendt vanaf 17 september een vierdelige serie uit over het Franse lied. Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps struinen daarin door Parijs, op zoek naar de oorsprong van het chanson.

Update! 16/10 Vanwege het grote succes van deze serie gaan Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps een deel 2 opnemen van Chansons!, zo meldde Matthijs van Nieuwkerk vanavond in Matthijs gaat door.

Matthijs van Nieuwkerk heeft er nooit een geheim van gemaakt dat Aznavour zijn grote muzikale held is. En Rob Kemps (De Snollebollekes) bekende vorig jaar in De Slimste Mens een groot fan te zijn van Jacques Brel. Matthijs van Nieuwkerk nodigde Kemps vervolgens uit in Matthijs gaat door om over hun gezamenlijke passie voor Franse chansons te komen praten. Uit die ontmoeting is een nieuw programma voortgekomen: CHANSONS!

Mattijs van Nieuwkerk Rob Kemps naar Parijs

Dwalen door Parijs

Hoe en waar is het chanson ontstaan? Hoe zag het leven van Édith Piaf eruit en waar haalt Barbara Pravi de inspiratie voor haar chansons vandaan? In CHANSONS! duiken Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps in het muzikale erfgoed van groten als Édith Piaf, Jacques Brel, Serge Gainsbourg en Charles Aznavour. Struinend door de straten van Parijs gaan ze samen op zoek naar de verhalen achter het ‘chanson’. Beiden zijn verknocht aan de Franse hoofdstad, dus dit belooft een aanstekelijke ontdekkingstocht te worden!

Mattijs van Nieuwkerk Rob Kemps naar Parijs

Van Piaf tot Pravi

In de eerste aflevering (17 september) staat het thema ‘Parijs’ centraal. Rob laat Matthijs de plek zien waar hij ooit vier maanden lang een kamertje huurde om zich de Franse taal en cultuur eigen te maken. Ook wordt de kijker meegenomen naar de plekken die het leven van Édith Piaf hebben getekend. Barbara Pravi vertelt waar een goed chanson volgens haar aan moet voldoen en Matthijs vertelt Rob over zijn eerste herinneringen aan Parijs.

Serge Gainsbourg en Dave

In de tweede aflevering (24 september) over ‘de liefde’ stappen Rob en Matthijs in de voetsporen van Serge Gainsbourg, l’enfant terrible van het chanson. Matthijs: “Samen met boy-wonder Rob Kemps over de grote boulevards van Parijs wandelen terwijl we ‘Le Poinconneur des Lilas‘ van Serge Gainsbourg zingen… Moet ik nog meer zeggen? Leve het Chansons! En leve Rob.” Daarnaast ontmoeten de twee in deze aflevering Dave, een Nederlandse zanger die al sinds 1965 in Frankrijk woont en daar nog steeds grootse bekendheid geniet.

Mattijs van Nieuwkerk Rob Kemps naar Parijs

Charles Aznavour en Père Lachaise

In de derde aflevering (1 oktober) bezoekt Matthijs voor het eerst het graf van Charles Aznavour. En in de laatste aflevering (8 oktober) wordt Matthijs door Rob rondgeleid op begraafplaats Père-Lachaise. Rob kent deze plek als geen ander: hij gaf hier toen hij in Parijs woonde rondleidingen en wist bij alle beroemde graven een verhaal te vertellen. Ook bezoeken ze Charles Dumont (92), de componist/schrijver van het grootste chanson Non, je ne regrette rien, dat vooral in de versie van Édith Piaf wereldberoemd is geworden.

Mattijs van Nieuwkerk Rob Kemps naar Parijs

Twee francofiele presentatoren

Rob: “Dat ik een bondgenoot trof in Matthijs van Nieuwkerk als het gaat om het Franse chanson was voor mij al bijzonder. Dat we enkele maanden later samen naar Parijs trokken om onze liefde voor het chanson verkondigen, was een droom waarvan ik niet wist dat ik hem had maar die toch uitkwam! Ik hoop vurig dat de liefde voor het chanson weer oplaait in Nederland en dat onbekende personen zoals Renaud en George Brassens over een paar weken bekende namen zullen zijn. Aan ons zal het niet liggen, wat een avontuur!”

‘CHANSONS!’ was vanaf vrijdag 17 september wekelijks te zien bij BNNVARA op NPO 1. DE vier afleveringen van seizoen 1 zijn hier terug te zien op NPO Plus

Naschrift redactie – 27/9: inmiddels is er ook een playlist CHANSONS beschikbaar op Spotify, afgeleid van het zeer goed ontvangen programma PLUS er verschijnt een boek op 23 november met de mooiste verhalen uit de serie, de leukste anekdotes, foto’s en de favorietenlijstjes. Nu al te reserveren/bestellen bij bol.com voor €20.

Chansons

LEES OOK:
Top 30 Franse chansons met grootste succes in Nederland
Voilà…! Barbara Pravi
Edith Piaf-kamers in mooi hotel in Parijs

Beeld: Floris van Bergen

Bestel nu onze nieuwe e-book Parijs met Kids & Tieners met korting!

3 reacties op “CHANSONS-duo Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps”

 1. Linda schreef:

  Is het mij ontgaan? Of kwam Guy Béart werkelijk nergens voor? Hopelijk dan wel in de tweede reeks!
  Maar wij kijken hoe dan ook!

 2. Coby van der Werf schreef:

  Ik genoot van dit programma. Woonde 2 jaar in Parijs (wekte er als jeune fille aupair)l
  Mijn bovenbuurman was Tinno Rossi. Ik herinner mij dat hij huilend aanbelde met het nieuws dat Edith Piaf was overleden.
  Later woonde ik op de Bd. de Courcelles, Enrico Macias was mijn buurman. Hij liep altijd over straat met zijn hoofd naar beneden en de kraag van zijn jas omhoog, bang om te woorden herkend. In de metro verstopte hij zich achter een courant.
  Iedere vrijdagavond keek ik naar dit programma en op zondagochtend naar de herhaling. Blij dat er een vervolg komt.

 3. Riet schreef:

  Blij met de lijst chansons MAAR wie ik mis en vind wie er op moeten staan is Leo Ferre met “Avec les temps” en Yves Montand met Les feuilles mortes””.
  Hopelijk kan hier wat aan gebeuren.
  Mvgr Riet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *