frankrijk.nl

Arc de Triomphe ingepakt, het is zo ver!

De afgelopen weken volgden veel Parijzenaars de vorderingen van de opbouw van het grootste Franse kunstevenement van dit najaar. Het doek is intussen geworpen, de touwen zitten vast. ‘L’Arc du Triomphe Wrapped’ is live!

Als sinds de jaren ’60 was het project een vurige wens van het kunstenaarsechtpaar Christo en Jeanne-Claude. Christo was in 1956 als jonge Bulgaarse kunstenaar naar Parijs gevlucht en ontmoette daar zijn toekomstige levenspartner Jeanne-Claude, dochter van een Franse generaal. Het begin van een grote liefde en van levenslange wederzijdse inspiratie.

Arce de Triomphe ingepakt ChristoFoto: Matthias Koddenberg 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Inpakken maar

Al vanaf deze jonge Parijse jaren was het inpakken (‘empaqueter’) van voorwerpen, mensen en zelfs hele gebouwen een obsessie van Christo. Gedachte daarachter: dingen die je elke dag ziet, die zie je niet écht meer. Pas als je ze ontneemt aan het zicht, gaan mensen stilstaan bij hoe bijzonder ze eigenlijk zijn. Gezien de vele reacties op internet (heftige voor- en tegenstanders in Frankrijk) is dat doel ook bij de Arc de Triomphe weer bereikt. Het monument heeft weer even de volle aandacht van de Fransen.

Arce de Triomphe ingepakt ChristoFoto: Lubri 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation

60 jaar oud project

Het echtpaar is bekend door ander roemruchte buitenprojecten. Zoals het inpakken van de Pont Neuf in 1985 en de Reichstag in Berlijn in 1995. Voor de Arc de Triomphe was dus 60 jaar nodig om toestemming te krijgen, maar het duo maakte de oplevering zelf net niet mee: Jeanne-Clause overleed al in 2009 en Christo heel recent: in mei 2020.  Christo’s neef leidt nu de werkzaamheden én de financiën: zoals bij alle kunstwerken van het duo is ook dit project volledig zelf gefinancierd, onder meer met de verkoop van gesigneerde tekeningen van het kunstwerk.

L’Arc de Triomphe – Wrapped, 18 september t/m 3 oktober 2021. Meer info

Arce de Triomphe ingepakt ChristoFoto: Benjamin Loyseau 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Arce de Triomphe ingepakt Christo

Foto: Benjamin Loyseau 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation

5 weetjes over de Arc de Triomphe

– De triomfboog is gebouwd in opdracht van Napoleon ter ere van de overwinningen van het Franse leger

– De Arc de Triomphe werd onthuld in 1832 door koning Louis-Philippe

– Sinds 1921 ligt het Franse graf van de Onbekende Soldaat onder de Arc: elke dag om 18.30 uur precies wordt de vlam op het graf aangestoken

– Het monument is 50 meter hoog, 45 meter breed en 22 meter diep

– Voor het project van Christo en Jeanne-Claude was 25.000 m2 stof nodig en 3 km meter touw

Arce de Triomphe ingepakt ChristoFoto: Matthias Koddenberg 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Arce de Triomphe ingepakt ChristoFoto: Wolfgang Volz 2019 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Christo in zijn studio in New York, 2019 

LEES OOK:
10x zien en doen in Parijs deze herfst
Nieuw ebook: Parijs met kids & tieners
De 10 mooiste bruggen van Parijs

Tekst: Nicky Bouwmeester Beelden: Christo and Jeanne-Claude Foundation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *