frankrijk.nl

Jean-Paul Belmondo in 7 bijzondere weetjes

Filmlegende Jean-Paul Belmondo is op 6 september 2021 overleden. Zo stoer en charismatisch worden ze niet meer gemaakt, een ode aan de onsterfelijke Belmondo alias ‘Bébel’ in 7 bijzondere wetenswaardigheden over zijn leven.

1. Jean-Paul Belmondo speelde tijdens zijn 50-jarige carrière in meer dan 75 films, van Nouvelle Vague-films, avonturenfilms, komedies tot actiefilms. Ook was hij te zien in tientallen toneelstukken, Belmondo had een grote voorliefde voor het theater.

2. Belmondo, zoon van een beeldend kunstenaar en een kunstschilderes, was korte tijd professioneel boxer voordat hij begon met acteren. Zijn hele leven bleef hij een geliefd persoon in de Franse bokswereld, veel jonge kampioenen zijn door hem gesteund en aangemoedigd.

3. De acteur die later in zijn carrière vooral bekend werd door luchtige actiefilms werkte met de allerbeste Franse regisseurs, zoals Jean-Luc Godard, Louis Malle, François Truffaut, Claude Sautet, Claude Chabrol en Claude Lelouch.

4. Belmondo – gespierd en heel sportief – deed al zijn stunts zelf, van vechtscènes met een tijger tot een bekende scène waarin hij – boven Venetië – aan een vliegende helikopter hangt (hij was toen al 65 jaar oud en was niet gezekerd).

5. Bekende vrienden van de acteur waren Alain Delon en Jean Rochefort, die laatste volgde samen met Belmondo acteerlessen op een bekende toneelschool in Parijs. Alleen Delon is nu nog in leven, Rochefort overleed in 2017.

6. Belmondo was gek op tennis en was decennialang bij vrijwel elk toernooi van Roland Garros aanwezig op de tribune.

7. Belmondo kreeg 20 jaar geleden al een hersenbloeding waardoor de helft van zijn gezicht blijvend is verlamd en hij moeilijk kan praten. De acteur maakte in 2011 zijn laatste film.

Belmondo is op, 6 september 2021, in zijn eigen huis vredig ingeslapen na een periode van grote vermoeidheid.

Belmondo Nice

Affiche in Nice met foto’s van de acteur door fotograaf Charles Bébert (CC/NickyB)

LES TRIBULATIONS D’UN CHINOIS EN CHINE

LEES OOK:
Alain Delon in 7 verleidelijke feitjes

Beeld: TV5MONDE/A bout de souffle (1960 STUDIOCANAL); L’ Homme de Rio (1964 TF1 International); Les tribulations d’un Chinois en Chine (1965 TF1 International).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *