frankrijk.nl

10 dingen om te doen in Parijs deze herfst

Heerlijk idee:  een weekend naar Parijs dit najaar! De overzeese toeristen zijn nog niet terug, dus het is lekker rustig. Ook zijn er dit seizoen veel mooie exposities, diverse nieuwe adressen en veel leukste herfstactiviteiten in Parijs. Onze selectie!

1. De ingepakte Arc de Triomphe of de Draak van Calder bewonderen

Surprise! Dat is nog eens een leuk cadeautje voor Parijs: de medewerkers van Christo zijn de hele Arc de Triomphe aan het inpakken. Net zoals de kunstenaar in 1985 ook de Pont-Neuf voorzag van een opvallend kleedje. Het idee: pas als je monumenten inpakt gaan mensen ze weer echt zien. Nu dus alsnog: de ingepakte Arc de Triomphe, van 18 september tot 3 oktober te zien! Het inpakken van de beroemde triomfboog in Parijs is een postuum-project want kunstenaar Christo overleed vorig jaar, vlak nadat dit project was uitgesteld door de pandemie.

Arc de Triomphe Christo

Als dat evenement voorbij is kun je een ander groots buitenkunstwerk zien: van half oktober tot januari 2022 staat The Flying Dragon van Calder op Place Vendôme. Pal naast de zuil waar Napoleon op staat!

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par 🇫🇷 Conexão Paris 🇫🇷 (@conexaoparis)

2. Genieten van de herfstkleuren in de parken

Elk najaar weer een spektakel: de parken van Parijs zijn op hun allermooist in het gouden herfstlicht. Ga lekker rondslenteren in Jardin du Luxembourg, de Tuilerieën, Jardin du Palais-Royal tussen de bloemperken vol bloeiende asters en dahlia’s. Plof neer en geniet van het uitzicht met een zakje vers geroosterde kastanjes, die dit seizoen bij de ingang van het park verkocht worden.

herfst Parijs parken

3. Met een amfibiebus de Seine op

Gloednieuwe attractie in Parijs: de amfibiebus van Les Canards de Paris! Tijdens de rondleiding van ruim 1,5 uur rijd je eerst over de weg langs diverse highlights aan de westkant van de stad, zoals de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe. Daarna maakt de bus een spectaculaire plons en maak je een tochtje over de Seine. Meer informatie

amfibiebusboot in Parijs op de Seine

4. Het nieuwe stadspaleis Hôtel de la Marine ontdekken

Op Place de la Concorde, aan dezelfde kant als grand-hotel Le Crillon, is een prachtig nieuw museum geopend. Het 18e-eeuwse Hôtel de la Marine was lang een ministerie en heeft een somptueus interieur. Krakende parketten, kroonluchters, antieke schrijftafels en privé-vertrekken… En dat alles met uitzicht op de Eiffeltoren en de obelisk van La Concorde. Lees ook het artikel nieuw museum in Parijs: Hôtel de la Marine

Hotel de la Marine in Parijs

5. Oesters eten in een mooie brasserie of hippe bistro

De R zit weer in de maand en dat betekent dat de oesters weer op smaak zijn. Je kunt ze proeven bij een van de vele klassieke brasserieën in Parijs maar ook bij jongeren adressen, zoals Mary Celeste in de Marais, waar ze er cocktails bij serveren. Op de markten van Parijs kom je komende tijd deze lekkere seizoensproducten tegen.

oesters in Parijs

6. Topexposities bezoeken: Cartier-Bresson, 100 jaar Vogue, Picasso-Rodin

Na een rampjaar mogen de musea nu eindelijk weer uitpakken met mooie tentoonstellingen. Modemuseum Palais Gallièra besteedt – met corona-vertraging – aandacht aan 100 jaar Franse Vogue: Vogue Paris 1920-2020. In het net compleet gerenoveerde Musée Carnavalet in de Marais is tot eind oktober de expositie Henri Cartier-Bresson: Revoir Paris te zien. Het Picasso-museum in Parijs heeft een nu al veel besproken dubbelexpositie Picasso-Rodin. Oh en voor wie ‘m gemist heeft in Rotterdam drie jaar geleden: de expositie Thierry Mugler – Couturissime is nu in het Musée des Arts Décoratifs bij het Louvre.

tentoonstelling tHierry Mugler Rotterdam

Henri Cartier Bresson

En dé expositie die alle aandacht trekt tot februari 2022 is The Morozov Collection in de Fondation Louis Vuitton, met wereldberoemde werken uit de 19e-eeuwse collectie van de Russische kunstverzamelaars Morozov, van onder meer Van Gogh, Renoir, Gauguin, Monet, Picasso, Bonnard.

morozov-collection-fondation-louis-vuitton herfst winter 2021 Parijs

7. De wijnoogst vieren in Montmartre

Altijd een heerlijke wijk, maar in de herfst kleuren de vele met wingerd overgroeide huizen in Montmartre prachtig roodbruin en datzelfde geldt voor de wijngaard. Probeer het drukke Place du Tertre te vermijden, maar dwaal door de lager gelegen straatje en bestel een glas wijn op een van de gezellige terrassen. Van 6 tot 10 oktober 2021 vindt ook het Wijnoogstfeest van Montmartre plaats, met diverse optochten, proeverijen en een vuurwerk. Andere aanrader: beklim de koepel van de Sacré-Coeur voor een superuitzicht over Parijs (ga bij de toeristendrommen voor de kerk naar links en volg de bordjes ‘Dôme du Sacré-Cœur’).

Montmartre in de herfst

wijnfeest-montmartre-Wijnfeest in Montmartre

8. Een concert meepakken in een Parijse jazzclub

Tijdens Jazz sur Seine (8-23 oktober 2021) vinden 180 concerten plaats in 25 verschillende jazzclubs. Waaronder bekende oudjes als Le Duc des Lombards en Le Baiser Salé en ook nieuwere places-to-be zoals Le New Morning. Ook grappig om te doen: een avond naar het toeristische maar nogal altijd zeer sfeervolle Caveau de la Huchette. Deze mini-jazzkelder in het Quartier Latin was een inspiratiebron voor de Hollywoodfilm La La Land.

jazz Parijs

9. In een schilderij klimmen bij L’Atelier des Lumières

L’Atelier des Lumières is een geweldig ‘museum’ in de fabriekshal van een vroegere metaalgieterij in het oosten van Parijs. Je loopt hier letterlijk door kunstwerken heen die metershoog en in 360 graden geprojecteerd worden op de muren. Overweldigende ervaring! Tot begin 2022 is er gecombineerde expositie over het werk van Dali en Gaudi.

carriere-de-lumieres-dali-expo

10. Binnenkijken in het vernieuwde warenhuis La Samaritaine

Het mythische warenhuis La Samaraitaine is ontwaakt uit een lange schoonheidsslaap. Na een renovatie van meer dan 10 jaar is de art-nouveau en art-decostijl van de winkel weer in volle glorie te bewonderen. Wat een prachtige architectuur! Ga tot de 5e verdieping om het glazen dak te zien. Lees ook: La Samaritaine weer open

La Samaritaine Parijs warenhuis

Met de auto naar Parijs? Lees dan onze tips over o.a. de periphérique, het milieuvignet (verplicht) en op straat parkeren in Parijs. Voor wat dat laatste betreft raden we je aan om vooraf online een parkeerplaats te reserveren in Parijs. Bon voyage! 

Met kinderen naar Parijs? Bestel nu met korting het nieuwe ebook Parijs met Kids & Tieners

Nu met korting voor €7,95

LEES OOK:

De 10 leukste wijken van Parijs
25 tips met kinderen naar Parijs
Dit zijn fijne famieliehotels in Parijs
Praktische tips voor de Eiffeltoren

Beeld: Arc de Triomphe/Fondation Christo, Les Canards de Paris, CC/Daxis (park), Sweet Ice Cream Photography/UNPL (oesters), Ronald de Nijs (Hôtel de la Marine), David Baily/Palis Galliera (Deneuve), Couturissme/Thierry Mugler, Henri Cartier-Bresson, Siebe Warmoeskerken-UNPL (Montmartre), CC/NickyB (wijnfeest),CC/Kat (jazz), Atelier des Lumières Dali&Gaudi, CC/NickyB (La Samaritaine) Openinsgbeeld: Siebe Warmoeskerken-UNPL (Montmartre)

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het op Pinterest of in je eigen Favorieten-lijstje hier op de site!

Parijs in de Herfst

2 reacties op “10 dingen om te doen in Parijs deze herfst”

 1. martin schreef:

  Een treinkaartje kopen, het blijkt hoe eerder je het kaartje koopt des te goedkoper het kaartje is. Via tripadvisor kan je lokaties – bezienswaardigheden, resaurants, barretjes, activiteiten, etc- die je leuk lijkt een geven. De lokatie waar je het meest en/of langst wil zijn ga je een slaapplek zoeken of wanneer dat te duur is ga je een andere plek zoeken waar in de buurt een metro komt , dan ben je ook zo op de plaats van bestemming…… Via tripadvisor kan je de plekken die je wilt bezoeken ook per dag invullen 😉 … succes 🙂

 2. Ik wil heel grag naar Parijs, maar waar moet ik beginnen? Hoe pak je dit aan?
  Ik ga zowiezo met de trein!

  Graag reactie en heel veel tip en levenservaringen…
  Merci beaucoup!!!!!

  Yolande

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.