frankrijk.nl

Cahors, charmante stad in de Lot

Cahors is een sfeervolle plaats in het Zuidwesten van Frankrijk. Asjha komt er ’s zomers graag voor een dagje rondslenteren en winkelen. Want je vindt er veel goede versproducten en leuke brocante.

Het rustige dorpsleven, waar de dagen zich ongemerkt aaneenrijgen, is een van de redenen waarom we de zomer in Frankrijk doorbrengen. Maar soms kriebelt het bij mij. Dan ruil ik mijn teenslippers en oud T-shirt in voor iets leuks met een paar nieuwe espadrilles. Ik wil drukte, mensen kijken op een terrasje, lekker eten en shoppen. In Cahors kan dat allemaal. In deze stad aan de rivier de Lot zitten genoeg kleding-, cadeau- en schoenenwinkels.  Maar hier nog 7 andere tips!

Cahors

1. Vergeet niet je mand mee te nemen

Midden in het hart van de oude stad, op een groot plein naast de kathedraal van Saint-Etienne, is er een grote streekmarkt op zaterdag en woensdag. Een markt die wat mij betreft zo in een Franse film kan. Tussen de hoge huizen is er een labyrint van vrolijk gekleurde kraampjes. Ze verkopen er bloemen, brood en streekproducten, zoals het Rocamadour-kaasje, foie gras, worsten, knalrode tomaten en paarse knoflook en glanzend fruit. Naast verse etenswaren zijn er petten, rieten manden en per strekkende meter gekleurde stoffen te koop. Voor verse vis loop je naar de overdekte versmarkt Les Halles, voorheen de oude graanmarkt van Cahors, die pal naast de markt zit.

Cahors Markt

Lees ook: 10 mooie bezienswaardigheden in de Lot

2. Lunch bij de producteur aan tafel

Je kunt in Cahors heerlijk eten en voor elk budget is er wel een restaurant te vinden. Als je iets te vieren hebt ga je naar L’ô à la Bouche (wel reserveren voor de zaterdaglunch!) maar als je voor het eerst in Cahors bent is Les petit producteurs een mooie plek om de stad ‘te proeven’. Ze serveren enkel streekproducten van eigen makelij en van andere producteurs. Als je iets eet of drinkt dat je bevalt, dan kun je het direct aanschaffen in de boutique. Na de lunch hoef je alleen maar de straat uit te lopen voor een wandeling langs de rivier de Lot, die in een lus rond de stad stroomt.

L'O à la Bouche Cahors restaurant

3. Brocante op Boulevard Gambetta

In alle Franse steden kom je een rue, een boulevard of een place vernoemd naar de staatsman Léon Gambetta tegen. En omdat Léon de zoon was van een kruidenier uit Cahors, pakt de stad vanzelfsprekend ook uit met een flink beeld van hem. Op het plein, waar Gambetta met zijn kanon staat, is er in de zomer elke woensdag een grote rommelmarkt. Er staan meer handelaren dan particuliere verkopers. Maar dat maakt het zoeken naar dat ene lampje, authentieke stoeltje of lekker grote tafelkleed niet minder leuk en het afdingen des te spannender. Ik kocht er ooit een antiek voetenbankje, dat ik natuurlijk niet per se nodig had, maar de prijs was fijn. Ed kwam thuis met een kapstok met twee hertenpootjes (hadden we ook niet nodig). Op 14 augustus is er bovendien een grote brocante in de stad.

brocante zomervakantie geluk plezier markt struinen

4. De theewinkel Le Jardin des Thés

Sinds een paar jaar ben ik van de koffie af en aan de thee. De lekkerste losse thee halen we bij Le Jardin des Thés, la suite Binnen staan grote, houten bakken op elkaar gestapeld met de naam van de thee in krijtletters erop geschreven. Je kunt van alle thee (allemaal bio!) een potje bestellen en dat met iets lekkers erbij op het terras opdrinken. Of je laat een zakje vullen om het mee te nemen. Mijn zomerfavoriet is Chant des cigales (lied van de cicade), met appel, kweepeer, citroen, tijm, rozemarijn en verveine (verbena).

Le Jardin des Thes, la suite12 Rue Daurade, 46000 Cahors

Le Jardin des Thés Cahors

Lees ook: Heerlijk vakantiedomein voor gezinnen in de Lot

5. Snuffelen bij Emmaüs

‘Oh, wat een leuke servieskast, nachtkastje, ladekastje, vul-maar-in hebben jullie’, horen we vaak van onze gasten. ‘Dat hebben we op een leuke brocante gekocht’, liegen we dan. Want de meeste grote meubels hebben we van een geheim adres dat we delen met veel andere Nederlanders-met-een-vakantiehuis-in-Frankrijk: de Emmaüs, een keten van kringloopwinkels. Cahors heeft een supergrote, opgeruimde vestiging. Prachtige oude Franse kleding- en servieskasten (waar je in Nederland makkelijk het vijfvoudige voor betaald), tafels, boeken, servies, tuingereedschap: you name it, zij hebben het. De opbrengst van de verkoop gaat onder andere naar daklozen en vluchtelingen.

6. Huiskamercafé La Poule aux Potes

Sacha ken ik van Franse les (zij gaf les, ik hakkelde) en van haar altijd fijne muziekoptredens. Zij woont sinds een paar jaar in Cahors en zij tipt mij café La Poule aux Potes. Een leuke woordspeling want de naam verwijst niet alleen naar een gerecht met kip, maar ‘potes’ betekent ook ‘vrienden’. En die vrienden, een stuk of twintig van tussen de 20 en 35 jaar, konden via crowdfunding een oud café overnemen dat met sluiting bedreigd werd. Nu kun je bij hen 3 avonden in de week wat drinken, op andere avonden zijn er optredens, sprekers of Occitaanse les68 rue Pelegry, 46000 Cahors

7. Heeft u hier ook een doosje, of twee, van?

Een dagje Cahors sluiten we af bij Ed’s favoriete winkel, iets buiten het centrum van Cahors. De metershoge opblaaswijnfles voor de deur geeft het al weg: we gaan wijn kopen. Zuidwest-Frankrijk heeft het oudste wijngebied en de cahors-wijn is door heel Frankrijk bekend. De druif waarvan cahors wordt gemaakt, de malbec, bevat veel tannine en kleurstof. Daardoor lijkt de robuuste wijn bijna zwart, vandaar dat hij soms ook vin noir wordt genoemd. Bij L’Atrium verkopen ze niet alleen cahors. Er zijn ook wijnen uit de rest van het Zuidwesten en uit de Rhône, Provence, Languedoc en de Bordeaux. Mocht je niet weten wat je moet kiezen, dan ben je in goede handen bij de jonge verkopers die je graag iets laten proeven! Route de Toulouse, 46000 Cahors

Ook zeker zien in Cahors:

– De Pont Valentré, een stenen voetgangersbrug uit de 14e eeuw
– De kathedraal van Saint-Etienne, deel van de pelgrimsroute naar Compostela
– De tuinen van Cahors in middeleeuwse stijl 

Op een halfuur rijden van Cahors ligt bovendien het prachtige dorp Saint-Cirq-Lapopie.

Op zoek naar een leuk slaapadres in Cahors? kijk hier!

ASJHA VAN DEN AKKER

LEES OOK:
15x geluk op het Franse platteland
De mooiste markten van Zuidwest-Frankrijk
10 leuke bezienswaardigheden in de Lot
De mooiste plekken van Occitanië

Tekst: Asjha den Akker Beeld: Asjha den Akker, CC-BY Zenithe (brocante), CC-BY Philippe Capper (markt), CC-BY Terres de France/J. Morel (markt opening), CC-BY Claude Valette (luchtoto), CC-BY Adrian Scottow (tuin), CC-BY THOR (gevels), Le jardin des Thés, L’O à la bouche 

Eén reactie op “Cahors, charmante stad in de Lot”

  1. Hubert Bloemhard schreef:

    Lekker leesbaar en -waar. Om languit te kunnen genieten met een armagnac in de hand ..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *