frankrijk.nl

Sterren kijken op de camping

Op zwoele avonden met een glas wijn achterover hangen voor de tent. Jaja, in de zomer worden we allemaal even amateur-sterrenkijker. Hoe kun je er optimaal van genieten? En in welke delen van Frankrijk zijn de nachten extra donker?

Je bent een stuk zuidelijker. Het weer is er vaak mooier en de luchten dus helderder. En in landelijke gebieden heb je gewoon een stuk minder last van lichtvervuiling. Voilà, 3 redenen waarom je tijdens de zomervakantie in Frankrijk vaak van die verpletterend mooie sterrenhemels kunt zien. Heerlijk tijdverdrijf op de camping, waar je je hoofd maar uit de tent hoeft te steken om het spektakel te bewonderen.

kamperen zomervakantie sterren kijken Frankrijk

Een paar tips om er deze zomer optimaal van te genieten:

1. Zoek het donkerste plekje van de camping (het parkeerterrein, tussen de bomen o.i.d.), hoe minder omgevingslicht hoe meer jij kunt zien.

2. Blijf minstens een kwartier staan kijken, vooral hoogzomer zie je dan ten minste één vallende ster.

3. Elke zomer komt de meteorenzwerm Perseïden voorbij en vrijwel de hele maand augustus  kun je veel vallende sterren zien. Hoogtepunt van de zwerm is in de nacht van 12 op 13 augustus. Zet je stoeltje – of je matje maar klaar!

4. Even indruk maken op de anderen? Cassiopea is altijd makkelijk te vinden, dat is het W-vormige sterrenbeeld, bestaand uit 5 opvallend heldere sterren.

5. Om meer sterrenbeelden te herkennen kun je een draaibare sterrenkaart bestellen, zoals de Vakantie Planisfeer Zuid-Europa. Daarmee  kun je voor elk moment van het jaar kunt zien wat er aan de Franse hemel te zien is.

camping Millau

6. Ook zijn er veel goede apps voor Sterrenkijken, zoals  Skyview (iPhone/Android), Star Chart (iPhone/Android) of Skysafari (iPhone/iPad).

7. De sterrenhemel fotograferen? Dat kan alleen met een camera waarvan je de sluitertijd kunt bepalen en een statief. Maar dan heb je ook al snel een heel mooi plaatje! Kwestie van lange sluitertijd kiezen (30 sec.) en een diafragma van F5.6 of lager. In dit artikel staan nog meer handige tips voor het fotograferen van vallende sterren!

LEES OOK:
18 handige apps voor de vakantie
Sfeervolle campings midden in de natuur
6 mooie Franse natuurcampings aan een meer
7 Franse campings met spectaculair uitzicht

Beeld: Flickr/CC Matty Ring (openingsbeeld VW-busje), Flickr/CC Pixagraphix, Flickr/CC LJ42 (sterrennacht), Huttopia. Vallende sterren (prokhor-minin)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *