frankrijk.nl

Saint-Guilhem, droomdorpje in de Hérault

Occitanië, het vroegere Languedoc-Roussillon, barst van de prachtige dorpen, maar Saint-Guilhem-le-Désert is wel héél bijzonder! Die mooie brug. De middeleeuwse straatjes.. Myrthe, die een tijdje studeerde in het nabije Montpellier, was op slag verliefd.

Pont du Diable en de Cevennen

Na een drukke week studeren besluit ik mee te gaan op een georganiseerde hike naar twee must-sees in het achterland van de Hérault: de Pont du Diable en Saint-Guilhem-le-Désert. Zowel de brug als het dorp liggen in de uitlopers van de Cevennen. Daarom kun je in de omgeving een groot aantal grotten en kloven vinden, afgewisseld met begroeide bergen en groene dalen. Saint-Guilhem-le-Désert ligt langs de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Om die reden zijn het dorp zelf, de 9e-eeuwse abdij en de omliggende Cevennen in 1998 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Pont du Diable in Aniane

Na een ritje van 45 minuten in de regionale express-bus – top geregeld! – komen we aan bij de Pont du Diable. Deze brug uit de 11e eeuw lijkt op te gaan in de bergen: de twee boogconstructies smelten samen met de rotswanden. Zomers een perfecte plek om te picknicken op de kiezels aan de oever van het water, of om lekker te zwemmen of kanoën.

Wandelen op de route van Compostella

We houden een korte lunchstop en vervolgen onze weg richting Saint-Guilhem-le-Désert. Je kunt met de navette (pendelbus) direct van de Pont du Diable naar het dorpje, maar een wandeling van een klein uurtje langs de D4 is goed te doen en de moeite waard.

Rivier Hérault langs de D4

Tijdens de wandeling is er zoveel moois te zien! Aan de rechterkant van de weg staan olijfbomen en af en toe ruïnes van huisjes. Rechtsonder stroomt de rivier de Hérault in prachtige tinten blauw, groen en wit tussen de rotsen. Aan de linkerkant van de weg zien we begroeide bergwanden waar planten zoals wilde rozemarijn groeien. Onderweg komen we soms een monument of informatiebord tegen, die herinneren dat wandelaars hier op een deel van de beroemde pelgrimsroute lopen.

Langs de D4 richting Saint-Guilhem-le-Désert

Middeleeuwse charme in Saint-Guilhem-le-Désert

Als we uiteindelijk Saint-Guilhem binnenwandelen, staat er op een groot bord langs de weg trots geschreven: Classé parmi les Plus Beaux Villages de France. Dit is een van ‘de mooiste dorpen van Frankrijk’ en dat zie je meteen. Saint-Guilhem ademt een middeleeuwse sfeer die betoverend is. Werkelijk alles in het dorp doet denken aan vroeger; oude poorten en versierde houten deuren, smalle stegen en mooie doorkijkjes. Het valt me op dat de deuren, bogen en huizen zo laag zijn: vroeger was de gemiddelde persoon natuurlijk een stukje kleiner dan nu.

Straatje van Saint-Guilhem-le-Désert

In Saint-Guilhem wonen slechts zo’n 250 mensen, maar alles is er: een hotel, meerdere B&B’s, restaurants en winkels. En het allerleukste: de authentieke sfeer gaat kennelijk perfect samen met een hippe, moderne mode de vie. Op het aankondigingsbord van het stadhuis zie ik namelijk dat er in het dorp elke week pilateslessen zijn! Hier zou ik wel kunnen wonen!

Panorama Saint-Guilhem-le-Désert

Bereikbaarheid

Saint-Guilhem-le-Désert is makkelijk te bereiken met de auto via de A750 (richting Millau/Lodève), A75 (richting Montpellier) of met de regionale buslijnen van Hérault Transport. Vanaf Montpellier ben je er binnen drie kwartier. Check de website van Hérault Transport voor bustijden en tickets.

Onderschrift Myrthe Galle

LEES OOK:
Dit zijn alle 44 Unesco-sites in Frankrijk!
De mooiste plekken in Occitanië
De 10 mooiste dorpen en stadjes van Occitanië

Tekst: Myrthe Galle Beeld: Myrthe Galle, behalve Pont du Diable (CC/Mickaël T.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *