frankrijk.nl

Romantische praatfilm: Les Choses qu’on dit

Les Choses Qu’On Dit, les Choses Qu’On Fait is een nieuwe Franse film met een nogal moeilijke titel, maar een prachtig verhaal. Onze filmredacteur Louis is in elk geval heel enthousiast: ‘In alle opzichten een verleidelijke film!”

Ah oui, l’amour. Sommigen beweren dat er geen volk is dat zo’n complex gevoelsleven heeft als de Fransen, maar dat lijkt me nogal overdreven. Wel zijn ze als geen ander in staat de liefde in al haar vormen in woorden te vatten of in beeld te brengen. Ook regisseur Emmanuel Mouret slaagt daarin op hartverwarmende wijze met zijn film Les Choses Qu’On Dit, les Choses Qu’On Fait (de dingen die we zeggen, de dingen die we doen).

Liefde op de campagne

Maxime reist naar het vakantieadres à la campagne van zijn neef François en diens vriendin Daphné. Zij komt hem alleen ophalen op het station omdat François onverwacht nog in Parijs moest blijven voor zijn werk en pas over enkele dagen kan komen. Daphné en Maxime kennen elkaar nog niet, maar het ijs ontdooit snel. Al gauw worden de gesprekken vertrouwelijker en delen ze hun vroegere stappen op het terrein van de liefde. Die blijken niet over geëffende paden te zijn gegaan, maar over flink wat hobbels en via onoverzichtelijke kruispunten.

Les choses qu'on dit les choses qu'on fait franse film

Smeulend vuur

Het resultaat is een meeslepende praatfilm. Met mensen van vlees en bloed, maar vooral ook met passie, met wie je vanaf de eerste minuut meeleeft. Hun hartstochten kruipen als smeulend vuur onder hun huid. Soms ogenschijnlijk uitgedoofd om op het volgende moment naar buiten te komen en alles in lichterlaaie te zetten. Niet meer te blussen. Er wordt van alles verzwegen en gezegd, over liefde en lust, maar lang niet altijd de waarheid. Er wordt gelogen en bedrogen, er wordt bemind vol overgave en vol oprechtheid.

franse film les choses qu'on dit, les choses qu'on fait

Caleidoscoop

Met elke wending in de vertelling en sprong in de tijd krijg je een nieuw beeld voor ogen. Als bij een caleidoscoop waar bij elke draai de kleurige kralen in een ander boeiend patroon samenvallen en weerspiegeld worden. De film is een aaneenschakeling van inleefbare personages en sterke teksten. Dat alles tegen een achtergrond van romantische landschappen en interieurs van huizen en appartementen, die maken dat je meteen je koffer wil pakken om af te reizen naar het zonnige zuiden of Parijs. Daar wacht het leven en leeft de liefde. Maar eerst nog even naar de bioscoop om te genieten van deze in elk opzicht verleidelijke film!

Choses Qu’On Dit, les Choses Qu’On Fait (2021). Thuis te zien via Picl. TRAILER

Les choses qu'on dit les choses qu'on fait franse film

Tekst: Louis Zwaan

LEES OOK:
Franse culinaire adresje in Amsterdam
Adieu les Cons: Franse succesfilm nu in Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *