frankrijk.nl

Met de auto naar Parijs: handige tips

Sinds 2021 is de maximale snelheid in een groot deel van Parijs verlaagd naar 30 km/uur. Iets om te weten. Net als hoe je omgaat met de drukke ringweg, beruchte rotondes en te krappe parkeergarages… Tips voor autorijden in Parijs!

Autorijden in Parijs: hoe moeilijk is dat?

De trein is de meest relaxte en milieuvriendelijke manier om naar Parijs te reizen, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar als je met meer dan 2 personen naar de Franse hoofdstad wilt, dan is de auto al snel een goedkoper alternatief*. Mits je dat durft… want autorijden in Parijs is er de afgelopen jaren niet makkelijker op geworden. Met steeds meer fietsers op de weg en tegenwoordig ook elektrische steppen midden in het verkeer. Toch blijft Parijs voor ervaren en een beetje koelbloedige automobilisten te doen. Vooral als je deze dingen van te voren weet

1. Niet stressen op de périphérique

Een tijdje geleden gaven we al wat tips voor de ringweg van Parijs. Dat lijstje was vooral voor bestemd voor vakantiegangers op doorreis, maar dit zijn daarvan de 3 belangrijkste punten als Parijs je eindbestemming is. 1. Houd er rekening mee dat de maximale snelheid op de ringweg 70 km/uur is. 2. Laat je niet gek maken door de scooters en motorrijders die graag een extra baan maken tussen de rijstroken in en daarbij agressief toeteren omdat ze erlangs willen (mag uiteraard niet, dus niet te veel door laten opjagen maar wel goed oppassen). 3. Kijk vooraf op de kaart bij welke ‘Porte’ je de stad in moet om bij je hotel te komen. Dat helpt als je navigatie in de heat of the moment onduidelijk is.

autorijden in Parijs: handige tips

2. Milieuvignet nodig in Parijs?

Oui, oui, jazeker, dat is verplicht. Tegenwoordig moeten alle voertuigen in de binnenstad van Parijs een milieusticker (ca. €4,51) op de voorruit hebben. Anders riskeer je een boete van €68. Deze verplichting geldt in principe alleen binnen de ring, maar tijdens smogperiodes kan ze ook van toepassing zijn voor de périphérique. Het vignet tijdig bestellen op internet (enige manier) is dus sterk aan te raden. Reken op 2 weken levertijd. Overigens mag je tijdens smogperioden alleen Parijs in als je een relatief ‘schone’ auto hebt. Het cijfer op je milieusticker is daarvoor bepalend. Voor categorie 5 & categorie 4 (diesels ouder dan 2006 en benzineauto’s van voor 1997) is dat verbod permanent en zelfs voor de ringweg (en tot de buitenring A86) van toepassing!

Hier meer informatie over het Franse milieuvignet

autorijden in Parijs: handige tips

3. Op straat parkeren in Parijs, hoe moeilijk is dat en waar kan het?

Behalve in de Marais en op het Ile-de-la-Cité zijn er in de meeste wijken van Parijs aardig wat parkeerplaatsen op straat. Deze hebben alleen lang niet altijd het goede formaat… Parijzenaren zijn daarom niet bang om te ‘bumperkussen’: ofwel met hun bumper tegen al geparkeerde auto’s duwen om hun auto in een kleine parkeerplek te krijgen.  Vind je het toch allemaal te eng weet dat het niet zo eenvoudig is om in Parijs grotere parkeerplekken te vinden en kijk dan naar puntje 5. Ook iets om rekening mee te houden: je mag maximaal 6 uur achtereen op straat parkeren.

autorijden in Parijs: handige tipsPast net… parkeren als een Parijzenaar

4. Wat kost op straat parkeren in Parijs? En hoe kun je betalen?

Je hoeft op straat alleen te betalen tussen 9.00 en 20.00 uur en in de meeste wijken is parkeren gratis op zon- en feestdagen. Reken op €6 per uur in de binnenstad (zone 1) van Parijs en circa €4 per uur in de buitenste ring van arrondissementen (zone 2=12e t/m 20ste arron.). Voor elektrische auto’s is parkeren gratis! Je kunt bij de parkeermeters op straat gewoon met je Nederlandse pinpas of creditcard betalen. Of je betaalt met een internationale parkeerapp zoals Paybyphone, een voor Nederlanders downloadbare app die ook in Frankrijk werkt. Parkeerboetes zijn in Parijs variëren van €50 tot €75, en de pakkans is de laatste jaren flink toegenomen, nu de gemeente werkt met privé-bedrijfjes voor parkeercontroles.

met de auto naar Parijs

5. In Parijs parkeren in een parkeergarage

Wie langer blijft dan een dag is al snel aangewezen op een betaalde parking (le parking souterrain). En als je bang bent voor krassen en deukjes, dan is dat sowieso de veiligere optie (zie puntje 3 over ‘bumperkussen’…). Reken qua parkeerkosten op €25-€30/etmaal. Maar er zijn websites waar je de actuele prijzen (die flexibel zijn, afhankelijk van bezettingsgraad) van verschillende parkeergarages in de buurt van jouw hotel kunt vergelijken en meteen een plekje kunt reserveren, zoals bijvoorbeeld op Parclick.

Ander voordeel van vooraf een parking reserveren is dat je meteen het adres in je navigatiesysteem kunt invoeren. Houd er wel rekening mee dat de meeste overdekte parkings in Parijs smalle doorgangen en past-net-parkeervakken hebben. Overigens kunnen houders van een Franse tolbadge daarmee in diverse parkings van Parijs betalen (met facturering achteraf).

autorijden in Parijs: handige tips

6. Beruchte rotonde om te vermijden

Er is één verkeersplein in Parijs dat je beter links kunt laten liggen: Place de l’Etoile. Deze bij autoverzekeraars beruchte rotonde ligt rondom de Arc de Triomphe, aan het einde van de Champs-Elysées. Het verkeer komt er van alle kanten op je af en voorrang moet je letterlijk afdwingen. Behoorlijk spannend, dus probeer je route zo te kiezen dat je dit verkeersplein vermijdt.

Verder is rijden met een GPS zeer aan te raden in Parijs, want de stad heeft veel eenrichtingsverkeer en er zijn ook steeds meer straten die op zondag afgesloten zijn voor auto’s.

Place de l’Etoile gezien vanaf de Arc de Triomphe

7. Verkeersregels in Parijs om te kennen

-Vanaf 30 augustus 2021 wordt de maximale snelheid 30 km/uur in een groot deel van de binnenstad van Parijs.

-Let op bij fileparkeren: in Frankrijk is het verboden om je auto tegen de rijrichting in te parkeren (€35 boete)!

– Ook is het (net als in Nederland) verboden om met de auto door te rijden tot op het fietsvak voor het stoplicht, als dat er is. In Frankrijk kan dit beboet worden met behulp van videocamera’s. Hetzelfde geldt voor rijden op de busstrook: dat kost je €135, als een camera je kenteken vastlegt.

– Ook mogen bestuurders niet bellen met oordopjes in, zelfs niet als je met de auto langs de weg staat.

– Verder is het in Frankrijk verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in de auto te hebben.

– Voor vertrek moet je dus ook denken aan het milieuvignet (zie punt 1) en uiteraard controleren of je autoverzekering in orde is.

In 2022 wordt centrum-centrum Parijs grotendeels autovrij. Het gaat daarbij vooral om het hart van de stad: Ile-de-la-Cité, de kades van Saint-Germain-des-Près, omgeving Châtelet-Halles en een stuk van de Marais.

autorijden in Parijs: handige tips

* Je rijdt vanuit Nederland in gemiddeld 5 uur naar Parijs. Reken voor een heen- en terugreis met de auto zo’n €130 voor benzinekosten en €30 tolkosten. De Thalys kost (op speciale acties na) minstens €130 per retourticket per persoon.

LEES OOk:
De ringweg rond Parijs: 7 dingen die je moet weten
Franse verkeersboetes om te vermijden
Milieuvignet nodig voor Parijs?
20 praktische tips voor een stedentrip Parijs

Tekst: copyright frankrijk.nl (recentste update augustus 2021) Beeld: CC/Ashley Elena CC/Chris Stephenson, CC/Jordan McGee, Cc/Andy McCume, CC/Peter Alfres Hess, CC/Thomas vd Weerd, CC/Huy Phan, CC/Stefan Leijon,CC/Luc Mercelis. Filmpje: Giphy.com

5 reacties op “Met de auto naar Parijs: handige tips”

 1. Louise Honée schreef:

  Maarten Meeuwes, goede parkeertip! is dat hotel waar jij al jaren komt een goede tip als gezinshotel?

 2. MaartenM schreef:

  Een aanvulling op mijn eigen tekst: wanneer je meerdere dagen reserveert, kan het soms, vanaf een dag of 4, goedkoper zijn wanneer je voor een hele week reserveert. Zo was het in elk geval in mei j.l. (2022) in de Indigo (naam intussen misschien veranderd) Saint-Michel parkeergarage.
  Even opletten, dus.

 3. Maarten Meeuwes schreef:

  Tip voor het parkeren in een parkeergarage in Parijs: vooraf reserveren. Afgelopen weekend weer in de Indigo parkeergarage onder de Boulevard Saint-Michel geparkeerd (die ik nog heb zien bouwen/uitgraven). Ons hotel, waar we al jaren komen, ligt er om de hoek. Kosten bij reservering vooraf (OPnGO) voor 3 x 24 uur: 50 euro. Dat is aanzienlijk minder dan de ongeveer 40 euro die je anders per dag (!) betaalt. Plus automatische kentekenherkenning bij het inrijden en het vertrek. Werkte bij mij uitstekend. Je kunt de app op je telefoon laden, waarmee je voor de zekerheid een QR-code kunt laten scannen, wanneer je nummerbord niet wordt herkend. Je krijgt daarin ook een code om tussendoor (zonder ticket) de garage binnen te komen. Soms moet je dan even op straat een trap af.
  Zorg er in de parkeergarage wel voor dat je geen spullen zichtbaar in de auto laat liggen. Dit jaar stond er in de buurt van onze auto in de parkeergarage een Jaguar met een ingeslagen raam van het linker voorportier. Enkele jaren geleden iets vergelijkbaars met een andere auto waaruit kennelijk een voorraad drank was gestolen. In dat geval was ook een auto ernaast beschadigd geraakt door de brandblusser waarmee het raam was ingeslagen. Uitkijken dus.

 4. Ines schreef:

  Bij mijn weten hoeft een Veiligheidshesje niet persé geel te zijn!

  • Nicky schreef:

   Hoi Ines, je hebt gelijk, de Franse wet zegt dat het hesje fluorescerend moet zijn, maar het mag ook roze of oranje zijn als je dat liever hebt. We schrappen het woord geel in bhet artikel, dank voor je feedback. We waren afgeleid door de Gilets Jaunes en een in Frankrijk bekende campagne voor het dragen van veiligheidshesjes waarin modeontwerper Karl Lagerfeld zeg “C’est jaune, c’est moche mais ça peut sauver la vie!” (Het is geel, het is lelijk, maar het kna je leven redden)!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *