frankrijk.nl

Frans leren doe je zo!

Frans is een prachtige, rijke taal. En zeker als je vaak in Frankrijk op vakantie gaat of voor je werk regelmatig contact hebt met Fransen, is het erg handig als je de taal goed beheerst. Maar wat voor opties zijn er als dat niet zo is?

Hoeveel van ons hebben het vak Frans laten vallen zodra het kon op de middelbare school? Want als tiener werd je gek van die brei aan moeilijk uitspreekbare woorden en de vele onregelmatige werkwoorden die je uit je hoofd moest leren. En nu – als ouder(e) en met Frankrijk als favoriet vakantieland – heb je spijt dat je destijds zo snel de handdoek in de ring hebt gegooid.

frans leren

Cursussen

Er zijn diverse mogelijkheden om op volwassen leeftijd Frans te leren. Een goede cursus is daarbij wel de meest effectieve manier. Als je even online gaat zoeken, ontdek je al snel dat er verschillende kwalitatief hoogwaardige aanbieders zijn van cursussen Frans. Voor zowel beginners die de vakantietaal onder de knie willen krijgen, als voor gevorderden die hun zakelijke taalbeheersing willen perfectioneren. Er zijn mogelijkheden voor zowel klassikaal als online onderwijs, of een combinatie daarvan en ook de zwaarte van de cursus kan verschillen. Het is dan ook even uitzoeken wat in jouw geval de beste optie is.

frans leren

Voor jong en oud

Maar met de kennis van toen en de ervaring van nu bedenk je wellicht dat het misschien helemaal geen gek idee is als je je kind al op jonge leeftijd laat kennismaken met de Franse taal.  Zelfs als zij/hij nog geen Frans krijgt op school. Want het is bekend dat een kind een vreemde taal veel sneller oppikt dan op oudere leeftijd.  Prima hulpmiddelen hierbij zijn bijvoorbeeld Franstalige televisieprogramma’s, boekjes het internet en natuurlijk Youtube. Krijgt je kind wél al Franse les, dan is er een perfecte optie waar je misschien niet aan hebt gedacht: bijles Frans met Superprof! Je kiest dan gewoon een leraar of lerares via de website. Vaak is het mogelijk om online bijlessen te volgen, maar veelal kan het ook op locatie. De lessen kunnen qua vorm en frequentie helemaal op de behoefte worden aangepast! Overigens kun je hier ook bijlessen boeken voor volwassen. Wil je dus nog even een inhaalslag behalen, grijp dan je kans!

frans leren

Theorie en praktijk

Zoals bij elk onderwijs is toepassing van het geleerde in de praktijk van groot belang. Een voordeel van de methode van Superprof is dat jouw leerkracht met je communiceert in het Frans. Het is uiteraard goed om de taal zoveel mogelijk te horen en te oefenen. Kijk zoveel mogelijk Franse films (tip: plak de ondertiteling af met schilderstape) en oefen door filmpjes en oefeningen op Youtube te kijken. Maar de beste praktijk is natuurlijk in Frankrijk zelf. Schroom niet om zelf tijdens vakantie te oefenen met wat je hebt geleerd. En vraag Fransen of ze langzaam terug willen praten. Vooral de uitspraak kan zo veel sneller eigen worden gemaakt als je het in je omgeving veel hoort. Dus voilà, nog een leuke extra reden om maar weer zo snel mogelijk naar Frankrijk op vakantie te gaan dus!

Beeld: UNPL Gerd Altman, Siora, Cathryn Lavery. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.