frankrijk.nl

Dit zijn de duurste Franse wijnen

Van de Champagne in het noorden tot aan de Provence in het zuiden, niemand zal betwisten dat je in Frankrijk de meest fantastische wijnregio’s vindt. Maar welke wijnen behoren tot de absolute top?

Op vakantie is het niet moeilijk om te genieten van het Franse joie-de-vivre en wat ons betreft mag wijn daarbij zeker niet ontbreken!  En ook al krijgen we onze geluksmomentjes dan al snel van een eenvoudige vin de soif op een heerlijk terras, nu richten we ons op het beste wat wijnland Frankrijk te bieden heeft!  Want welke wijnen behoren tot de crème de la crème en zijn vraiment une classe superieure ? Hier een overzicht van exclusieve Franse wijnen, die elk jaar weer de hoogste punten scoren bij de critici…

Château Pétrus

Chateau Pétrus wijn

De naam Pétrus heeft iets bijna iets mythisch. Het is een wijn die iedere wijnliefhebber minstens één keer in zijn leven geproefd wil hebben. Sommigen noemen deze Franse rode wijn zelfs de beste wijn ter wereld! Het château staat in Pomerol in de Bordeauxstreek. De bodem hier is rijk aan klei en ijzer, perfect voor de merlotdruiven die uiteindelijk de Pétrus wijn vormen. Alles draait hier om perfectie, van de wijngaard tot de kelder. Alleen perfecte trossen worden gebruikt voor de grand vin. Dit maakt van Pétrus niet alleen de beste, maar ook één van de duurste wijnen ter wereld.

Château Mouton Rothschild

Mouton Rothschild

Ook in Bordeaux, maar aan de andere kant van de Gironde vinden we Mouton Rotschild. Niet te verwarren met dat andere beroemde château, Lafite Rothschild. Beide wijnhuizen hebben 1er Grand Cru status en behoren tot de absolute top van Bordeaux. Naast de enorme complexiteit van de wijnen, staat Mouton bekend om de bijzondere etiketten die elk jaar door een andere kunstenaar worden ontworpen.

Château d’Yquem

wijn Chateau d'Yquem

We blijven in Bordeaux met deze beroemde zoete Franse wijn. Château d’Yquem uit Sauternes wordt gemaakt van druiven die zijn aangetast door pourriture noble. Dit droogt ze uit en zorgt ervoor dat de druifjes heerlijk zoet worden. Dat, gecombineerd met de frisse zuren van de sauvignon, maakt deze wijn onweerstaanbaar. Het productieproces is zo tijdrovend en kostbaar, dat Yquem nooit goedkoop is. Reken op zo’n €180,- voor een half flesje.

Romanée-Conti

wijn Romanée-Conti

Misschien wel de moeilijkst te bemachtigen wijn ter wereld…Dat is de Romanée-Conti. Het Domaine is vernoemd naar de wijngaard la Romanée-Conti in Vosne-Romanée, gelegen in de Bourgogne.  Beroemd is de uitspraak van Roald Dahl na het proeven van deze wijn: “ een orgasme op de tong!” . Van deze koning onder de wijnen worden slechts 450 kistjes per jaar gemaakt. De vraag is echter vele malen groter en dus worden er astronomische bedragen met wel 4 nullen voor dit soort flessen neergelegd. Dat wil zeggen… als je zo gelukkig bent om een flesje te mógen kopen!

LEES OOK

Wijnmaken onder water? Ja, Emmanuel vertelt hoe.
De lekkerste Franse kerstwijnen
Slapen op een wijndomein

Beeld: Best of Wines. Dit artikel is mede tot stand gekomen in samenwerking met Best of Wines

Parijs met kids & tieners reisgids

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.