frankrijk.nl

Zwarte zaterdagen 2021

Deze zomer naar Frankrijk op vakantie? Bison Futé, de Franse verkeersdienst, verwacht dat sommige weekenden in juli en augustus ouderwets druk zullen zijn op de autoroutes. Data & (omrij)tips!

Laatste update: 23 juli

> vrijdag 9 juli & zaterdag 10 juli 2021 (rood)

Op dinsdag 6 juli begint de zomervakantie voor het merendeel van de scholieren in Frankrijk. Veel Fransen die in juli op vakantie gaan (de zogeheten ‘juilletistes‘) vetrekken het eerste weekend erna, dus normaal gesproken is het die dagen vrij druk op de autoroutes. Vrijdag 9 juli is oranje behalve op de Route du Somein, tussen Lyon en Orange,: rood van 14.00 tot 17.00 uur. Ook rond Parijs wordt het die dag vrij druk. Zaterdag 10 juli is rood voor verkeer richting het Zuiden vanaf Parijs en omgeving. Zondag 11 juli is helemaal groen, dus dat is een slim alternatief.

> zaterdag 17 juli 2021 (rood)

Vrijdag 16 juli is nu aangemerkt als oranje, zondag 18 juli als oranje/groen. Maar zaterdag 17 juli is rood: naar verwachting een drukke dag, vooral op de Route du Soleil en de A10 (Parijs-Bordeaux).

> weekend 23 tot 25 juli 2021 (rood/oranje)

Dit weekend lijkt iets mee te vallen ten opzichte van wat in ‘normale’ jaren geldt voor het 4e weekend van juli. Vrijdag is oranje, zaterdag 24 juli is rood, zondag is groen met delen oranje.

Meer informatie over het weekend van 25 juli op Bison Futé (in het Frans)

autoroute fille zwarte zaterdagen zomervakantie

> 31 juli en 7 augustus 2021: zwarte zaterdagen

Het drukste weekend is traditioneel het eerste weekend van augustus. Dat is de chassé-croisé, als veel juli-gangers terugkomen en de Fransen die in augustus op vakantie gaan vertrekken. Deze dag met dubbele verkeersstromen zorgt in principe voor de eerste zwarte zaterdag op 31 juli 2021 met grote verwachte drukte op de snelwegen, vooral tussen 10.00 en 15.00 uur. Vooral op de A10 tussen Parijs en Bordeaux worden lange files verwacht net als op de op de A7 na Lyon (Route du Soleil). Zondag 1 augustus is ‘slechts’ oranje dit jaar, maar met enkele (donker)rode pieken midden op de dag.

Meer informatie over het weekend van 30 juli – 2 augustus op Bison Futé (in het Frans)

Ook de tweede zaterdag van augustus is traditioneel aangemerkt als zwart, maar in 2021 is zaterdag 7 augustus ‘slechtszwart/rood. Zondag 8 augustus valt waarschijnlijk eveneens mee ten opzichte van ‘normale’ zomers: alleen oranje voor de Route du Soleil en de Provence, verder groen.

Meer informatie over het weekend van 6 tot 8 augustus op Bison Futé (in het Frans)

Meer informatie over het weekend van 13 tot 15 augustus op Bison Futé (in het Frans)

Als je toch op een van deze drukke zaterdagen moet reizen: vertrek het liefste laat (einde ochtend of zelfs begin middag), zodat je achter de ergste files aanrijdt. En als je naar Zuid-Frankrijk gaat is het beter om de A7 (Route du Soleil) helemaal te vermijden. Dat kan door door de Auvergne te rijden, door de A71/A75 te kiezen via Orléans, Bourges en Clermont-Ferrand tot Montpellier.

Lees ook: leuke B&B langs de A20 en A71

> Terugrijden op zaterdagen in augustus 2021

Voor de terugweg vanuit Zuid-Frankrijk (Provence, Côte d’Azur, Ardèche, Drôme) in noordelijke richting is zaterdag 21 augustus (zwart) een afrader, dan wordt grote drukte verwacht op de Route du Soleil en in de omgeving van Lyon. Ook vrijdag 20 augustus, zondag 22 augustus en zaterdag 28 augustus 2021 zijn drukke dagen voor automobilisten die vanuit Zuid-Frankrijk in noordelijke richting reizen.

Lees ook: coronaregels op de Franse autoroute


Sneller doorrijden op de autoroutes?

Denk ook aan de aanschaf van een tolbadge: daarmee kun je meteen doorrijden bij de tolpoortjes (factuur krijg je later) en vooral op drukke zomerdagen kan dat flink in tijd schelen! Bestel tijdig want de levertijd van de Bip&Go-tolbadge (die ook geldig is op de autowegen in Spanje, Italië en Portugal!) is ca. 5 – 7 werkdagen.


Lezersaanbieding: bestel een tolbadge met nu tot meer dan 50% korting!

Tot 30 september kun je de Bip&Go tolbadge bestellen met €5 korting op de badgekosten (geldig voor beide versies*). Bestel online en gebruik bij de aanvraag de promotiecode FRNL2021.

*Noot van de redactie dd. 01/07de standaardbadge is momenteel uitverkocht en voorlopig niet beschikbaar, daarom is de korting op de duurdere Europabadge tijdelijk verhoogd van €5 naar €9 en bestelt u dus voor hetzelfde geld een badge geldig voor 4 landen! 

Heb je al een badge? Doe dan mee met de vriendenvoordeel-actie: maak een bekende lid en ontvang beide €4 korting (bij de badgehouder wordt deze korting in mindering gebracht op eerstvolgende factuur).

Lees hier meer informatie: doorrijden op de autoroute met een tolbadge

tolbadge Bip&Go voor Frankrijk en Spanje


Alternatieve routes

Op de drukste dagen raadt Bison Futé aan de volgende routes te mijden:

Groot Parijs (richting A6/Lyon) tussen 9.00 en 15.00 uur: neem vanaf de A1 liever de A3 en de A86, en daarna de A10 en A6. Andere mogelijkheid: over Reims rijden. Algemene tip: zorg dat je Parijs pas na de lunch bereikt.

Route du Soleil A6/A7: kies voor een alternatieve route door de Auvergne via de A71/A75.

A10 Parijs-Bordeaux/Atlantische Kust: rijd vanaf Orléans over de A71/A20 (via Limoges).

Lees ook: milieuvignet nodig in Frankrijk of niet?

Onderweg op de hoogte blijven van actuele verkeersinformatie:

– Luister naar radio 107.7 : deze Franse radiozender geeft aangepaste informatie voor het gebied waar je rijdt en daar zitten vaak real-time tips bij voor slimme omrijroutes. Hoofdzakelijk in het Frans, maar in de zomermaanden worden belangrijke aankondigingen ook in het Engels gedaan.

– Kijk op Autoroute.fr, voor gedetailleerde file-informatie voor alle Franse tolwegen.


Zie hieronder de kalender met alle ‘gekleurde data’ 2021 van Bison Futé.

En onder deze link vind je de verkeerskalender Frankrijk 2021 van de ANWB die hiervan is afgeleid

zwarte zaterdagen Frankrijk

Uitleg bij deze kalender van Bison Futé, gepubliceerd in december 2020: de 1e kolom heeft betrekking op de Départs (noord-zuid), de 2e kolom op de Retours (zuid-noord). De cijfers slaan op de volgende gebieden: 1. Île-de-France, 3. Bourgogne en Noordoost-Frankrijk, 4. Auvergne-Rhône-Alpes (o.a. Route du Soleil – Lyon), 5. Zuidwest-Frankrijk, 6. Zuid-Frankrijk (Languedoc-Roussillon, Provence). Groen staat voor ‘gewone verkeersdrukte’, oranje voor ‘moeilijk’, rood voor ‘zeer moeilijk’ en zwart voor ‘extreem moeilijk’.

Meer van dit soort handige Frankrijk-informatie ontvangen? Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief!

LEES OOK:
B&B’s van Nederlanders bij de Route du Soleil (A31 en A6/A7)
De mooiste dorpen en steden langs de Franse snelwegen
Fijne B&B’s langs de A20 tussen Orléans en Limoges
Overnachtingshotels mét zwembad langs de autoroute

Bron: Bison Futé – Beeld linksboven: Matthew Henry Afbeeldingen copyright Bison Futé 2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *