frankrijk.nl

6 prachtige wandelingen in de Vaucluse

Frisse buitenlucht, mooie landschappen en je hoofd leegmaken… Velen van ons hebben vorig jaar het plezier van het wandelen (her)ontdekt. Een ontspannende activiteit die je tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk natuurlijk heel goed kunt voortzetten.

Wandeling langs de pauselijke grenspalen

In Valréas, in het noorden van het Vaucluse, is een historische route uitgestippeld van een tiental kilometer langs de ‘bornes papales’. Deze oude stenen bakenden vroeger de eigendommen van de pausen af in de Enclave van de Pausen, een eilandje van de Vaucluse omsloten door het departement Drôme. De grensblokken voeren je langs eeuwenoude paden en wegen, een ideale manier om diep in dit fascinerende landschap door te dringen.

wandelen Vaucluse

Tussen de lavendel

Rustige wegen slingeren door het land van Sault, in het hart van het grootste productiegebied van echte lavendel in Europa. Langs het parcours van 4 km in lusvorm staan thematische borden. De wandeling is het mooist tussen half juni en half augustus, wanneer de velden paars kleuren met miljoenen geurige bloempjes. 

lavendel wandelen Vaucluse

Nachtelijke beklimming van de Mont Ventoux

Wandelen naar de top van de Mont Ventoux is in meer dan één opzicht een mythische tocht. Extra magisch is de tocht ’s nachts ondernemen en de top te bereiken bij zonsopgang! Met een hoogteverschil van 1500 meter over 23 km is deze tocht van 7 uur lang (4 uur omhoog, 3 uur naar beneden) wel echt iets voor wandelaars met een goede conditie.

wandelen Vaucluse

Wandeltocht langs de Muur van de Pest

Deze mooie wandeling vanuit Cabrières d’Avignon loopt langs de befaamde ‘Muur van de Pest’, die dit jaar z’n 300ste verjaardag viert. Bij de Grote Pest van 1720, die in Marseille uitbrak aan boord van het schip ‘Le Grand Saint Antoine’, werd beslist een 27 km lange stenen muur gebouwd om het graafschap Venaissin te beschermen. Wie zijn wandelschoenen aantrekt, heeft keuze uit routes van verschillende lengtes.

wandelen Vaucluse

Door de wijngaarden van Châteauneuf-du-Pape

De mooie wandelpaden door de wijngaarden van AOC Châteauneuf-du-Pape voeren langs stenen muurtjes, oude schuren en door pijnboombossen. Rond een reeks bewegwijzerde routes staat een vijftiental borden met uitleg. Zo kom je meer te weten over de 13 druivenrassen en de wijngeschiedenis van dit gebied. Alternatief: doorkruis deze wijngaarden op de fiets!

wandelen Vaucluse

Lees ook: De mooiste dorpen van de Vaucluse

Tocht van de Bories

Het platteland van de Provence is bezaaid met bories, die mooie ronde stenen herderhutjes. Een wandeling van 5 km rond het dorp Saumane laat je dit bijzondere erfgoed ontdekken. Tijdens je twee uur durende wandeling langs pijnboom- en eikenbossen zie je diverse hutten, net als terrasbouw en oude waterreservoirs.

Meer informatie: www.provence-toerisme.com

LEES OOK:
5 prachtige fietstochten in de Vaucluse
8 plekken in de Provence die je gezien wilt hebben

Foto’s van de Mont Ventoux: copywriter AVentoux Rando – L. Pamato, overige foto’s: A. Hocquel -VPA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *