frankrijk.nl

Route du Soleil-tip: snel dwars door Lyon rijden

In de file staan op de ringweg van Lyon of gewoon vlot dwars door de stad rijden over de oude A6/A7? Frankrijkkenner Peter Koster heeft een gouden tip voor mensen op weg naar hun vakantie-adres in het Zuidoost-Frankrijk!

Dwars door of liever rond Lyon?

Het is een oude discussie onder vakantiegangers op weg naar Zuidoost-Frankrijk. Is het nu slimmer om over de oude Route du Soleil (de A6/A7) te rijden, dwars door de stad, of kun je beter de Rocade Est, de oostelijke rondweg rond Lyon, pakken? Aan die discussie leek een einde te komen doordat de A6/A7 tegenwoordig geen autosnelweg meer is. Het stukje binnen de stadsgrenzen van Lyon is nu een gewone autoweg binnen de stad, de M6/M7 genoemd. Maar op weg naar vakantie wurm je je liever niet door het drukke stadsverkeer, toch? Buurgemeenten houden hun hart vast, uit vrees dat de Rocade nu compleet verstopt gaat raken. Een ander alternatief is er niet en komt er de eerste tien jaar ook niet.

Carpoolstrook over de vroegere A6/A7

Maar wacht even. De A6/A7 heet nu dus de M6/M7 en deze route wordt juist aantrekkelijker dan ooit. De rijstroken voor het openbaar vervoer op deze weg zijn namelijk ook vrijgegeven voor covoiturage (samen rijden ofwel carpoolen). Hiermee hoopt Lyon vooral te bereiken dat collega’s vaker samen in één auto naar hun werk gaan. Maar naar de letter betekent het dat alle auto’s met meerdere inzittenden gebruik mogen maken van deze rijstrook. En laten de meeste vakantiegangers nou tot die categorie behoren!

carpoolstrook bij Lyon

Zolang je maar niet alleen in de auto zit

Ik heb nog gezocht naar een addertje onder het gras, maar dat is er niet: lees hier de regels. Als er twee mensen of meer in je auto zitten, cross je gewoon dwars door de stad over de meeste linkse baan. Zonder last van alle vertegenwoordigers en monteurs die alleen onderweg zijn. De meeste vakantiegangers (echtparen en gezinnen) zitten vanzelf in de rechthebbende categorie. Heb je als solo-reiziger dan pech? Dat hoeft niet. Lyon heeft aan de route een aantal stop-en-ga plekken aangewezen (arrêts Covoit’ Minute). Daar kunnen (carpool)lifters hun duim opsteken en jij kunt ze oppikken. Ook weer geregeld!

Nieuw verkeersbord: witte ruit in een blauw vlak

De rijstroken die gereserveerd zijn voor covoiturage zijn aangeduid met een nieuw bord, met een witte ruit in een blauw vlak. Deze reservering van de rijstroken geldt alleen op werkdagen. In het weekend mag al het verkeer op de meest linkse baan. En de regel vervalt ook als de andere rijstrook door een ongeval gestremd is. Nadeel van deze route is dat je er nog maar 70 km/uur mag rijden (al kom je daar op de rocade vaak ook niet boven). Staat tegenover dat je nu wel extra makkelijk een tussenstop kunt maken in deze gezellige, oude stad met een moderne cultuur en een verrassende mix van eetcafétjes en Michelinrestaurants!

Dit bord – met een witte ruit – kun je ook elders in Frankrijk tegenkomen (enkel op weekdagen) en het betekent dus dat die rijstrook alleen beschikbaar is voor voertuigen met minstens 2 personen in het voertuig OF voor auto’s met een Franse milieusticker uit de categorie 0 (schoonste). Campers of auto’s met een caravan mogen geen gebruik maken van de carpoolstrook.

Dit artikel is een gastbijdrage van Peter Koster, journalist en jarenlang pionier met zijn Frankrijk-website ‘Het Hurktoilet’, die nu helaas niet meer bestaat.

LEES OOK:
Milieusticker in Frankrijk, waar heb je die nodig?
De mooiste wijken van Lyon
10 leuke dingen om te doen in Lyon

Tekst: Peter Koster (Hurktoilet) Beeld: Eiffage 

4 reacties op “Route du Soleil-tip: snel dwars door Lyon rijden”

  1. Lianne schreef:

    Thans Peter voor deze tip!,

  2. Leo Maas schreef:

    Leuke tip. Helaas wordt er niet bij vermeld dat het hele verhaal niet geldt voor auto’s met caravan.

  3. Maarten schreef:

    Thanks leuke update! En jammer dat Hurktoilet.nl er def. niet meer is. Peter Koster mag best meer schrijven als dat van jullie ook mag 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *