frankrijk.nl

In de bios: de privé-films van Aznavour

Vanaf 15 juli draait de bijzondere film ‘Le regard de Charles’ in de Nederlandse bioscopen. Een portret van de iconische zanger Charles Aznavour, aan de hand van beelden die hij zelf geschoten heeft. Nicky en Josee bekeken de film afgelopen najaar al in een voorpremière.

Van visueel dagboek naar filmbiografie

Charles Aznavour verkocht meer dan 180 miljoen platen als zanger, maar was ook een begenadigd acteur en speelde zo’n 60 filmrollen. Minder bekend is dat hij zelf ook een fervent amateurfilmer was. Hij kreeg in 1948 een 16mm filmcamera cadeau van Edith Piaf en besloot vanaf dat moment zijn eigen leven te filmen. Waar hij ook was, wat hij ook deed, de camera was zijn trouwe metgezel en getuige. Tot 1982 schoot hij vele rollen vol. Een paar maanden voor zijn dood, bekeek Aznavour het materiaal (meer dan 40 uur!) met zijn goede vriend en tevens filmregisseur Marc di Domenico. Samen besloten ze er een film van te maken. Zijn film…

filmdocumentaire Charles Aznavour

De moeite waard, deze filmdocumentaire?

Onze nieuwsgierigheid was groot, want dit is een bijzondere insteek voor een levensbiografie van een man met de mythische status van Aznavour. We kregen de gelegenheid voor een sneakpreview online (zo gaat dat tegenwoordig). Josee keek vanaf haar werkplek in Haarlem en Nicky vanuit Bordeaux. Hier een greep uit onze over-en-weer reacties tijdens en na de film!

Josee: Het is even wennen maar wel ontzettend leuk, die beelden uit de jaren ’50, ’60 en ‘70. Alsof ik naar een oude familiefilm zit te kijken! Voor echte Aznavour-fans is dit natuurlijk smullen. Zoveel nooit eerder vertoonde beelden. Hoe bijzonder om ’n persoonlijk inkijk te krijgen in zijn leven! Maar ik denk dat meer neutrale kijkers misschien ook het gevoel zullen hebben dat ze naar het Polygoon-journaal kijken… Voor zover ze de leeftijd hebben om te weten wat ik daarmee bedoel, haha.

Edith Piaf filmdocumentaire Charles AznavourEdith Piaf in Le regard de Charles

Nicky: Inderdaad indrukwekkend zeg, een man met zoveel talenten. Zanger, acteur en dus ook een heel goed filmer, want de composities van deze filmpjes zijn vaak prachtig. Met jaloersmakende beelden van verre reizen in tijden dat dat nog echt iets voorstelde… Wel moet ik zeggen dat ik na 45 min wat moe werd van die plechtige voice-over. Het zijn zulke gedragen, literaire teksten… Heel mooi, maar ook erg serieus en nogal doordacht. Dat deed voor mij het intieme gevoel dat deze privé-films hadden kunnen geven een beetje teniet.

filmdocumentaire Charles Aznavour

Josee: Ja, mee eens. Ik vroeg me tijdens de film vaak af of dit nu een soort van lange afscheidsbrief was van Aznavour aan zijn publiek. Een testament voor zijn fans? En zoja, door wie is dat dan geschreven? Want de toon is niet des Charles en het is bij vlagen wel erg poëtisch…

Nicky: Ah, ik lees dat de teksten uit eerdere geschreven (auto)biografieën komen… Maar de delen die mij het meeste raakten in deze film, waren juist de momenten waarin je alleen zijn liedjes hoort bij de beelden.

Josee: Dat vond ik ook! Prachtig, dat levensverhaal over zijn jeugd in Parijs en de moeizame start van zijn carrière vanuit een klein kamertje in Montmartre. Met vervolgens het nummer La Bohème, inclusief ondertiteling… Kippenvel!

Nicky: Montmartre was ook mijn favoriete stukje! Zo mooi, ik kreeg helemaal Parijs-heimwee! Zijn liedjesteksten blijven fenomenaal… Goed om dat in deze film weer te horen en eigenlijk snap je nu ook beter wat hem inspireerde tot wereldhits als Formidable en She.. Want wow, Ulla, zijn derde echtgenote: wat een prachtvrouw!

Maar echt meer te weten komen over hoe Aznavour nou als mens was, doe je helaas niet door deze film… Daarvoor blijft te insteek toch wat te afstandelijk. Jammer!

filmdocumentaire Charles Aznavour

Weet u genoeg? ‘Le regard de Charles’ is vanaf 15 juli 2021 in de bioscoop. Zie hier de trailer Meer informatie: www.leregarddecharles.nl

filmdocumentaire Charles Aznavour

LEES OOK:
Charles Aznavour in 10 onsterfelijke chansons
Juliette Gréco : adieu, jolie môme… !
5 nieuwe Franse bioscoopfilms deze herfst

Beeld: Anna-Sanders-Films-Artisan-Producteur-Melodium-France-3 – FilmInc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.