frankrijk.nl

Plan je heenreis: 7 vragen over de Franse autoroute

Hoe zit het nou met die milieusticker? Welke dingen moet je verplicht in de auto hebben? Hoe handig is een tolbadge? Welke dagen kun je beter niet rijden? Waar stoppen? De autovakantie naar Frankrijk werpt vragen op die je het beste tijdig kunt beantwoorden.

1. Milieusticker alleen voor Parijs of ook voor de autoroutes?

Het Franse milieuvignet is verplicht in onder meer de steden Parijs (incl. ringweg!!), Lyon, Grenoble, Lille, Toulouse, Bordeaux. Het aantal Franse steden dat zich aansluit bij deze maatregel groeit snel en ook zijn er diverse departementen milieuzones waar het vignet tijdelijk kan gelden in periodes van extreme luchtvervuiling.

Best ingewikkeld allemaal, dus wie er gewoon vanaf wil zijn die kan het Franse milieuvignet (eenmalig €4,51 incl. verzendkosten) beter maar gewoon bestellen. Dat kan online bij de officiële Franse instantie Crit’air (officiële levertijd 3 tot 5 weken maar meestal gaat het sneller, wees gerust: met print bevestiging ben je ook oké!) of je betaalt wat meer (€ 19,95) en laat het in orde maken via vignetbestellen.nl. Meer info en de laatste updates over dit vignet vind je in ons uitgebreidere artikel over de milieusticker.

2. Geel hesje en wat nog meer verplicht in de auto in Frankrijk?

Automobilisten in Frankrijk moeten inderdaad een fluorescerend veiligheidshesje en een gevarendriehoek in de auto hebben liggen, op straffe van €135 boete. De blaastest waar een paar jaar geleden veel over te doen was, is niet meer verplicht.

Lees ook: 9 Franse verkeersboetes die je wilt voorkomen

zomervakantie file boete politie

3. Zwarte zaterdagen 2022 wanneer vallen die?

Drukke zaterdagen voor de heenweg zijn deze zomer onder meer zaterdag 23 juli, zaterdag 30 juli, zaterdag 6 augustus en zaterdag 13 augustus. Tijdens deze weekenden zijn de vrijdag en vooral zondag de slimmere opties. Lees ook: De drukste dagen op de Franse snelwegen zomer 2022.

4. Onderweg stoppen: wat zijn leuke plekken langs de snelweg?

Als budget en tijdsplanning het toe laten is onderweg stoppen altijd een goed idee. Veiliger, relaxter en het is zonde om zoveel moois in Frankrijk links te laten liggen! Zie hier fijne stops in de Lorraine en de Bourgogne bijvoorbeeld. En dit zijn mooie dorpen en steden vlak langs diverse Franse snelwegen: gunstig gelegen voor een (lunch)pauze, zelfs al is het maar voor een uurtje. Als je een extra nacht kun inlassen, nog beter: dit zijn diverse hotels en B&B’s die dicht bij de autoroute liggen.

snelwegen frankrijk

5. Tolbadge voor de péage: is die nou echt de moeite waard?

Ja, wij vinden van wel! Heel handig om gewoon door te rijden (door een van de voorrangspoortjes) en niet te hoeven klooien met een creditcard of geld. Scheelt tijd en ergernissen en de extra kosten zijn verwaarloosbaar. Zeker als je zo’n tolbadge meerdere zomers achtereen gebruikt.

6. De ringweg van Parijs, wat moet je weten?

Bekend stressmomentje voor Nederlanders die over Parijs rijden in de zomer. Natuurlijk, de GPS helpt je een heel eind op weg, maar dit zijn  handige weetjes over de ringweg van Parijs die je toch even gelezen moet hebben. En héél belangrijk punt: houd de snelheidsborden goed in de gaten. Normaal is 70 km/uur de maximale snelheid op de ring van Parijs maar bij werkzaamheden en bij smog-alerts kan die tijdelijk verlaagd zijn en dat is niet altijd opvallend aangegeven (digiborden). En dan heb je snel een boete pakken…

Tekst/(c) frankrijk.nl Beeld: CC/GK Sens-Yonne

LEES OOK: 
Châteauneuf, mooi dorp langs de snelweg in de Bourgogne
Top 5 hotels mét zwembad langs de autoroutes
Vakantiefrans: verkeersborden begrijpen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *