frankrijk.nl

5 markante kustplaatsen in de Languedoc-Camargue

Langs de zandstranden van de Languedoc-Camargue vind je een gevarieerd palet aan kustplaatsen. Van vestingstad, authentiek vissersdorp tot vakantieoord met James Bond-architectuur. Danielle en Josee bezochten ze tijdens hun trip naar Montpellier en de kust.

Aigues-Mortes

Zodra je door de poorten loopt dan zet je een stap terug in de geschiedenis van deze vestingplaats. De 13e-eeuwse toren van Constance is een prominent onderdeel van de stadsmuren, waarover je het volledige rondje kunt maken (1,6 km). Absoluut een aanrader, alleen al vanwege het uitzicht op de binnenstad en op de prachtig gekleurde zoutvelden van het achterland, zo typisch Camargue!

aigues mortes remparts

Binnen de muren van Aigues-Mortes is het goed shoppen in de vele straatjes. Drink koffie op het pittoreske Place Saint Louis en geniet van een lunch in een van de vele lunchadresjes, zoals Le Dit Vin in de Rue du 04 Septembre.

Aigues-Mortes

Place Saint Louis Aigues Mortes

Le Dit Vin Aigues mortes

Tijdens ons bezoek konden we niet nalaten een kijkje te nemen in het geweldige hotel Les Remparts. Wat een droomplek! Je leest er hier meer over.

Hotel des Remparts

Let op: wil je naar Aigues-Mortes met de auto, kom dan vroeg want de parkeerterreinen rondom de vestingstad zijn snel bezet. Je kunt hier vanaf Le Grau-du-Roi ook makkelijk naartoe fietsen via een mooie route door het Camarguese achterland.


TIP: verken de zoutvelden in het achterland

Rond Le Grau-du-Roi en Aigues-Mortes vind je de vele zoutvelden die in de zomer door hun roze verkleuring prachtige, bijna surrealistische plaatjes opleveren. Zeker als ook de flamingo’s zijn neergestreken! Wij fietsten erlangs en doorheen tijdens een 3 uur durende Camargue Safari met gids, maar je kunt ook zelf op expeditie gaan. De zoutpannen dateren van voor de Romeinse tijd en nog steeds is zoutwinning hier een belangrijke activiteit. En lees hier waarom elke Fransoos en Française wel fleur-de-sel in huis heeft!

Zoutvelden Aigues Mortes


Le Grau-du-Roi – Port Camargue

Hier komt alles in tweeën lijkt het wel. Le Grau-du-Roi is het authentiek dorpje met de vissershaven en ligt tussen meer en zee. De markante draaiburg verbindt de linker- en rechterwijk met elkaar. Leuk plaatsje om doorheen te slenteren, vanaf de kade naar de bootjes te kijken of om naar het stadstrand te gaan.

Grau du Roi

Noordelijk van het dorp ligt Port Camargue, het moderne vakantieoord met de grootste plezierjachthaven van Europa. Ja hier gelden duizelingwekkende cijfers, zoals 5500 ligplaatsen en 10 kilometer aan aanlegsteigers. Die grootte ervoeren wij toen we de haven uit voeren op de Latitude 43. Dit supergestroomlijnde zeiljacht behoort toe aan onze kapitein Matthieu. Zowel de boot als de haven zijn de basis van waaruit hij diverse activiteiten aanbiedt: enerzijds als coach – voor zeilers die een opfriscursus willen hebben –, anderzijds als trainer bij zeilstages en uiteraard ook als skipper voor wie een onvergetelijke zeildag met vrienden of familie wil hebben en langs een van de mooiste stranden van de Languedoc wil varen: Plage de l’Espiguette.

boat latitude 43

Overigens grenst Port Camargue direct aan het befaamde Plage Sud, onbetwiste hotspot voor kitesurfers. Wij logeerden in Le Spinaker, een modern en stijlvol boetiekhotel midden in de haven van Port Camargue. Met comfortabele kamers, een eigen aanlegsteiger (met oesterbar), een rooftop terras en infinitypool. Ook fijn: een eigen parking, dus een ideaal adres als je de Languedoc- Camargue vanuit Grau du Roi wilt ontdekken.

Spinaker Port Camargue

Kamperen: op de weg van Le Grau-du-Roi naar Plage de l’Espiguette vind je de meeste campings. Let op dit strand is puur natuur en er is slechts één strandtent. De andere stranden van Le Grau-du-Roi en Port Camargue zijn overigens ook nabij. Als je hier bent met de hele familie dan is het zeeaquarium van Le Grau-du-Roi ook een leuke bezoektip.

Grau du Roi Sea aquarium

La Grande Motte

Als je ze ziet dan zeg je: oja! Iedereen herkent de piramide-architectuur van de luxe appartementen aan zee die zo bepalend zijn voor het beeld van La Grande Motte. Ze zijn ontworpen door Jean Balladur. Mooi detail: bij de bouw 40 jaar geleden besteedde hij al veel aandacht aan het inrichten van het natuurlijke landschap eromheen.

La grande motte

Dit werpt nu zijn vruchten af, want als wij La Grande Motte binnenrijden verbazen wij ons over de groene lanen met pijnbomen en de vele parken en tuinen, waar de bloeiende oleander voor een kleurexplosie zorgt. Het creëert een zekere harmonie met het wit en zorgt voor een gevoel van rust. Heel prettig vonden wij. En je blijft kijken naar de veelal organische vormen van de gebouwen, dat door zon en schaduw telkens een ander plaatje geeft, fascinerend! Ons verblijf in het moderne, kekke en uiteraard witte Hotel Le Quetzal lag perfect voor het verkennen van de lange boulevard langs het strand, vol met terrasjes en winkels.

Hotel le Quetzal

Als vanzelf kom je uiteindelijk bij de jachthaven, waar de kade het ideale decor biedt voor een aperitief of diner in een van de vele cafés en restaurants. En als we een insidertip mogen geven: visrestaurant l’Ombrine. Lekkerder en verser dan hier wordt het niet!

La Grande Motte haven

Carnon – Palavas-les-Flots 

Komend vanuit Montpellier zijn dit de dichtstbijzijnde plaatsen aan zee, op 10 kilometer van de stad. We noemen ze in een adem omdat ze ook min of meer in elkaar overgaan en het zandstrand kent überhaupt geen grenzen. Als we eerlijk zijn is de enige reden om in Carnon  halt te houden – en dat is dan ook meteen een hele goeie reden – een verblijf in Hotel Plage Palace. Een fan-tas-tisch 5-sterrenhotel, wat alles heeft om je er de hele dag te vermaken; toegang tot prive-strand met eigen strandtenten (2), een fraai zwembad met ligbedden rondom, een riant terras met restaurant, een SPA en kamers-met-zeezicht-vanaf-bed. Eigentijdse inrichting met een chique uitstraling en toch een heel relaxt sfeertje.

hotel plage palace

Palavas-les-Flots oogt meer als een badplaats, met een breed zandstrand, een centrum van winkelstraatjes en een levendige kade langs het kanaal dat de stad letterlijk in tweeën snijdt. Bijzonder: met een stoeltjeslift kun je over het kanaal naar de andere kant

palavas les flots

Let op: wil je met de auto Aigues-Mortes bezoeken, kom dan vroeg want de parkeerterreinen rondom de vestingstad zijn snel bezet. Je kunt hier vanaf Grau-du-Roi ook makkelijk naar toe fietsen via een mooie route door het Camarguese achterland.

Sète

Sète is een stad met grandeur en kanalen en wordt ook wel het Venetië van Frankrijk genoemd. Het ligt op een eilandvormige uitwaaier van de kustlijn tussen de zee en het Etang de Thau, befaamd om z’n vele oesterkwekerijen.

sète

In de zomermaanden komen toeristen graag kijken naar les joutes, de watersteekspelen die op het kanaal wordt gehouden. Josee en Daniëlle trokken er een hele dag voor uit om de vele gezichten van Sète te ontdekken. Binnenkort lees je daar meer over!

collage sète

Meer informatie over de kustlijn en andere bezienswaardigheden van de Languedoc-Camargue vind je hier. 

Nieuwsgierig naar deze regio? Kijk hier voor meer informatie over Occitanië, het andere Zuid-Frankrijk

LEES OOK:
Hippe strandtenten langs de kust van Languedoc-Camargue

Wat is fleur-de-sel en wat kun je er allemaal mee doen?
Shoppen in het oude centrum van Montpellier, een feestje!
Hippe hotspot in Montpellier: Marché du Lez

Tekst: Josee Schouten  Beeld: Josee Schouten, Daniëlle van Poppel. Dit artikel is tot stand gekomen met de medewerking van de CRT Occitanië en de regio Languedoc-Camargue, waarvoor dank.  Beeld linksboven: Pixabay/Julia Casado

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *