frankrijk.nl

Het Juragebergte, puur natuur

Het Juragebergte. Regio van bos, bergen en meren. Kraamkamer van spectaculaire watervallen en spannende ondergrondse werelden. Schatkist van vakantieherinneringen voor velen. Ook voor die van Josee.

Deze Oost-Franse regio, grenzend aan Zwitserland en ook wel Montagnes du Jura genoemd is met een afstand van gemiddeld tussen de 700 en 800 km heel goed aan te rijden in 1 dag,  Het is dan ook al jaren populair bij Nederlandse vakantiegangers.

Lac de Vouglans

Juragebergte: regio van de meren

Het Juragebergte was destijds mijn allereerste kennismaking met Frankrijk. Ik was toen een blije tiener die de time-of-her-life had in Clairvaux-les-Lacs. Legendarisch binnen de familie is mijn quote tijdens die vakantie: “Wow, nog meer meer!” Want in deze regio barst het van de bergmeren. Lac de Vouglans, Lac de Chalain, Lac de Nantua, Les Lacs de Saint-Points et de Remoray en natuurlijk mijn Lac de Clairvaux zijn bekende vakantiebestemmingen.

Juragebergte

Stuk voor stuk hotspots voor kampeerders, want aan campings geen gebrek. Met tal van strandjes en oneindige watersportmogelijkheden is het dan ook geen kunst om hier een vakantie lang zoet te zijn. En zelfs nu ik er over schrijf kan ik nog dat gevoel oproepen van aan en in het water spelen, vrienden maken, leren windsurfen, rond het kampvuur zitten… dat gevoel van gewoon puur en onbezorgd genieten in een omgeving die verwondering oproept. Een gevoel waar we na een jaar thuiszitten best wel weer naar verlangen…

Jura Lac activite Water

Les Montagnes du Jura, de eerste bergen van Frankrijk

Ik heb het sinds die eerste keer meerdere malen bezocht en nog steeds heeft de Jura – of zoals het officieel heet Les Montagnes de Jura – die pure bekoring weten te behouden. Hier domineert naast het blauw van de meren ook het groen van de bossen én de bergen. Ja echt, hier vind je de eerste bergen van Frankrijk. Het zijn de voorlopers van de Franse Alpen. Nog niet héél hoog maar er zijn hier wel 3 skigebieden! ‘s Zomers zijn de Monts Jura louter hoogtepuntjes in 50 tinten groen. Een fantastische omgeving om door heen te fietsen of te wandelen. Er zijn hier dan ook tal van fiets- en wandelroutes die je in een of meerdere dagen kunt uitvoeren.

Montagnes de Jura

Watervallen en grotten

De Jura is een karstgebergte. Dat betekent dat het kalkoppervlak continu door het water wordt gestriemd.  Dat zorgt voor twee fantastische natuurfenomenen:

1.Watervallen; je vindt er talloze, vooral in het gebied waar alle meren zijn. De bekendste zijn de Cascades van Herisson, Flumen , Tufs en Baume les Messieurs. Toegankelijk via wandelpaden. Ook ik had hier in die vakantie mijn watervaldebuut: wow, hoe indrukwekkend vond ik dat!

Waterfallen jura

2. Grotten; het spektakel komt niet alleen van boven maar ontvouwt zich ook als je de diepte ingaat. Er zijn diverse Jura-grotten die open zijn voor publiek, waaronder de grot van Cerdon, Moidons en Baume les Messieurs. Geweldige familie-uitstapjes en voor groot en klein altijd weer indrukwekkend. Vooral als je bedenkt dat je door een ondergrondse wereld loopt die ongeveer 30 miljoen jaar is ontstaan!

Les grottes de Cerdon

En tot slot, het Juragebergte is het ideale decor voor mijn favoriete bezigheid uit die tijd en nu nog steeds: kijk om je heen en laat je fantasie gaan. Boven of onder de grond. Die kalkachtige rotsen en bergen, met al zijn punten en gaten zijn een fantastische voedingsbodem voor het spotten van bijzondere vormen. Enig om te doen met het gezin. En een geweldig manier om deze natuur volledig in je op te nemen. Mindfullness avant la lettre!

Meer informatie over het Juragebergte vind je op de Nederlandstalige website van Montagnes-du-Jura.fr

En de Jura staat ook voor mooie dorpen en heerlijke kaas (comté), je leest er hier meer over 

Arbois

Jura Comté

Jura montagne

Tekst: Josee Schouten Beeld: Linksboven: Lac de Remoray ©Alain Doré/BFC Tourisme, artikel van boven naar beneden: Lac d Vouglans, CC-BY M. Guillaume, Strand Domaine de Chalain/BCF Tourisme, Canoe Lac St Point/Maud Humbert-BFC Tourisme, Kamperen CRT BFC, Kindje Michel Joly /CRT BFC, Bergen CC-BY Guilhem Velut- Grand Crêt d’eau, Cascades du Herisson-Cecile Ambacher/BFC Tourisme, Grottes de Cerdon-Stephanie Godin/BFC Tourisme, Arbois-Pixabay CC Airtouchfr, dorp Vuillafans-Julie Hann/BFC Tourisme, Comté kaas-Corinne Vaselet/BFC Tourisme, Crêt de Chalam-CC-BY Eric Huybrechts. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BFC Tourisme.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.