frankrijk.nl

Vakantie in Frankrijk: welke coranaregels gelden er?

Wat mag wel en niet in Frankrijk? Waar moet je een mondkapje dragen? Is de avondklok nog van toepassing? Een overzicht van corona-maatregelen waarmee je tijdens je vakantie te maken kunt krijgen.

Laatste update 22 juli

Update Vanaf 21 juli kunnen evenementen, musea, monumenten, bioscopen in Frankrijk alleen bezocht worden op vertoon van een Pass sanitaire (coronapas met vaccinatiebewijs, bewijs van negatieve PCR-test of immuniteit). Vanaf augustus geldt dit ook voor de horeca en het openbaar vervoer (alleen in landelijke treinen). Deze regel is van toepassing op iedereen vanaf 18 jaar en na 30 september ook vanaf 12 jaar.

Update 22/7  Op de camping hoeven gasten maar één keer hun ‘coronapas’ (=vaccinatiebewijs of negatieve test van max. 48 uur oud) te laten zien, alleen bij aankomst op de camping. Daarna blijft de coronapas het gehele verblijf geldig, dus niet-gevaccineerden hoeven niet elke twee dagen een nieuwe test te doen

Zijn mondkapjes verplicht in Frankrijk?

– Mondkapjes zijn in Frankrijk verplicht in alle publieke binnenruimtes en in het openbaar vervoer. 

– Dit geldt dus ook in winkels, benzinestations of bij het betreden van een hotel-receptie.

– De mondkapjesplicht is in principe van toepassing voor iedereen vanaf 11 jaar. Maar soms is aangegeven dat dit al vanaf 6 jaar geldt (Disneyland Paris).

Buiten hoeven mondkapjes in principe niet meer, met uitzondering van grote evenementen, wachtrijen en markten. Update 22/7 Nu het aantal besmettingen weer oploopt, moet je in diverse vakantiestreken op drukke plekken (steden, toeristische dorpen) weer buiten een masker op. Dit is onder meer het geval in de Pyrénées-Oriëntales (Collioure),  Charente-Maritime (o.a. in La Rochelle), de Var (Saint-Tropez, Sainte-Maxime) en Alpes-Maritimes (Nice, Cannes, Côte d’Azur).

– In de horeca mogen mondkapjes af zolang je aan tafel zit, maar als je opstaat om naar de wc te gaan of naar buiten te lopen moet hij weer op.

– Als het dragen van een mondkapje verplicht is in Frankrijk, dan geldt dat algemeen genomen voor personen vanaf 11 jaar. In sommige pretparken geldt een mondkapjesplicht vanaf 6 jaar, dat is bijvoorbeeld het geval in Disneyland Parijs. De boete voor het niet dragen van een masker op een plek waar dat wel moet is €135.

NB! De Fransen zijn sinds het begin van de epidemie gewend mondkapjes te dragen, dus bovenstaande richtlijnen worden over het algemeen nauw nageleefd.

Welke soort mondkapjes zijn toegestaan?

Als een ‘masque’ ergens verplicht is in Frankrijk dan mag dat in principe een niet-medisch masker zijn, dus ook (zelfgemaakte) maskers van textiel. Op sommige plekken zijn chirurgisch wegwerpmaskers (Type II) verplicht, maar dan is dat expliciet gemeld (o.a. in het vliegtuig, op school). Alle soorten mondmaskers zij makkelijk verkrijgbaar in Frankrijk: bij de apotheek, supermarkt, (mode)winkels en benzinestations.

mondmaskers in Frankrijk

Wat zijn de coronaregels in de Franse horeca?

De horeca is weer helemaal open in Frankrijk, zowel de terrassen als de binnenruimtes. 

Op het terras: afstand/afscheiding tussen tafels, max. 6 personen aan 1 tafel.

In binnenruimtes verplichte mondbedekking voor de bediening en ook mondkapjes voor klanten als die zich verplaatsen in het restaurant, max. 6 personen aan 1 tafel, geen staande consumpties aan de bar.

Per 9 augustus voor toegang tot de horeca: verplichte coronapas vanaf 18 jaar. Dat wil zeggen dat je een digitaal (QR-code) of papieren bewijs moet kunnen overleggen van vaccinatie, immuniteit of een negatieve test. Wie zonder ‘coronapas’ een café of restaurant binnengaat (omdat de iegnaar niet goed controleert), riskeert een boete van €135. Meer details in onze Corona-update

Parijs CC/Thijs Heslenfeld

Lees hier meer over de corona-regels in Parijs

Welke coronaregels in winkels en op markten?

Alle winkels en markten zijn weer open in Frankrijk.

Regels in winkels:

– verplicht dragen mondkapje voor alle klanten vanaf 11 jaar

– vaak verplicht gebruik van pompje handgel bij de ingang (verplicht gebruik mandje zie je minder in Frankrijk)

– markeringen bij de kassa (1 meter afstand houden).

Voor de markt bepaalt elke gemeente haar regels, maar hier blijven mondkapjes meestal verplicht. Je kunt nog gewoon met munt- en papiergeld betalen.

monoprix coronaregels in Frankrijk

Coronaregels op campings, B&B’s, hotels, vakantiehuizen

Hotels, B&B’s en campings zijn open en hun meeste faciliteiten ook gewoon, mits die de coronaregels respecteren (horeca-protocol, afstandhouden etc.)

Het dragen van een mondkapje is verplicht bij het betreden van de receptie in zowel hotel als op de camping.

Campings hebben speciale schoonmaakprotocollen en maximumaantallen voor gebruikers van zwembad of andere faciliteiten. Groepsactiviteiten en buitensport in groepsverband zijn vanaf eind juni weer toegestaan.

Binnenzwembaden van campings en hotels zijn weer open.

Update 21/7 Op de camping hoeven gasten maar één keer hun ‘coronpas’ (=vaccinatiebewijs of negatieve test van max. 48 uur oud) te laten zien, alleen bij aankomst op de camping. Daarna blijft de coronapas het gehele verblijf geldig, dus niet-gevaccineerden hoeven niet elke twee dagen een nieuwe test te doen.

Vakantiehuizen mogen gewoon verhuurd worden, er zijn er geen beperkingen voor de samenstelling van het gezelschap.

campings aan een meer in Frankrijk -Aiguebelette

Moet je een mondkapje dragen op het strand?

De Franse stranden, recreatiemeren, bossen en parken zijn vrij toegankelijk en je hoeft er géén mondkapje te dragen. Let op, als je een ligbedje neemt bij een strandtent kan dit (zodra je opstaat om naar de wc of het restaurant te gaan) wél van toepassing zijn.

Musea, pretparken en toeristische attracties weer open? 

Musea, bioscopen, theaters en andere culturele instellingen zijn weer open. Sinds 21 juli moeten alle bezoekers vanaf 18 jaar een coronapas (=vaccinatiebewijs of negatieve test van max. 48 uur oud) kunnen laten zien.

Hetzelfde geldt voor themaparken en attractieparken en het mondkapje is op die plekken soms al verplicht vanaf 6 jaar.

Voor vrijwel alle wat grotere bezienswaardigheden en attracties in Frankrijk geldt nu dat vooraf reserveren verplicht is. Handig: op deze site kun je voor de meeste musea vooral online je tickets boeken.

Lees ook: PARIJS, de coronaregels in de Franse hoofdstad

Vervoer

Met de auto

Mondkapjes zijn niet verplicht in de auto in Frankrijk. Verder zijn er in Frankrijk ook geen regels over een maximumaantal passagiers of verbod op meerdere huishoudens in één privé-auto.

Benzinerestaurants en wegrestaurants zijn gewoon open, volgens bovengenoemde winkel- en horeca-regels. Je moet er afstand houden met andere klanten en een mondkapje dragen is verplicht.

Ook zijn de stopplaatsen (aires de repos) langs de autoroutes zijn open. Je mag er picknicken en ook de wc’s zijn in principe open.

Zie ook dit overzicht met coronaregels bij autorijden in Frankrijk

Openbaar vervoer

In het openbaar vervoer in Frankrijk zijn mondkapjes verplicht voor reizigers vanaf 11 jaar. Voor de trein en metro geldt deze verplichting al in de stationshal.

Mondkapjes zijn ook verplicht in de taxi.

Veel Franse steden stimuleren het gebruik van fietsen. In diverse steden zijn er in recordtijd kilometers extra fietspaden bijgekomen, met name in Parijs. Daar is de drukke Rue de Rivoli nu zelfs helemaal afgesloten voor auto’s: één grote fietsbaan. In Parijs zijn mondkapjes nu verplicht op straat, maar dit geldt niet voor fietsers.

handgel op straat

Welke documenten of tests heb ik nodig om naar Frankrijk te reizen?

Alle informatie over het Nederlandse reisadvies voor Frankrijk en de benodigde reisdocumenten staat in dit artikel: Corona-update, de laatste informatie

Wil je een PCR- of antigeen test doen in Frankrijk?

PCR-testen zijn tot 7 juli gratis in Frankrijk, ook voor buitenlandse reizigers. Daarna kosten ze €49 (PR) en €29 (Antigeen).

Je kunt ze zonder afspraak doen in de publieke testcentra die in de wat grotere steden te vinden zijn. De uitslag ontvang je binnen 24-48 uur per sms en e-mail met een code. Let bij het opgeven van je naam en je mailadres/tel.nummer wel goed op of de Franse baliemedewerk(st)er je goed verstaan heeft (dubbelcheck spelling!). Met de code die je ontvangt kun je een pdf met de uitslag (op naam) downloaden. Hier is een kaart van Frankrijk met adressen waar je PCR-tests kunt doen, maar let op, niet alle van deze adressen zijn gratis, informeer vooraf (en vink an ‘Tout public‘).

Wat gebeurt er als je tijdens de vakantie in Frankrijk corona krijgt?

Bij eerste ziekteverschijnselen of een positieve coronatest word je in Frankrijk gevraagd ‘10 dagen in zelfisolatie’ te gaan. Dit betekent dat je moet binnenblijven en je zoveel mogelijk moet afzonderen van andere familieleden/huisgenoten. Deze quarantaine wordt niet gecontroleerd in Frankrijk en mag in principe plaatsvinden in een (zelfstandig) vakantiehuis. Veel campings vragen van hun gasten om ziekte meteen te melden bij de receptie.

Je kunt bij aankomst in Frankrijk de nationale corona-app: TousAntiCovid downloaden. Ook buitenlanders kunnen deze app gebruiken op Frans grondgebied: hij scant of je in de buurt bent geweest van iemand die corona heeft.  En handig: de app toont de laatste officiële coronacijfers uit Frankrijk

Dit artikel maken wij op eigen initiatief en zonder inmenging of ondersteuning van instanties. Als je onze inzet en artikelen waardeert en graag wilt dat we zo doorgaan, dan kun je een donatie doen. Voor de prijs van een kop koffie (of twee!) help je ons deze verslaggeving voortzetten! Merci d’avance!

Automatisch op de hoogte blijven van al onze artikelen over Frankrijk? Volg ons op Facebook of schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!

LEES OOK:
UPDATE: corona-situatie in Frankrijk
Coronaregels in Parijs
Corona woordenlijst: handige woorden om te kennen
Coronaregels op de Franse autoroute

Tekst: copyright frankrijk.nl/2021 Beeld: meer/SUP-boards: Campings bij grote meren in Frankrijk (Huttopia), Thijs Heslenfeld (bar, winkel binnen), Unsplash, NickyB

Algemeen 728x90

34 reacties op “Vakantie in Frankrijk: welke coranaregels gelden er?”

 1. Harold schreef:

  Moet ik een corona
  test doen voor de vide greniers( rommelmarkten) of kan ik daar gewoon naartoe zonder test

 2. Gerrie Klein Willink schreef:

  Wij gaan naar onze zoon in Avignon, moeten we dan in quarantaine als we thuis zijn?

 3. Cauwels Hans schreef:

  Moeten we een document coroca prove mee hebben als we naar Frankrijk gaan of is dat alleen als we terugkeren

 4. Agnes schreef:

  Dank jullie wel voor de info.. ik vraag me nog een ding af, Het zwemmen in rivieren als de Dordogne en de Lot,

  mag dat? kan dat?

  • Nicky schreef:

   Er zijn geen strengere regels voor zwemmen in rivieren, dus waar dat mag kun je gewoon te water in de Dordogne en de Lot

 5. Zita schreef:

  Hallo, we huren samen met schoonzoon, dochter en hun 2 kinderen van 8 j en 3 j een huisje, we rijden wel met 2 auto’s ter plaats naar de vakantie een vakantiewoning.
  Maar de vraag is, we wonen samen in dit huis, mag voorbeeld mijn echtgenoot en schoonzoon, samen in de auto zitten in de auto voorbeeld om boodschappen te doen,
  Want we vinden dat eigenlijk niet terug.
  Ze zijn in Belgïe ook onze bubbel.
  en mag 1 van de kleinkinderen met ons meerijden in de aut?

 6. Souad schreef:

  Hallo,

  Weet iemand of je als gezin boodschappen mag doen in een supermarkt. Of geldt alleen naar binnen?

  • Nicky schreef:

   Ja hoor, dat mag gewoon in de meeste grote supermarkten. Kleine buurtsupers zijn soms strenger, logisch: minder plek.

 7. Bert schreef:

  Hallo. is al bekend welke versoepeling in werking zijn getreden sinds vandaag? Ik zoek me een ongeluk hiernaar, maar kan het nergens vinden

  • Nicky schreef:

   Beste Bert, er is (nog) geen verdere versoepeling aangekondigd door de Franse overheid, we houden het in de gaten. Wel zijn sinds 22 juni ook de bioscopen en casino’s weer open.

 8. Brian schreef:

  Ik lees toch echt heel wat anders op de ANWB site omtrent regels in de auto.

  ” Als u met (max 1) iemand uit een ander huishouden samen rijdt, mag niemand naast de bestuurder zitten. Er is slechts één passagier toegestaan ​​en hij moet achterin zitten, bij voorkeur op de stoel tegenover de bestuurder.
  Het dragen van een masker is verplicht voor passagiers vanaf 11 jaar en voor de bestuurder. De bestuurder kan echter worden vrijgesteld als hij een fysieke beveiliging tussen hem en zijn passagiers heeft aangebracht.

  Dit geldt niet voor leden van 1 huishouden”

  • Nicky schreef:

   Hai Brian, ANWB heeft deze info gewijzigd sinds gister zie ik. Wij zijn het echter niet eens met de ANWB wat betreft deze informatie. Hieronder de brontekst in het Frans waar de ANWB zich op baseert en volgens ons gaat die in zijn geheel over COVOITURAGE wat in Frankrijk betekent dat je met ‘onbekenden’ reist. Ofwel mensen van je werk (carpoolen) ofwel wegens een lifttransacties zoals BlaBalCar.
   Nogmaals, wij hebben op de overheidssites geen enkele regels gevonden die slaan op PRIVE-vervoer per auto.

   Verder zou ik nog graag aanvullen dat ik in Frankrijk woon en dat dat hele mondkapjes-verhaal in de auto hier absoluut niet speelt.
   Er is geen enkel persartikel te vinden over controles of boetes. Geen enkele Fransman in mijn omgeving weet van een regel en ze kijken me zelfs raar aan als ik erover begin. Over een verbod voor meerdere huishoudens (foyers) in één auto wordt al helemaal niet gesproken… Dus ons inziens is dit geen probleem voor vakantiegangers en er wordt niet actief op gecontroleerd. Maar zoals we schrijven: als je twijfelt, neem mondkapjes mee in de auto en kijk rond wat je op de autoroute ziet…

   Puis-je faire du covoiturage ?
   Oui, le covoiturage est autorisé. Cependant, sa mise en œuvre doit être adaptée au contexte de lutte contre l’épidémie de coronavirus et passe par le respect de plusieurs obligations sanitaires :

   le port d’un masque couvrant le nez et la bouche pour le conducteur et les passagers à partir de 11 ans ;
   aucun passager n’est autorisé à s’asseoir à côté du conducteur ;
   un seul passager est admis dans le véhicule, sauf pour les passagers habitant dans le même domicile, ou les personnes handicapées accompagnées.
   Le conducteur peut refuser l’accès à son véhicule à un passager ne portant pas de masque
   Il est également recommandé que les véhicules soient aérés régulièrement et désinfectés avant chaque trajet.

   En quittant le véhicule, vous devez emporter tous vos déchets.

   Dieze tekst hierboven is het enige bekende stukje tekst over personenauto’s op de site met coronaregels van de Franse overheid en dit is de Franse definitie van covoiturage: https://fr.wikipedia.org/wiki/Covoiturage

 9. Florence schreef:

  Zijn de markten in Frankrijk ook open en wat zijn de richtlijnen voor een bezoen aan de markt? Kun je nog contant betalen in Frankrijk?

  • Nicky schreef:

   Hai Florence, zie de alinea over de markten in dit artikel… Ze zijn gewoon open, op sommige zijn mondkapjes verplicht, anderen niet. Op de meeste plekken kun je gewoon cash betalen

 10. Myriam schreef:

  Er staat letterlijk in de Franse tekst dat er maar 1 passagier mee mag en dat die niet naast de chauffeur mag zitten, uitgezonderd mensen uit hetzelfde huishouden. Dit staat in de link waar je zelf naar verwijst.

 11. Jan schreef:

  Hi,
  Dank voor alle info, heel fijn! Toch nog paar vragen: wat gebeurd er als je klachten krijgt (op de camping)? moet je je dan verplicht laten testen?
  En wat als je (of je kind) Corona hebt? moet je dan verplicht in quarantaine?
  Ik zou dan het liefst in de auto springen en als een speer naar huis, ik zit er niet op te wachten om met een ziek gezinslid vast te zitten in Frankrijk, maar ik kan hier nog geen info over vinden helaas. Alvast dank!

 12. Eva schreef:

  Wij zouden graag kamperen van 23/06 tot 27/06. We weten dat we op voorhand moeten reserveren, maar hoe zit het met het sanitair? Is dit open of verschilt dit per camping?

  • Nicky schreef:

   Hai Eva, dat er hygiënische regels zijn voor de sanitaire blokken is zeker, maar welke precies verschilt per camping. verplicht gebruik van handgel voordat je de kranen of doucheruimtes gebruikt bijvoorbeeld. Of 1 op de 2 douches gesloten..
   Zodra we meer retouren hebben zullen we de meestvoorkomende maatregelen noemen in ons artikel!

 13. christine apers schreef:

  Mogen we met 14 personen (uit 5 verschillende gezinnen) naar een vakantiehuis in Frankrijk van 4-18 juli, onder voorwaarde dat de grenzen open gaan?

  • Josee schreef:

   Hi Christine, voorzover wij weten zijn er geen limieten vwb verblijf in een privé huis/gebouw, voor openbare gelegenheden en restaurants geldt nu nog een max. van 10 personen per gezelschap.

 14. Luc Embrechts schreef:

  Beste,

  Wij hebben voor de covid-19 voor eind augustus 2020 een minibuisje gehuurd voor een fietsvakantie in Frankrijk
  In het busje is er plaats voor 6 personen die wij ook effectief gaan gebruiken
  Kan die vakantie volgens jullie nog door gaan of is de kans zeer klein
  Mvg.
  Luc

  • Josee schreef:

   Waarschijnlijk weten we volgende week meer over de ingangsdatum positief reisadvies dus dat is ver voor augustus. Dus vanuit dat perspectief; ja reizen kan dan. Enige onzekerheid is de gezondheidssituatie over 2 maanden.

 15. Bert schreef:

  Hallo, Weet iemand wat de regels zijn in Frankrijk zijn met betrekking tot de kinderen en afstand houden?
  Moeten alle kinderen van alle leeftijden ook 1 meter afstand houden?
  Of zal dat vanaf 21 juni ook niet meer zijn?
  Wij gaan op 27 juli op vakantie namelijk, en het zou superfijn zijn als de kindjes lekker met andere kindjes op de camping kunnen spelen

  • Nicky schreef:

   Op de scholen in Frankrijk moeten kinderen zich ook aan de ‘gestes barrières’ houden, dwz 1 meter afstand houden, vaak hun handen wassen en in hun elleboog niezen of hoesten. We verwachten dat campings die richtlijnen zullen noemen bij de receptie, maar daar verder niet streng op toe zullen zien. Op school blijken die instructies voor jonge kinderen ook niet echt werkbaar. Ja, na 22 juni wordt een verder versoepeling verwacht.

 16. Margot schreef:

  Ik las even jullie blog ivm het reizen naar Frankrijk. Ik vernam dat de grenzen in principe opengaan op 15/06, maar ik lees hier en daar dat het maar beslist zal worden op 15/06. Heb je enig idee of we op 20/06 al dan niet kunnen reizen naar Frankrijk?

  • Nicky schreef:

   Lees onze aanvulling van vandaag bovenaan het artikel!

   Over jullie reisdatum 20 juni: de kans is volgens ons groot dat het dan kan, maar niets is nog zeker, helaas. We houden het hier bij..

 17. Marcel schreef:

  Kunnen we op Maandag 00:01 de Franse grens over,of is er een kans dat er op zondag al richting bestemming gereden kan worden.

 18. lisa schreef:

  hallo, mijn vraag is of mensen uit verschillende huishoudens in 1 auto mogen van nederland naar frankrijk, ik lees daar nergens wat over…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *